Hoe en wanneer de beukenhaag en haagbeuk snoeien

beeld vtwonen Beeld

De meest voorkomende haag van Nederland is waarschijnlijk de beukenhaag of de haagbeuk (ja, er is verschil!). En ook voor deze haagsoorten geldt: snoeien doet bloeien. Voor beide planten betekent dat in ieder geval één keer per jaar een goede snoeibeurt, liefhebbers van een dichte haag mogen er nog een tweede of derde ronde aan toevoegen. Lees hier hoe en wanneer je het best de beukenhaag en haagbeuk kunt snoeien.

Lees verder onder de advertentie

Het verschil tussen de beukenhaag en de haagbeuk

Het verschil tussen de beukenhaag en de haagbeuk zie je het met name aan het blad: de bladeren van de beukenhaag zijn gladder, het blad van de haagbeuk heeft duidelijke nerven. De beukenhaag komt naast groen ook in het rood voor en heeft geen bladverlies in de winter. De haagbeuk is er alleen in het groen en verliest wél bladeren in de wintermaanden. Lees meer over de verschillen tussen de beukenhaag en de haagbeuk.

Snoeien start al bij de aanplanting

De eerste snoeibeurt krijgen de beukenhaag en haakbeuk meteen bij het aanplanten, je kunt dan de zijkanten wat inkorten. Dit stimuleert de vertakking en zorgt ervoor dat de haag sneller mooi dichtgroeit. Blijf nog wel even van de bovenkant af, deze kort je pas in als de beukenhaag de juiste lengte heeft. Lees alle details over het planten van een haag.

Wanneer moet je de beukenhaag en haagbeuk snoeien?

Het groeiseizoen van de beukenhaag en haagbeuk loopt van half maart tot en met september. Loopt de haag al lekker uit? Dan mag je van april tot en met juni de beukenhaag of haagbeuk snoeien. Doe dit in ieder geval vóór de langste dag van het jaar, rond 21 juni. De haag groeit het hardst in de lente en zomer, dus de plant heeft nog genoeg tijd om te groeien na de snoei.

Lees verder onder de advertentie

Het snoeien kun je het beste doen op een bewolkte of regenachtige dag. Te veel zon tijdens het snoeien kan zorgen voor verbranding, omdat de binnenste bladeren van de haag nog geen zonlicht hebben gezien. Zie je toch bruine bladeren verschijnen? Dit trekt meestal na een paar weken wel weer bij. En zo niet, dan kun je de lelijkste bladeren verwijderen. Na september kun je de haag beter niet meer snoeien in verband met kans op nachtvorst.

beeld vtwonen Beeld

Zo werkt het beukenhaag snoeien

In de tuinvideo hieronder laten we zien hoe je het snoeien van de beukenhaag en haagbeuk aanpakt. Nog wat extra tips:

Lees verder onder de advertentie
  • De bovenkant van de haag dient smaller geknipt te worden dan de onderkant, zodat de gehele haag genoeg zonlicht krijgt en er geen gaten in komen.
  • Snoei de bovenkant van de haag pas als deze de juiste hoogte heeft bereikt.
  • Als je ervoor kiest om de bovenkant te snoeien is het van belang dat je de gesnoeide takken van de bovenkant afhaalt. Anders zullen de takken en bladeren bruin worden wat er lelijk uitziet. Gebruik voor een beukenhaag snoeien een haagschaar of een elektrische heggenschaar.

Handig snoeigereedschap

Lees verder onder de advertentie

Een dichte beukenhaag

De haagbeuk of beukenhaag kan ook vaker gesnoeid worden. Daardoor zal de haag dikker worden en voor meer privacy zorgen. Als je een stukje van de haag afknipt, zal de twijg op dat punt vertakken. Hoe vaker je knipt, hoe vaker deze gaat vertakken en dus hoe dichter hij wordt.

Zo krijg je een strakke haag

Om de haag mooi recht te snoeien kun je gebruik maken van een touw wat je langs de haag spant. De beukenhaag snoeien doe je langs het touw voor een mooie strakke haag. Heb je meer ervaring? Dan kan het ook uit de losse pols. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor een egalere snoei, dit maakt het snoeien wel een zwaardere klus.

Zelf de tuin ontwerpen

Wil je weten of een haag past in jouw tuin? Bij de vtwonen cursus ‘Droomtuin ontwerpen met Vivian en Mark’ kun je een tuinontwerp maken en zo erachter komen of een haag past bij de vormen en beplanting van jouw eigen tuinontwerp.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Unsplash