Droom je van een hottub in de tuin? Hier moet je aan denken!

beeld vtwonen Beeld

Bij de verbouwing van haar grachtenpand in Delft heeft Barbara meteen leidingen laten leggen voor een hottub. Die staat er nog niet, maar ‘die gaat er zeker nog komen!’ Waar moet je aan denken als je hottub in de tuin wilt plaatsen?

Lees verder onder de advertentie


Hoe heerlijk relaxt is dat, badderen in je eigen achtertuin, kijkend naar de sterrenhemel? Met een hottub kan dat het hele jaar door. De hottub komt oorspronkelijk uit Scandinavië en wordt traditioneel met hout gestookt via een in- of externe kachel. Vroeger werd hij helemaal van hout gemaakt. Inmiddels zijn er allerlei varianten, van kunststof, kunststof met een houten rand, aluminium met een stenen rand, van glasvezel en zelfs opblaasbare.

Materiaal

Volledig houten hottubs zijn qua onderhoud minder praktisch dan kunststof exemplaren. Er moet altijd water in blijven staan, anders gaat hij lekken. In de winter kan het water dus bevriezen. Daar staat tegenover dat een houten hottub wel sfeervoller is. Kunststof hottubs zijn makkelijker schoon te maken en hebben vaak een isolerende wand zodat het water langer warm blijft. Ze zijn er ook uitgevoerd met een kunststof kuip met houten afwerking rondom, zodat je wel de sfeer krijgt van een houten hottub. Ook in vormen is er heel veel keus: rond, vierkant, langwerpig, ovaal, zeshoekig, alles is mogelijk. De keus hangt vooral af van de ruimte die je hebt in de tuin en hoe groot je het bad wilt hebben.

De kachel

Met een interne kachel is het water sneller warm, maar die neemt natuurlijk meer plaats in in het bad, dus houd rekening met minder zitruimte. Bij een externe kachel duurt het langer voor het water warm is, maar heb je wel meer ruimte. Een kachel van rvs geeft het beste rendement. Ook kun je het water met gas of elektrisch verwarmen; dit is in aanleg en verbruik wel duurder dan een houtkachel en is minder sfeervol dan een lekker knapperend houtvuur. Bedenk wel op tijd wanneer je het bad gaat gebruiken, want opwarmen duurt wel even: zo’n vijf uur voor een bad voor tien personen en minstens twee uur voor een tweepersoons hottub.

Ideale plek voor hottub

Bij het bepalen van de plek van de hottub in de tuin is privacy natuurlijk belangrijk. Een beschutte plek zonder inkijk is ideaal. Heb je die niet, dan kun je bijvoorbeeld een afdak maken, maar dat is natuurlijk wel jammer van de beleving en het mooie uitzicht op de sterrenhemel. Ook een hottub onder een boom plaatsen is niet zo handig in verband met vogelpoep, bladeren en andere rommel die in het bad kunnen vallen. Er zijn ook makkelijk verplaatsbare hottubs, zoals de houtgestookte Dutchtub van Weltevree voor 4 personen. Deze staat op poten, is gemaakt van glasvezel polyester en staal en weegt maar 75 kilo.

Water verversen

Het water in een hottub moet zeer regelmatig worden ververst. Zeker bij intensief gebruik wel om de paar dagen. Je hebt behalve elektriciteit (voor licht), wateraanvoer ook waterafvoer nodig om het bad te legen. Je moet toch telkens minimaal zo’n 1500 liter water (gemiddelde inhoud van een tweepersoons hottub) kwijt. Wil je langer doen met het water, gebruik dan chloortabletten en een filter of een pomp. Hierin is veel keus, van eenvoudige inhangfilters tot alg- en bacteriedodende zandfilterpompen met uv lamp. Een pomp kost tussen de € 100,- en € 500,-.

Bubbelen in de hottub

Je kunt het bad uitrusten met allerlei soorten (onderwater)verlichting. Oorspronkelijk heeft een traditionele hottub geen bubbelfunctie, maar in de nieuwe modellen is dit wel mogelijk. Je kunt ook kiezen voor een bubbelbad of jacuzzi met jetstream. Hou er wel rekening mee dat bubbelen nogal wat geluid maakt. Een tweepersoons hottub kost ongeveer € 1500,-. Een tuindouche is een goedkoper alternatief.

Meer tuininspiratie vind je hier.

Bron: vtwonen 07-2018

Lees verder onder de advertentie