WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vetkruid

Wat voor bloemen krijgt Vetkruid?

Sedum spectabile ‘Stardust’ heeft witte bloemschermen die een aanwinst zijn voor de tuin in de herfst. De uitgebloeide bloemen blijven de hele winter mooi. Sedum spectabile ‘Stardust’  wordt ook wel eens hemelsleutel genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. De bloemen van vetkruid Sedum spectabile ‘Stardust’ zijn kleine sterretjes die dicht bij elkaar zitten. Ook in de winter zijn de uitgebloeide bloemen prachtig, vooral boven een laagje sneeuw.

Is Sedum populair bij vlinders?

Het is een stevige borderplant die veel vlinderbezoek ontvangt. De breed ovale bladeren zijn overstaand of staan in kransen rond de dikke, 50 centimeter hoge bloemstengels. De stervormige bloemen bevinden zich in brede tuilen die iets gewelfd zijn. Hij bloeit in augustus-september. Een andere reden voor de populariteit is dat Sedum in de top tien van vlinderplanten staat.

Wat maakt Vetkruid gewild?

Er is een grote variëteit aan soorten Sedum spectabile of vetkruid. Van kamerplanten, die oorspronkelijk uit Mexico komen, eenjarig goed tot struikachtige planten. Ze zijn zeer populair in de tuin omdat ze laat bloeien en in het najaar extra kleur aan de tuin geven.

Wat is de functie van de bladeren van Sedum?

De bladeren van alle soorten zijn opslagplaatsen voor vocht. Als het lange tijd droog is geweest, wordt dit vocht gebruikt. In natte perioden wordt het vocht weer opgeslagen. Dat gaat het beste als de plant in de zon staat. Op het oppervlak van het blad van de Sedum spectabile ‘Stardust’ zit een beschermende wasachtige laag, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam.

Wat voor standplaats is geschikt voor Sedum spectabile ‘Stardust’?

Het overgrote deel van deze planten groeit in elke normale tuingrond en kunnen daar heel oud worden. De meeste prefereren zon.

Hoe kan ik Sedum snoeien?

Door vorst afgestorven plantendelen van Sedum spectabile ‘Stardust’  kun je in het voorjaar verwijderen. Hoewel de meeste soorten Sedum niet zo hoog worden, kunnen enkele soorten zoals Sedum spectabile ‘Stardust’ een hoogte bereiken waarop ze makkelijk omvallen. Als dit gebeurt is er een truc om dit te vermijden: in mei of juni wip je met een vork de planten op. Dan breek je de wortels af en plaats je ze terug in de grond. De plant wordt nu minder hoog. Of je zet er tijdig een plantensteun bij.

Bestel de plant hier.

dn85o5b8mg0j_w2400.jpg

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijns

Sedum 'Stardust'

Cult

Stardust

Familie

aanzienlijk vetkruid

Familie latijns

spectabile

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In het voorjaar worden de oude stengels afgeknipt.

Bemesting

Geef de plant een basisbemesting in het voorjaar.

Winterhard

goed

Bodem

zavel- of lichte kleigrond

Vochtigheid

matig

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

50

Maximaal

60

Beschrijving

50-60 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

September

Overige

Groenblijvend

bladverliezend