Het vergeten tuinseizoen

beeld vtwonen Beeld

Nog geen kwart eeuw geleden waren herfst en winter bij uitstek seizoenen om een tuin aan te leggen, nu tuinieren we alleen nog in het voorjaar. Hoe dat komt? Daarvoor zaten we afgelopen woensdag met professionals uit de branche om de tafel in de Tuinen van Appeltern.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Gebrek aan kennis

Goed, de uitzonderingen daargelaten, want weer of geen weer, de echte tuinliefhebber tuiniert altijd. Het probleem ligt dan ook waarschijnlijk bij een groep die een minder hechte band met zijn tuin heeft. De tuiniers die wel graag een mooie tuin willen, maar er niet teveel tijd aan kwijt willen zijn. We zijn steeds meer ingesteld op gemak. En waarom zou je dan met bevroren tenen en een snottebel je tuin gaan omspitten? Ik denk dat deze groep hier het antwoord niet op weet en dat daar juist het probleem ligt; een gebrek aan kennis.

Hét plantseizoen

De herfst is namelijk de beste tijd om een tuin aan te leggen of om iets in de borders te veranderen. De grond is nog warm en je nieuwe tuinplanten slaan beter aan. Planten vermeerderen door te delen is ook iets wat je bij uitstek in de herfst doet, omdat de sapstroom stil ligt. En het is simpelweg veel eenvoudiger om in de herfst je border te reorganiseren; alle planten zijn volgroeid dus je kunt exact zien wat op zijn plek staat en wat niet. In het voorjaar moet je het van je geheugen of foto’s hebben. Verplanten zonder groen is natuurlijk ook een lastige klus, zeker als je zonder plantenstekers werkt. Ook niet onbelangrijk is dat een tuin aanleggen in het najaar veel goedkoper is. Het tuincentrum doet zijn vaste planten in de uitverkoop (soms voor de helft van de prijs!), beukenhagen met kale wortels koop je haast voor nop en veel hoveniers zakken met hun prijzen zodra we richting de winter gaan.

Het gaat maar door…

En niet te vergeten is de herfst gewoon een prachtseizoen dat zoveel langer doorgaat dan je denkt. Daar wees Ben van Ooijen, de eigenaar van de Tuinen van Appeltern ons gisteren nog eens op. In de tuinen stond nog zoveel in bloei! Je kunt het je haast niet voorstellen, maar deze foto’s zijn echt gisteren gemaakt. Persicaria’s, herfstasters, dahlia’s, siergrassen, de prachtige bladkleuren van de Japanse esdoorn, het boeit en bloeit nog allemaal door. Een gemis dus om dit stapje over te slaan. Voor de tuinier zelf, voor de natuur en voor de branche.

Lees verder onder de advertentie

Meer weten?

Ben van Ooijen bedacht samen met Wageningen University het Vergeten Tuinseizoen, een initiatief om meer mensen in de herfst de tuin in te krijgen. Kijk op vergetentuinseizoen.nl voor meer informatie en tips.

Bron: Fotografie De Tuinen van Appeltern & Kristel Engelen