Sla kweken

In de supermarkt ligt het hele jaar sla in de schappen. Leuker én lekkerder is het natuurlijk om zelf sla kweken zelf te doen. En, met een paar slimme trucjes, kan sla kweken het hele jaar door!

Sla kweken

Soorten sla

Denk bij sla kweken vooral niet alleen aan kropsla of ijsbergsla. Er zijn namelijk nog veel meer andere slasoorten die je zelf kunt kweken. Als je dat slim doet zijn ze ook het hele jaar te oogsten. Hieronder staan een paar slasoorten die goed zelf te kweken zijn.

 • Bataviasla ‘Maravilla de Verano’: wordt gezien als de Franse voorloper van de Amerikaanse ijsbergsla. Deze knapperig zoete, groen met rood getinte sla heeft geen last van hitte of vocht.
 • Romaanse of bindsla ‘Forellenschluss’: is een oud slaras uit Tirol met kastanjebruine spikkels tussen het groen.
 • Bladmosterd ‘Mizuna’: heeft mooie diep ingesneden bladeren en een lichte mosterdsmaak.
 • Minisla of little gem: minisla is sneller volwassen en kan dus ook sneller geoogst worden.
 • Pluk- of snijsla: is iets steviger dan kropsla, maar vormt geen krop. Deze sla kan het hele seizoen door gezaaid en geoogst worden.
 • Winterpostelein: is winterhard, maar zacht van smaak.
 • Rucola en veldsla ‘Verte de Cambrai’: kunnen het hele jaar door in de volle grond gezaaid worden en vragen alleen in de winter om een beetje beschutte plaats.

Sla kweken in kas

Sla kweken gaat het best in een glazen kas. Helaas is het niet altijd mogelijk om zo’n kas in de tuin te plaatsen. Gelukkig kun je ook gebruik maken van een foliekas of een opvouwbare tuinkas. Ook een tunnelkas kan goed werken. Kijk in het artikel soorten kassen om de juiste kas te kunnen kiezen.

Sla kweken in de volle grond

Je kunt sla ook kweken in de volle grond door gebruik te maken van groeifolie of afdekvlies. Dat kun je over het ingezaaide slabed of grond leggen en de zijkanten licht dichtgraven. Leg de folie er losjes op, je zult zien dat de folie met de plantjes mee zal groeien. De folie is geschikt voor een vroege slaoogst, je kunt de sla gewoon water geven door dit op de folie te gieten. Je kunt groeifolie kopen bij tuincentra.

Kalender sla kweken en zaaien

Als je onderstaande kalender volgt kun je bijna het hele jaar door sla oogsten. 

Mei, juni en juli

Krop-, ijs- en romaanse of bindsla

 • Zaaien: om de twee weken onder groeifolie. Verspeen de zaailingen in de volle grond.
 • Oogsten: vanaf juli tot eind oktober.

Augustus en september

IJssla en romaanse of bindsla

 • Zaaien: tot halverwege augustus.
 • Oogsten: in de herfst.

Bladmosterd of pluksla (ook wel snijsla genoemd)

 • Zaaien: vanaf augustus in een foliekas.
 • Oogsten: vanaf kerst tot april steeds wat bladeren plukken, want de planten groeien gewoon door.

Rucola en veldsla

 • Zaaien: deze soorten kunnen tegen wat meer kou. Zaaien van augustus tot eind september in een foliekas. Rucola kan zelfs in oktober nog gezaaid worden.
 • Oogsten: bij veldsla en rucola kan het hele kropje geoogst worden, maar ook iedere keer een aantal blaadjes: de plant groeit gewoon door, waardoor je er tot in april van kunt profiteren.

Oktober

Romaanse of bindsla

 • Zaaien: vanaf halverwege oktober in de (tunnel)kas zaaien en ongemoeid laten. Oogsten: in het voorjaar.

Februari

Bladmosterd ‘Mizuna’

 • Zaaien: om de twee weken.
 • Oogsten: tot half mei.

Lees meer over wintersla zaaien.

Maart en april

Krop-, ijs- en romaanse of bindsla

 • Zaaien: vanaf half maart elke twee weken in de (tunnel)kas zaaien. Vanaf half april kunnen de plantjes in de volle grond onder groeifolie of afdekvlies.
 • Oogsten: vanaf mei tot eind juni.

Sla zaden kopen

Je kunt sla zaden kopen bij een tuincentrum, maar bij onderstaande webshops heb je waarschijnlijk meer keus in soorten.

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 5 maart 2013 om 19:33

Kunt U mij vertellen hoe/waar ik het beste een kweekkas kan plaatsen?
In de volle zon of half schaduw.?

m.vr.gr.

B. Witlox.

op 7 maart 2013 om 10:32

Dag B Witlox, een kweekkas kun je het beste op een zonnige plek, maar onder een bladverliezende boom plaatsen: Tijdens de heetste dagen worden de felste zonnestralen getemperd door het bladerdek, in het najaar, de winter en de lente heeft de boom geen tot weinig blad en profiteert de kas van de zonnestralen. Kijk ook eens bij ons artikel kas plaatsen. Met vriendelijke groet, Kristel (tuinieren.nl)

Anoniem op 27 maart 2013 om 18:17

ik heb ijssla voorgekweekt binnen. de plantjes zijn nog maar 2 weken oud. Nu gaan ze bij mij allemaal slap hangen. wat doe ik niet goed, of hoe komt dat? ik hoop dat iemand mij dat kan vertellen.

op 28 maart 2013 om 11:11

Dag Maaike, je kunt ijsbergsla binnen voorzaaien, maar de jonge plantjes moeten wel snel naar buiten. Binnen is het warm en zo worden de jonge plantjes lang en slungelig. Je kunt ze de komende maand het beste in de tuin zetten, afgedekt door een glazen stulp of glas. Wel regelmatig luchten, anders verstikken ze.

Anoniem op 29 april 2013 om 10:15

bestaat er ook een zelfuitzaaiende sla winterhard(de zaden dan toch) ?

Anoniem op 4 mei 2013 om 09:20

Ik heb een vraag, ik heb sla gekweekt in een kasje en toen in de volle grond gezet. De sla in de volle grond krijgt nu bruine bladeren en de sla in het kastje blijft groen.
Hoe komt dit

op 8 mei 2013 om 20:26

Het is nu inderdaad tijd om de voorgetrokken sla buiten uit te planten. De temperatuur verschillen geven de planten een schok, de afgelopen dagen scheen de zon erg fel, hierdoor verbrand het blad als de planten naar buiten gaan. Dit is het bruine blad. Scherm de jonge sla planten af met een krantenpagina oid, en laat ze langzaam wennen aan de felle zon. En dan lekker genieten. Je vraag is beantwoord tijdens ons spreekuur, lees hier alle reacties.

op 9 mei 2013 om 12:55

Hoi Ruud. Slazaden uit de winkel zijn vaak de beste selecties. Hoe meer je knipt, hoe lekkerder en malser de slablaadjes. Als je wacht tot sla zichzelf uit gaat zaaien laat je de planten dus doorschieten. Je kunt het eens proberen, maar wij denken dat het resultaat tegen zal vallen. Laat je ons weten hoe het resultaat is?

Anoniem op 30 april 2014 om 10:27

ik heb een vraag , ik heb sla zaades gezaaid in potjes en ze komen niet op hoe kan dat ze zijn wel vochtig ,i onder glas . wat moet ik doen .

op 9 mei 2014 om 16:23

Hoi Jan, maak je wel gebruik van nieuwe zaden? Zaden van meerdere jaren oud hebben minder kiemkracht. Het heeft van de week ook nog gevroren aan de grond, maar dat lijkt me het probleem niet aangezien je zegt onder glas te zaaien. Verder kan het zo zijn dat je te diep gezaaid hebt. Probeer het nog eens onder een flinterdun laagje zand, binnen een week zou je al zaailingen op moeten zien komen. Succes!

Anoniem op 27 februari 2015 om 10:22

Kan je nu al sla buiten zetten ik heb mijn sla in baken gepland en ik wou weten dat ik het buiten of binnen moet zetten

anneleenpeeters op 6 maart 2015 om 08:38

Je vraag is me niet helemaal duidelijk. Heb je zelf sla gezaaid? Waar staat de sla nu? En hoe hoog staan de plantjes boven de grond? Om welk soort gaat het? Veel slasoorten kun je eind deze maand al in de volle grond zaaien. Mocht je de slaplantjes binnen hebben voorgezaaid, laat ze dan eerst rustig afharden (wennen aan de buitentemperatuur) voordat je ze in de volle grond plant.

Anoniem op 20 maart 2015 om 14:07

Mijn sla plantjes zijn voorgekweekt in een kasje, heb ze nu ongeveer 3-4 cm groot. Kan ik ze na een aantal dagen overdag buiten en snachts binnen ze nu ook al in de volle grond planten?

anneleenpeeters op 26 maart 2015 om 12:43

Beste Jolanda, drie tot vier centimeter is wel al vrij lang, heb je de plantjes al een keer verspeend naar een ander potje? Je kunt ze het beste verspenen zodra er 2 tot 4 blaadjes in zitten. In een potje hebben ze namelijk meer ruimte om te wortelen en zo krijg je sterke, weerbare plantjes. Nu buiten uitplanten zolang het nog vriest, is misschien wat vroeg. Je kunt ze bijvoorbeeld wel in de volle grond planten onder een folietunnel, kweekkasje of cloche. Hier zijn ze beter beschermd tegen de vorst. Mocht je poging mislukken; vanaf april kun je sla ook in de volle grond zaaien! Succes.

Anoniem op 30 april 2015 om 16:18

Hallo

Ik ben echt geen pro qua tuinieren en rommel maar wat aan. ik heb een onderhouds arme tuin, alles staat in 40-60L cement mix bakken ( oa. knoflook/blauwe bes/framboos, aardbeien in hangmandjes ) . Ik heb een paar metalen stelling kasten in de tuin tussen de bakken, en op elke etage staat een balkonbak van 60cm breed ( inh. 9,5L ). Ik wou eigenlijk dit jaar (mei) proberen om sla/spinazie oid in de balkonbakken te zaaien. Is dit mogenlijk? Ik zat aan pluksla te denken en/of little gems, welke soorten raad u aan ?
groetjes!

anneleenpeeters op 7 mei 2015 om 08:14

Elke tuinier is ergens begonnen, dus je bent al goed op weg! De balkonbakken waar je het over hebt zijn vaak maar een centimeter of vijftien hoog, toch? Niet alle moesplanten kunnen hier even goed in groeien omdat ze niet voldoende wortelruimte hebben. Maar je stelt pluksla voor: die wortelen niet zo diep en kunnen juist in dit soort bakken groeien! Ik raad je aan om een op de website van Peter Bauwens te kijken. Hij heeft slamengsels waar zoveel verschillende soorten in zitten dat je niet meer hoeft te kiezen: http://denieuwetuin.be/86-slamengsels

Anoniem op 18 september 2015 om 10:24

Ik ben vanaf eind juli begonnen met een moestuin, dat is wel laat in het jaar maar kon niet eerder. Ik heb krobsla rechtstreeks in de volle grond gezaaid en nu moet ik gaan uitdunnen maar dan gaan ze helemaal slap hangen en vergelen iets. Hoe komt dit en wat kan ik er tegen doen? Water hebben ze genoeg aangezien het veel geregend heeft afgelopen dagen.

Groeten Rein

anneleenpeeters op 25 september 2015 om 09:01

Hoi Rein. Jonge sla, in september, nog slapjes in vochtige bedjes. Een dichter was het ook al eens opgevallen en schreef er een gedicht over. Als de wortels groot genoeg zijn, moeten ze weer bijtrekken en over een paar dagen overeind blijven staan. Water geven is niet meer nodig. Eventueel wel een plastic tunnel, om ze warm te houden. Die maak je van ronde ijzeren bogen waar je doorzichtig plastic overheen schuift. Heb je al andere wintersla gezaaid? http://www.tuinieren.nl/a/moestuin/wintersla-zaaien ~Marie