Moestuin aanleggen

Hoe leg je een moestuin aan? Om te kunnen genieten van groenten uit eigen tuin hoef je heus geen enorme lap grond te hebben of een volkstuin te nemen. Met deze informatie slaagt het moestuin aanleggen altijd.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!
moestuin

Ligging van de moestuin

Misschien wel het belangrijkste voor een vruchtbare moestuin: de ligging. Let op de volgende aandachtspunten als je een moestuin aanleggen gaat .

  • Zorg dat de grond vlak is en iets afloopt naar het zuidoosten of zuidwesten, zodat (regen)water weg kan lopen.
  • Laat de ligging van de moesbedden van noord naar zuid lopen. Dan kan de zon tussen de rijen door schijnen, waardoor de gewassen gelijkmatig rijpen.
  • Kies een zo zonnig mogelijke plek waar minstens zes uur per dag de zon schijnt.
  • Leg de moestuin niet in de schaduw van bomen.
  • Zorg voor bescherming aan de noord- en noord-oostkant tegen de wind.

Moestuingrond voorbereiden

Inspecteer de grond waar je je moestuin aanleggen wilt. Plakt de grond aan je laarzen, dan is hij nog te vochtig en nog niet klaar om ingezaaid te worden. De grond kan pas ingezaaid worden als de oppervlakte droog en kruimelig is. Schoffel de bovenste 7,5 tot 15 centimeter van de grond goed door. Gebruik voor het egaliseren en gladmaken beide zijden van de hark. Gebruik de tanden om de grond in kleinere stukjes te breken en de platte kant om de grond te verdelen. Ga ermee door tot de grond er mooi egaal uitziet.

Moestuin indelen

Maak de bedden niet breder dan één meter met daartussen paden van zo’n dertig centimeter. Dan kun je makkelijk zaaien, schoffelen en oogsten zonder al te ver te moeten reiken. Leg je een hoofdpad aan, maak dat dan 75 cm breed als je er met een kruiwagen overheen wilt kunnen rijden. Een goede indeling is het moesgedeelte in acht bedden te verdelen. Daarmee kun je alle groenten telen en voor de blad- en vruchtgewassen (die over het algemeen het meest populair in de keuken zijn) iets meer ruimte nemen. Bij combinatieteelt vind je welke gewassen elkaar gunstig en ongunstig beïnvloeden, houd daar rekening mee!

Moestuin zaaien

In de moestuin kun je in rijen zaaien of breedwerpig zaaien. Lees meer bij moestuin zaaien.

Direct online een kweekbenodigdheden bestellen? Ga naar onze shop en bekijk hieronder onze selectie.nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 25 januari 2013 om 14:51

ik wilde graag weten welke gewassen je bij elkaar kan zetten en welke niet.

op 25 januari 2013 om 14:56

Hoi Miranda, over combinatieteelt (zo noem je het bij elkaar zetten van gewassen) hebben we een blog geschreven. Je vindt deze hier: http://www.tuinieren.nl/a/inrichting-en-aanleg/moestuin/moestuin-combinatieteelt.

Succes!

Met vriendelijke groeten, Marike namens tuinieren.nl

Anoniem op 2 maart 2013 om 13:52

Ik wil graag informatie over de samenstelling van de grond van mijn moestuin. Dit om te weten hoe ik moet bemesten. Waar kan ik terecht?

op 4 maart 2013 om 11:19

Beste Jacqueline van der Korput, in het artikel bodemsoorten kun je adressen vinden waar je een bodemtest kunt doen. Vaak kan dit ook gewoon bij het tuincentrum. Ook kun je gebruik maken van de Pokon Bodemanalyse. Succes! Met vriendelijke groet, Clarissa (tuinieren.nl)

Anoniem op 29 april 2013 om 10:54

Ik heb net vier bakken gemaakt van 1.20×1.20 en 50cm hoog voor een moes en kruidentuin. Erg leuk en handig, maar zijn er nog tips om de katten uit de buurt ervan te overtuigen dat deze bakken NIET geschikt om te gebruiken als kattenbak?

op 9 mei 2013 om 12:41

Hoi Claudia, ik kan me voorstellen dat dit frustrerend is, zeker als het je eigen katten niet zijn. Je kunt de randen afbakenen met draden die een zeer licht schokje afgeven als de katten er in de buurt komen. Dit klinkt ernstiger dan het is; ze schrikken meer dan dat ze er iets van voelen. Dit is de koop bij de Boerenbond en Welkoop winkels. Verder schijnt wijnruit een katwerende plant te zijn, misschien deze ertussen planten. Je vraag is beantwoord tijdens ons spreekuur, hier vind je alle reacties.

Anoniem op 12 februari 2015 om 11:42

Dit is erg handig voor mijn moestuintje 🙂

Anoniem op 10 mei 2015 om 11:24

super handig thanx!, Helaas hebben wij geen balkon, en daarom deze vertikale moestuin aangelegd! zie hier hoe; http://9citroenen.nl/2015/05/10/verticale-pallet-moestuin/#more-180