WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bamboe

Phyllostachys viridiglaucescens kan op gunstige plaatsen meer dan 8 (!) meter hoog worden met bijna 5 centimeter dikke halmen. Door zijn hoogte is de Phyllostachys viridiglaucescens bamboe uitermate geschikt om als prachtige solitair aan de rand van een gazon geplaatst te worden.

Wat voor blad heeft Phyllostachys aureosulcata?

Deze soort bamboe is alleen geschikt als er voldoende ruimte is omdat de uitbreidingsdrang groot is. De stengels van Phyllostachys viridiglaucescens variëren van groen tot geel. De onderzijde van het blad heeft een blauwig waas dat zichtbaar wordt bij beweging van het blad in de wind.

Is Phyllostachys een woekerende bamboe?

Phyllostachys: volgens kenners is dit de ‘bamboeste’ bamboe. Deze bamboe komt voor in een geweldig groot gebied dat zich uitstrekt van de Himalaya tot Japan. Hij heeft echter wel een nadeel: hij woekert en daar dient rekening mee gehouden te worden. Want als je de plant z´n gang laat gaan, overwoekert hij alle andere planten. Een interessant artikel hierover lees je bij bamboe planten. En denk niet dat een dik stuk plastic de plant weerhoudt zijn weg te vinden! Alleen zwaar materiaal kan dat verhinderen, maar hun uitlopers groeien ook over en desnoods onder een barrière heen. Je kunt ook kiezen voor een niet woekerende bamboe.

Wanneer bloeit bamboe?

Bamboe heeft ook een eigenaardigheid: eens in de 40 tot 100 jaar komen de bamboes wereldwijd tot bloei. Dit duurt dan ongeveer 10 jaar. Het vervelende is dat de planten van de Phyllostachys viridiglaucescens bamboe na de bloei meestal afsterven. Als de bloeiperiode eenmaal voorbij is, kan de bamboe met een gerust hard weer aangeplant worden. Overigens loop je met elke bamboe, zo ook met de Phyllostachys viridiglaucescens, het risico dat hij gaat bloeien wanneer hij net lekker groot is geworden.

Waar kan ik Phyllostachys viridiglaucescens planten?

Phyllostachys viridiglaucescens groeit in elke normale tuingrond, maar houdt wel van een beetje zon en beschutting. Hij kan enorm woekeren en daarom dient de plant ingegraven te worden in een zware barrière. Echter, vaak lopen de uitlopers hier toch overeen. Snijd daarom in het groeiseizoen de ongewenste scheuten, de zogenaamde rizomen af. Het woekeren houdt tevens verband met de temperatuur. Hoe warmer hoe meer deze bamboe zijn gang gaat. Lees ook het artikel over bamboe snoeien.

Is Phyllostachys viridiglaucescens  winterhard?

De plant is winterhard maar door vorst en vrieswind worden de bladeren lelijk bruin. Dit herstelt zich wel, maar je kunt de bamboe inpakken in gaas of vitrage. Het mooi blijvende gebladerte is je wellicht de moeite waard.

m015fui8f4jy_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

groenblijvend

Latijns

Phyllostachys viridiglaucescens

Familie

Bamboe

Familie latijns

viridiglaucescens

Onderhoud

Verzorging

Beschermen in de winter.

Snoeien

Wortelsnoei tegen uitlopende rhizomen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon tot halfschaduw

Hoogte

Minimaal

500

Maximaal

700

Beschrijving

5 tot 7 meter

Kleuren

Kleurbeschrijving

geen

Overige

Groenblijvend

groenblijvend