Kogeldistel Taplow Blue

beeld vtwonen Beeld

De kogeldistel Echinops bannaticus ‘Taplow Blue’ is een sterke en gemakkelijke plant die in de zon zijn mooiste tinten toont.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn eigenschappen van de Echinops bannaticus ‘Taplow Blue’?

De kogeldistel Echinops bannaticus ‘Taplow Blue’ vormt relatief grote kogelronde bloeihoofdjes aan de einden van sterke stengels. De bloeiwijzen zijn blauwer (minder grijsblauw) dan van de soort. Verder identiek. Echinops bannaticus is een sterke, hoge soort (tot 175 centimeter) met blauwachtige bloem’kogels’ van juli tot zelfs in september. De Echinops bannaticus ‘Taplow Blue’ is een van de beste soorten voor de tuin.

Wat voor een bloemen heeft de Echinops bannaticus?

Kogeldistels doen aan sieruien denken als je hun kogelronde bloemhoofden ziet, maar dan uienbollen aan vertakte stengels met verspreide bladeren. Deze prachtige grijsblauwe bollen zijn de voornaamste reden waarom ze in de tuin worden geplant, maar ook vlinders en hommels zijn er dol op. Het zijn zonminnaars die ook winterse kou goed verdragen, geen wonder als je weet dat de meeste soorten uit Zuidoost-Europa, Rusland en Klein-Azië komen. Tot in de Alpen kun je ze aantreffen, maar daar blijven ze veel kleiner dan in onze tuinen.

Soorten Echinops bannaticus

Het verschil heeft waarschijnlijk met de lichtintensiteit te maken. Ze worden 80 tot soms wel 200 centimeter hoog, afhankelijk van soort, ras en dus ook standplaats. De bloemkleur is grijsachtig blauw tot lila en soms bijna wit. Ze verbloeien gelig-bruin, waardoor er allerlei tinten tegelijk kunnen optreden. Het scherp gestekelde blad is diep ingesneden (geveerd) en groen, de stelen maken een wat grijsgroene indruk.

Lees verder onder de advertentie

Wat voor een grond heeft de Echinops bannaticus ‘Taplow Blue’ nodig?

Ze doen het zelfs nog goed in vrij arme grond, als deze maar goed doorlatend is en ’s winters niet te lang nat blijft (goede drainage). Droogte wordt redelijk verdragen. Op winderige plekken kan steun voor de hoge stengels nodig zijn. Knip de planten af in het voorjaar.

Op de hoogte blijven van het laatste tuinnieuws.

Bestel de plant hier.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Echinops 'Taplow Blue'

Cult

'Taplow Blue'

Familie

kogeldistel

Latijnse familie

bannaticus

Onderhoud

Verzorging

Steun hoge stengels op winderige plaatsen.

Snoeien

In het voorjaar afgestorven stengels weghalen

Bemesting

Goede organische basisbemesting in het voorjaar

Winterhard

zeer goed

Bodem

goed doorlatende, ook vrij arme

Vochtigheid

verdraagt vrij droge grond

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

100

Beschrijving

1 meter

Kleuren

Eerste kleur

Blauw

Kleurbeschrijving

blauw

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September

Lees verder onder de advertentie