WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bergthee

Bloemen van de Gaultheria procumbens

Voor de bloemen van de bergthee Gaultheria procumbens, hoef je deze plant niet in de tuin te zetten. Ze zijn wit en erg klein, maar van dichtbij is de urnvorm wel mooi. Dit is alleen te bewonderen als je op de knieën er voor gaat zitten. De belangrijkste reden om de bergthee in de tuin te planten, is dat hij een fantastische bodembedekker is.

Waar kan ik bergthee voor gebruiken?

Bergthee vormt een goede mat en zijn bladeren verkleuren schitterend van groen naar paars. Als je over het blad wrijft, komt er een opvallende geur vrij: het ruikt naar het middel Midalgan dat tegen spierpijn helpt. Of naar ouderwets snoepgoed omdat olie uit het blad vroeger werd gebruikt als smaakmaker. De naam bergthee duidt erop dat er van de bladeren ook thee kan worden getrokken. Dat gebeurt door inheemse volkeren in Noord-Amerika die rond de oorspronkelijk vindplaatsen van de bergthee wonen. Een laatste voordeel van de bergthee zijn de opvallende bessen. Het zijn de mooiste bessen van alle bodembedekkers. Ze zijn rond en meestal rood. Een lekkernij voor vogels, maar er schijnt ook wel eens jam van gemaakt te worden. De bergthee wordt in ons land niet alleen in de tuin geplant. Hij wordt ook verkocht als kamerplant, wordt veel gebruikt in plantenarrangementen in het najaar en geeft in pot kleur aan de wintertafel.

Hoe onderhoud ik bergthee?

Bergthee is als familielid van de heide gesteld op zure grond. Daar dient al rekening mee te zijn gehouden met het planten van de bergthee. Als je bemest kun je het beste tuinturf toevoegen, maar vanwege de dichte structuur van deze bodembedekker krijg je het er niet makkelijk tussen gestrooid. Om de twee tot drie jaar knip jein het voorjaar de bergthee goed terug. Je krijgt dan weer fris nieuw blad terug. Lees ook eens het artikel over planten snoeien.

Vind je het leuk om meer tuinnieuws te lezen? Regelmatig worden er leuke artikelen geplaatst op het tuinblog, boordevol inspiratie voor je tuin.

 

Bestel de plant direct.

d6g55t08jt20_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

wintergroen

Latijns

Gaultheria procumbens

Familie

bergthee

Familie latijns

procumbens

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Om de paar jaar in voorjaar afknippen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

zuur

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Halfschaduw

Beschrijving

halfschaduw

Hoogte

Minimaal

15

Maximaal

15

Beschrijving

15 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

September

Eind

Oktober

Overige

Groenblijvend

wintergroen