Kas kiezen: waar moet je op letten bij aanschaf van een kas?

Voor doorgewinterde tuiniers is een tuinkas de hemel op aarde. Hij is zo gebouwd dat hij bij het minste zonnetje al goed opwarmt, waardoor je heel vroeg in het jaar bloemen, fruit en groenten kunt zaaien, telen en stekken. Ook kun je planten die niet vorstbestendig zijn hier laten overwinteren. Planten die in de kas zijn opgekweekt, kunnen in de lente naar buiten, waar het dan inmiddels warm genoeg voor ze is. Eigenlijk verschuif je met een kas de seizoenen. Maar ook voor de wat minder geroutineerde tuiniers is een kas een aanwinst: zodra de zon zich even laat zien kun je de tuin in en zit je warm tussen het glas. Op zoek naar een kas? Kijk bijvoorbeeld op boerenbond.nl, tuinexpress.nl, tuinadvies.nl. Beeld vtwonen tuin special 1 | buitenplaats met donker glazen kas Kopenhagen
Beeld vtwonen tuin special 1 | buitenplaats met donker glazen kas Kopenhagen

Als je een kas wilt aanschaffen, dan moet je rekening houden met een aantal zaken. Lees al onze tips voor het kiezen van een tuinkas, zodat je de juiste keuze kan maken en lekker kunt gaan tuinieren. 

Lees verder onder de advertentie


Verschillende soorten kassen voor in de tuin

Denk van te voren goed na over waar je de kas voor wilt gebruiken. Wil je alleen planten laten overwinteren? Wil je zaaien? Wil je ook in de winter gebruik maken van de kas? Al deze zaken wegen mee voor het kiezen van het juiste soort kas. Zo kun je kiezen voor kweekbakken of tunnelbogen om vroeger in het voorjaar te beginnen met zaaien. Wil je planten in de winter laten overleven, kies dan voor een kleine kas of muurkas. En wil je je eigen groenten en fruit kweken, dan kun je kiezen voor een grote kwaliteitskas. Lees hier meer over in ons artikel over soorten kassen.

Grootte van de kas

Wil je grote planten laten groeien of lekker zitten in de kas, dan heb je meer ruimte nodig. Veel mensen worden enthousiaster naarmate ze de kas langer hebben. Neem daarom liever een grotere kas dan gepland of een kas die kan worden uitgebreid. Ook heeft de afmeting effect op de effectiviteit van de kweekruimte. Hoe groter de kas, des te kleiner de temperatuurschommelingen. Bovendien geldt dat de breedte van de kas belangrijker is dan de lengte: het pad blijft even breed, maar de kweekruimte wordt groter. De grootte van de kas is vanzelfsprekend ook afhankelijk van de beschikbare ruimte in je tuin.

Lees verder onder de advertentie

Rechte of schuine wanden bij een kas

Je kunt bij een kas kiezen voor rechte of voor schuine wanden. Een kas met schuine wanden vangt meer licht en warmte op waardoor de planten sneller groeien. Kassen met schuine wanden zijn ook stabieler en vangen minder wind. Een ander voordeel van schuine wanden is dat je meer oppervlak hebt om te beplanten. Het voordeel van rechte wanden is dat je overal in de kas een gelijke hoogte hebt en er dus makkelijker in kunt staan. Ook is een kas met rechte wanden vaak voordeliger.

Materialen van de tuinkas

Je kunt kiezen voor kassen van verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Het skelet van een kas is meestal gemaakt van hout, aluminium of staal. Hout is een mooi materiaal dat natuurlijk isoleert, maar het heeft wel onderhoud nodig om houtrot te voorkomen. Aluminium en staal zijn het meest onderhoudsvriendelijk en, indien gewenst, verkrijgbaar met een kleurcoating. Het lichtdoorlatende deel is gemaakt van folie, tuinbouwglas, veiligheidsglas of polycarbonaat. Glas is het meest gebruikte materiaal. Neem wel glas van vier millimeter dik, want dit zal niet snel kapot gaan. Ook is glas uit één stuk beter, want tussen overlappingen kan mos en alg ontstaan. Polycarbonaat is bijna onbreekbaar en isoleert goed, maar het wordt sneller lelijk dan glas.

Waar koop ik een kas?

Bij veel tuincentra kun je verschillende soorten kassen aanschaffen, maar ook in de vtwonen shop hebben we een groot assortiment kassen. Bekijk hieronder een selectie van tuinkassen en bestel een kas voor in jouw tuin.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Fotografie: Familie Hellouw (www.betuwsetuinenroute.nl)