kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Aster

Aster sedifolius ‘Nanus’ zorgt met zijn spitse lilablauwe bloemblaadjes en gele hartje nog voor een vrolijke kleur als de herfst al is begonnen in de tuin.

Wat zijn asters?

Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte van de Aster sedifolius varieert van 25 centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Wat voor plant is Aster sedifolius?

De Aster sedifolius is een topper onder de asters die maar in weinig tuinen voorkomt. Het is een erg sterke plant die geen steun nodig heeft, geen last van meeldauw heeft en ook niet weg loopt zoals de meeste asters. De gewone soort van ruim een halve meter hoog zien we zelden. Aster sedifolius ‘Nanus’ wordt slechts 30 cm hoog. Ze combineert mooi met ondermeer Astilbe chinensis ‘Pumila’ en verschillende soorten Sedum.

Waar kan ik Aster sedifolius ‘Nanus’ planten?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte.

Is Aster sedifolius ‘Nanus’ winterhard?

Hoge asters kun je het best wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen. Bescherm ook je planten tegen vorst in de winter.

Wat doe ik als mijn aster niet bloeit?

Als de bloemen wegblijven, dan kun je de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. Snij planten in het najaar niet af, maar doe dit in het voorjaar. Zo kort mogelijk. Dit verlengt de levensduur. Meer over snoeien lees je bij de snoeiartikelen. De planten verouderen snel en moeten daarom regelmatig worden gedeeld om ze in goede conditie te houden. Neem om de 3 à 4 jaar de planten op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Doe dit in het voorjaar.

f1x5jn58elgc_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Aster sedifolius 'Nanus'

Cult

'Nanus'

Familie

aster

Familie latijns

sedifolius

Onderhoud

Verzorging

Om de 3-4 jaar delen

Snoeien

Afsnijden in voorjaar

Bemesting

Geen mest

Winterhard

volkomen

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

zeer matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

30

Beschrijving

30 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Lila

Tweede kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

lilablauw met geel centrum

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend