Moestuin zaaikalender

Voor het kweken van lekkere, verse kruiden en groenten is altijd wel plek. Kies een zonnige plaats en zaai op het juiste moment. Met deze zaaikalender weet je wanneer je wat moet zaaien en heb je het hele jaar een goede oogst!

Zaaikalender: wanneer zaaien?

Zaaien

Met onderstaande zaaikalenders weet je precies wanneer je het best kunt zaaien. Hoe je moet zaaien vind je bij moestuin zaaienzaaien in bakken of zaaien in de volle grond. Wil je een complete moestuin maken, kijk dan eerst bij moestuin aanleggen. Wil je liever volgroeide planten in je moestuin zetten, dat kan ook.

Groenten zaaikalender

Groenten uit eigen tuin zijn lekker en gezond. Wanneer je moet zaaien is natuurlijk belangrijk om te weten. Veel groenten kun je op meerdere momenten zaaien: in de volle grond, in de koude kas of in de warme kas.

Zaaikalender groenten

Kruiden zaaikalender

Met kruiden geef je smaak aan gerechten. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare planten kopen, maar let op want de kruidenplanten uit de supermarkt zijn vaak niet geschikt voor in de tuin. Ze worden in een kas opgekweekt en zijn dan niet bestand tegen de koude buitenlucht.

Ga je zelf zaaien kies dan het juiste moment. Deze zaaikalender helpt je daarbij. Meer over kruiden lees je bij soorten kruiden en kruiden kweken.

Zaaikalender kruiden

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 20 maart 2013 om 19:19

b
leuk

Anoniem op 13 januari 2014 om 10:57

Komt goed uit, begin dit voorjaar aan een moesrtuin

Anoniem op 17 februari 2014 om 11:23

Ik heb reeds een moestuin en vind het fijn om te weten wanneer je iets mag planten/zaaien. Voor mijn achtertuin heb ik wel enkele vragen mn wanneer je iets mag snoeien. Kan dat ook in deze mail?

op 17 februari 2014 om 16:00

Dag Annemiek, op onze website vind je al veel informatie over snoeien. Kijk bijvoorbeeld onder de categorie snoeien voor veel artikelen. Er is ook een snoeikalender en je kunt in de plantenindex meer vinden over de verzorging van je planten. Als je alsnog een vraag heb mag je die natuurlijk stellen.

Anoniem op 13 juni 2015 om 14:04

is het wel goed dat ik ieder jaar stalmest gebruik
voor de groente tuin
kan ik dat een keer over slaan
en dat ik dan koemest korrels gebruik

anneleenpeeters op 19 juni 2015 om 16:44

Hoi Theo, dat is een gewetensvraag. Koemest, en zeker de oude verteerde stalmest is de beste voeding voor de planten. Als je al een paar jaar bemest hebt met stalmest, mag je aannemen dat er ook weer voldoende organische stof in de bodem zit. Deze houdt het water vast, zorgt voor een actief bodemleven en voedt de plant. Dan kan je best een jaar mesten met organische mestkorrels. Ligt je tuin op zandgrond? Let dan op, mest zakt hier snel weg, net zoals de organische stof. Misschien moet je nog eens bijmesten. ~Marie

Anoniem op 14 augustus 2015 om 19:39

Kun je half augustus nog boerenkool zaaien in een hoge bak waar plastic overheen kan soort kasidee?

anneleenpeeters op 21 augustus 2015 om 09:25

Hoi Esther, voor het zaaien van boerenkool ben je nu te laat. De zaailingen groeien niet meer uit tot een grote plant. Wel kan je de kiemplanten eten, net als Taugé. Oogst ze als ze een paar cm hoog zijn, knip ze als kiemen door een rauwkost salade, het heeft een pittige smaak. ~Marie

Anoniem op 23 april 2017 om 18:06

Ik heb twee planten rabarber in de moestuin staan. de voorset is klein en heeft dunne stengels. de achterste is een enorme plant waar nu een grote bloem inzit. Moet ik die bloem verwijderen

Beste Leonie, sommige rabarbersoorten bloeien in het voorjaar. Je kunt het beste die bloemstengel eruit knippen. Zo’n bloemstengel kost veel energie en gaat ten koste van de ontwikkeling van de rabarber als groente.