Om van te dromen: zo creëer je een buitenbadkamer
Een buitenbadkamer is heerlijk om zomers af te koelen of om een koude douche te nemen voor je gezondheid. Daarnaast laat een buitenbadkamer de tuin stijlvol en chic ogen. Voordat je daarvan kunt genieten, zijn er wel nog een paar stappen nodig. Hier moet je op letten tijdens de aanleg van een buitenbadkamer.
Stijl
Welke douche je kiest, hangt af van je smaak. Zwart, wit, strak of rond: de opties zijn eindeloos. Houd je van een romantische stijl met industriële elementen, ga dan voor een buitendouche zoals deze. Ben je meer van de strakke, moderne stijl? Dan zul je deze douche mooi vinden. Voor een buitendouche die lang mooi blijft, kies je het liefst voor roestvrij staal of sterk plastic (ABS).
In een superdeluxe buitenbadkamer hoort een bad. Ook wat dit betreft is er genoeg keuze. Normale badkuipen kunnen goed buiten gebruikt worden. Hier is geen extra actie voor nodig. Je kunt er bij een badkamerspecialist een kiezen die helemaal bij de stijl van je tuin past. Wil je het iets eenvoudiger aanpakken? Je kunt een oude badkuip ook zelf een nieuwe look geven door er houten planken tegenaan te monteren, zoals op de foto hieronder te zien is. Lak deze in een kleur naar wens et voilà, zo goed als nieuw!
Tip: kun je jouw ultieme buitendouche of -bad niet vinden? Je kunt de badkamermeubels voor in de tuin laten poedercoaten om ze helemaal naar wens te stylen.
Watertoevoer
Eén van de opties om de buitendouche van water te voorzien, is een simpele tuinslang. Veel buitendouches kunnen aangesloten worden op de tuinslang, zonder dat deze prominent in zicht is. Bijvoorbeeld door een koperen buis te gebruiken waar het water doorheen loopt of door de tuinslang in de holte van de douche te verwerken.
Indien je geen wateraansluiting in de tuin hebt, moet er een waterleiding vanuit het huis aangesloten worden. De leiding voor de buitendouche wordt dan aangesloten op een koudwaterleiding in huis. Als je toch graag een buitendouche met warm water wilt, moet er wellicht een extra leiding aangesloten worden. Dit zijn beide complexe taken, dus raden we aan om hiervoor een specialist in te schakelen.
De watertoevoer voor een bad in de tuin lijkt in eerste instantie misschien ingewikkelder, maar ook deze vul je gemakkelijk en snel met water door middel van een tuinslang. Plaats een goed werkende drainage onder de afvoerplug van het bad om het water weg te laten stromen zonder dat de natuur er last van heeft. Wil je liever badderen in warm water? Lees dan hier alles over hottubs in de tuin.
LEES OOK
Zo voorkom je dat een houten terras of vlonder glad wordt
Waterafvoer
De buitenbadkamer zal waarschijnlijk niet iedere dag volop gebruikt worden. Daarom is het mogelijk om zelf het drainagesysteem te maken. Dit doe je simpel zelf: neem een speciekuip (ongeveer 40-65 liter) en boor voldoende gaten in de onderkant, vul vervolgens de kuip met grind, graaf een gat precies onder de plek waar het water weg moet stromen, plaats de kuip in het gat en dek het af met aarde. Dit zelfgemaakte systeem zal ervoor zorgen dat het douche- en badwater geleidelijk door de grond wordt afgevoerd. Plaats tot slot een vlonder over de aarde of leg er een laag grind over. Zo zie je niks van het drainagesysteem en kun je onbezorgd en stijlvol douchen.
Zeep
Omdat het douche- en badwater direct de natuur instroomt, kun je beter geen zeep gebruiken. In douchegel en shampoo zitten namelijk stoffen die schadelijk zijn voor de natuur. Mocht je toch graag doucheproducten willen gebruiken, kies dan voor varianten die 100% natuurlijk zijn zoals deze douchegel van Happy Earth en deze shampoo van Happy Soaps.
Privacy
Voor privacy in de buitenbadkamer kun je de badkamer tegen de muur van het huis aan bouwen of voor een wandconstructie kiezen. Deze kun je laten plaatsen door een professional, maar je kunt ook zelf voor afscherming zorgen door een schutting te plaatsen. Liever iets helemaal zelf naar jouw smaak maken? Dan kun je voor jouw creatie het beste hout uit de terrasbouw gebruiken. Dit hout is namelijk bestendig tegen verschillende weersomstandigheden en blijft het langst mooi.
Een andere optie is om veel hoge planten te plaatsen, zo creëer je een rustgevende groene oase om de buitenbadkamer heen. Zo lijkt het net alsof je midden in de natuur een verfrissende douche neemt. Kies voor hoge palmen, een hoog grassoort, een heg of combineer al je lievelingsplanten met elkaar.
Styling
De styling is de finishing touch van jouw buitenbadkamer. Ga op zoek naar bijpassende handdoeken, zoals deze in een warme terra kleur, die je gemakkelijk kunt opbergen in de buurt van de buitenbadkamer. Maak er helemaal jouw eigen hoek van door je favoriete accessoires en planten toe te voegen. Style het geheel af door een toffe spiegel op te hangen en geniet van jouw eigen, zelf ontworpen buitenbadkamer.
Om de buitenbadkamer helemaal af te maken…
Bron: Beeld 1: vtwonen 02-2022 | Styling Ilona Jongepier | Fotografie Dana van Leeuwen | beed 2: vtwonen 07-2020 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek