vtwonen

Pergola klimplanten

Een pergola of terrasoverkapping kun je laten begroeien met klimplanten. Want, een buitenkamer of terras zonder groen kan eigenlijk niet.

druif pergola2

Pergola klimplanten

Planten die over pergola’s groeien zijn forse groeiers. Het is leuk als de bloemen of vruchten onder de pergola hangen. Zet bij elke paal een klimmer. Is er niet bij elke paal plantruimte? Kies dan voor klimmers die meters maken, zoals druif, kiwi en blauweregen. Deze groeien makkelijk door naar de volgende paal. Lees meer over klimplanten.

Klimplant planten

Verbaas je over de groeikracht van één druif, in zijn eentje begroeit hij de hele gevellengte. Heb je een klimplant die minder groeikracht heeft, plant er dan één bij elke paal.

  1. Plant aan de voet van de paal een klimplant.
  2. Leidt deze recht omhoog langs de paal, draai hem er niet omheen.
  3. Span onder de leggers van de overkapping of pergola gegalvaniseerd ijzerdraad. Schroef hiervoor ogen in de balken, rijg de draad erdoorheen  en  zet de draad met draadspanners vast.
  4. Begeleid de klimplant onder de draad, knip alle zijtakken regelmatig  terug tot op drie bladeren.
  5. Zorg dat de hoofdtak niet om de draad draait. Anders groeit hij in het ijzerdraad.
  6. Snoei voor de winter de zijtakken nogmaals terug tot op de hoofdtak.

Onder overkapping

Een terrasoverkapping verlengt je woonkamer. Het is heerlijk om hieronder buiten te zitten. Een buitenkamer zonder groen, dat kan eigenlijk niet. Je kunt er ook klimplanten ónder laten groeien, zoals op de foto’s. Deze overkapping bestaat uit houten staanders, houten leggers en daarop melkwitte polycarobnaat platen, die licht doorlaten. De buitenste paal staat in de grond, niet in het terras.

Verzorgen

Als de plant aan het eind van de overkapping is aangekomen, laat hem dan terug groeien via een nieuwe draad. Een druivenplant kan zo bijvoorbeeld wel twaalf meter lang worden. Door het vele snoeien maakt een druif extra groot blad, dit geeft heerlijk koele schaduw op je terras. Kijk eens bij druif snoeien of blauweregen snoeien.

Bron: Fotografie Marie Tromp

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Mimu op 5 februari 2017 om 10:52

Ik vraag mij steeds af: als je een houten pergola of schutting wit of zwart wil beitsen, en vervolgens laten begroeien: hou onderhoud je het hout dan? Dat moet toch een keer bijgewerkt worden?

>

vtwonen op 20 februari 2017 om 10:41

Betse, natuurlijk moet hout worden onderhouden. Je hebt ook coatings die je maar eens in de zoveel jaar hoeft te gebruiken. Tropische houtsoorten hebben minder onderhoud nodig. Groeien er al klimplanten tegen de pergola dan kun je die vaak vrij gemakkelijk losmaken. Bij klimplanten die zichzelf aan het steunmateriaal hechten is dat een ander verhaal. Klimplanten zoals klimop en wingerd hebben hechtwortels en die, moet je echt van het steunmateriaal lostrekken. Daar zou ik in jouw geval liever niet voor kiezen. Clematis, klimrozen en kamperfoelie kun je aan een pergola vastbinden en deze klimmers kun je, als het nodig is, tijdelijk los maken.

>

Marie (tuinieren.nl) op 6 augustus 2015 om 11:20

Hoi Lucy, wat een heerlijke luxe! De temperatuur is meer een probleem dan de grondsoort. Bougainville, Toscaanse jasmijn of Campsis (Bignonia heet hij ook nog wel) zal het hier goed doen. Kijk eens bij andere huizen in de buurt, het klimaat is hier zo anders dan bij ons. Druiven of kiwi zal ook lukken. Natuurlijk kun je ze wel van Nederland meenemen om ze daar te planten. Zoek de planten op in de plantenindex: http://www.tuinieren.nl/planten/plantenindex en bestel ze meteen. ~Marie

>

Lucy Sprenkels op 1 augustus 2015 om 13:15

Wij hebben een pergola aan ons vakantiehuisje in de Algarve. Nu is de grond daar roodbruin (ijzerhoudend). Welke klimmer zouden we daar het best kunnen planten? We hebben maar een plantplek overigens, dus niet bij elke paal. Heel graag uw advies.

>

Loes (tuinieren.nl) op 24 juli 2015 om 12:32

Beste Ineke. Dat het water lang blijft staan, kan ook aan een storende laag in de bodem liggen. Het helpt om met een grondboor gaten te maken en eventueel zo'n gat op te vullen met grind. Bamboe is mooi, maar minder geschikt als begroeiing van pergola's. Blauweregen is net als goudenregen giftig dus niet geschikt. Als de grond wordt verbeterd en niet meer kletsnat is dan zijn klimrozen en clematis een goede keuze. Deze 'klimmen' dan ook naar de dwarsliggers van de pergola. Bekijk ook eens deze lijst op internet met giftige planten voor paarden: www.bokt.nl/wiki/Lijst_van_giftige_planten

>

Ineke de Groot (St. Opvang Oude Manegepaarden en -Pony's in Friesland op 18 juli 2015 om 18:17

Beste Frank,

Op de parkeerplaats voor onze loods met de stallen voor de oude manegepaarden hebben wij in het beton vier grote gaten gemaakt. Daarin staan nu de vier palen die met de overkapping de Pergola vormen. We zitten op de Friese kleigrond, dus in twee van de gaten blijft langer water staan. Het is de bedoeling dat ik de gaten verder ga uitgraven en opvul met potaarde. Voor de beplanting van de gaten waar water langer blijft staan denk ik aan klimop en Clematis. Maar zou bijvoorbeeld bamboe daar ook kunnen groeien? Ik dacht dat bamboeplanten veel water nodig hebben. Voor de twee drogere gaten denk ik aan rozen. De blauwe regen vind ik mooi, maar volgens mij is die giftig voor paarden. De gele is het althans wel. Onze pensionado's komen niet op de parkeerplaats, maar als er eentje los zou lopen kunnen ze daar wel terecht komen. Voor onze pensionado's doen we alles, dus hun veiligheid - ook qua giftigheid van planten - moeten we wel bewaken (zie www.pensioenpaard.nl).
Kunt u mij adviseren over de beplanting? Alvast veel dank,
met vriendelijke groet,
Stichting Opvang Oude Manegepaarden en -Pony's in Friesland,
Ineke de Groot, voorzitter/oprichtster

>

Kristel (tuinieren.nl) op 9 september 2013 om 18:00

Dag Frank. Natuurlijk is het zo dat je bij druiven in pot de grondsoort beter kunt reguleren. Er is zelfs speciale druivengrond te koop met afgepaste porties en hoeveelheden aan voedingsstoffen. Maar het is ook zo dat druiven in pot genoeg ruimte nodig hebben om te kunnen wortelen, en je ook vaker water zult moeten geven, omdat ze zelf niet naar diepere grondlagen kunnen. Een druif heeft veel direct licht nodig om te kunnen groeien, dus zorg wel dat de overkapping voldoende licht doorlaat. Tegen een pergola of in een serre of kas zal een druif het ook prima doen. De blauwe druif ‘Vanessa’ schijnt een van de beste soorten voor ons klimaat te zijn, met kleine druiven die lekker zoet smaken.

>

Frank op 30 augustus 2013 om 14:21

Ik had graag wat meer foto's gezien van een druif onder een terrasoverkapping.

Moet de druif in de grond, of liever in een pot, omdat je dan wat meer controle hebt over de soort grond.

Als een druif onder een overkapping groeit, is de verzorging anders dan wanneer hij geheel buiten staat, bijvoorbeeld bevochtigen van blaadjes?

We willen graag een pitloze druif die ook zoet is. Welke is het beste hiervoor, de Sultana?

>

Ans (tuinieren.nl) op 25 juli 2013 om 15:45

Bij een combinatie van een clematis en een klimroos kunnen er twee planten per paal worden geplant. Zorg er wel voor dat er voldoende ruimte is voor beide planten, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Een gouden combinatie is de http://www.tuinieren.nl/plant/roos-rosa-new-dawn" rel="nofollow">Rosa ‘New Dawn’ (bij ons te bestellen) met de Clematis ‘Niobe’. De bloemen bloeien tegelijk, wat een prachtig gezicht is.

>

stijn op 18 juli 2013 om 16:06

hallo, net een pergola (3X4m) gezet met 4 hoekpalen, zou graag combinatie clematis-klimroos gebruiken maar vraag mij af hoeveel planten ik nodig heb. Al gehoord aan elke paal 2, klopt dat of is dat teveel?

mvg

stijn

Shop suggesties

Inspiratie suggesties