Mannetjesvaren

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / Grigoriy Pil
Beeld Shutterstock / Grigoriy Pil

Hoe hoog wordt de Mannetjesvaren?

De mannetjesvaren, Dryopteris filix-mas, is inheems en komt voor in bossen en aan slootkanten. Hij wordt vrij hoog (1,25 meter) en de bladeren van de Dryopteris filix-mas vormen enigszins een trechter.

Lees verder onder de advertentie

Hoe komt de Dryopteris filix-mas aan zijn naam?

De mannetjesvaren dankt zijn naam niet aan het feit dat dit een mannelijk exemplaar is. Het komt van het uiterlijk dat als ‘stoer’ wordt beschouwd. Er is ook een vrouwtjesvaren (Athyrium filix femina) die er veel sierlijker uitziet. De varen groeit elk jaar weer op uit een ondergrondse wortel die wel dertig centimeter lang kan worden. Wellicht dat daarom deze wortel vroeger werd gebruikt als afrodisiacum door mannen. Hij is echter giftig dus of men er veel plezier van had? De naam van het varengeslacht Dryopteris is afkomstig van de Griekse woorden ‘drys’ (eik) en ‘pteris’ (varen). Dit verwijst naar hun oorspronkelijke vindplaats in de eikenbossen op het noordelijk halfrond. Dit varengeslacht is een van de soortenrijkste met veel soorten die interessant zijn voor in de tuin.

Wat voor bodem is geschikt voor de Dryopteris filix-mas?

Voor deze varens is het van belang de situatie op de oorspronkelijk vindplaatsen (eikenbossen) zo goed mogelijk na te bootsen. De grond moet daarom humusrijk zijn. Doordat eikenbossen over het algemeen wat lichter zijn, kunnen deze varens redelijk goed wat licht verdragen, maar ze staan het beste op een schaduwrijke plek. Ze hebben wel een hekel aan wind en droogte.

Wanneer kan ik de Mannetjesvaren snoeien?

Snijd deze varens af in maart of april. Eerder kan zorgen voor vorstschade aan de nieuwe scheuten. Wat later maak je het jezelf moeilijk omdat er tussen het nieuwe loof geknipt moet worden.

Lees verder onder de advertentie

Hoe kan ik de Mannetjesvaren onderhouden?

Mulch in het najaar met humusrijke grond, zodat de varen voeding krijgt en de minder winterharde soorten hebben een beetje extra bescherming.

Bestel de planten hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Dryopteris filix-mas

Familie

mannetjesvaren

Latijnse familie

filix-mas

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Afsnijden in maart-april.

Bemesting

Mulch met humusrijke grond in het najaar.

Winterhard

goed

Bodem

humusrijke grond

Vochtigheid

vochtig

Licht

Type

Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

(half)schaduw

Hoogte

Minimaal

125

Maximaal

125

Beschrijving

1,25 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Kleurbeschrijving

n.v.t.

Bloeitijd

Begin

Januari

Eind

Januari