Herfstaster Apollo

beeld vtwonen Beeld

De herfstaster Aster ‘Apollo’ wordt ongeveer 30 centimeter hoog en bloeit wit in de periode augustus tot oktober. Behoort tot de Dumosus-groep en groeit kussenvormig.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een kussenaster?

De kussenaster zoals deze daarom wel aangeduid wordt, bloeit soms zo rijk dat de hele plant onder de bloemen schuilgaat. Deze bloei begint in augustus en kan aanhouden tot in oktober. De bloemhoofdjes zijn vrij klein en bestaan uit twee delen. De schijf bestaat uit buisbloempjes in de kleur geel tot geelbruin. Hieraan zitten de lintbloempjes, die verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de cultivarRot: roze, rood, blauw in allerlei tinten en wit. De bloemen worden druk bezocht door vlinders. De hoogte van de plant ligt tussen de 20 en 45 centimeter. Oorspronkelijk groeien kussenasters in Noord-Amerika. Bij ons zien we hem ook wel in potten. Apollo is een cultivar waarmee erg gemakkelijk gecombineerd kan worden. De Aster ‘Apollo’ is ook een goede rotsplant.

Welke soorten asters zijn er?

Asters staan altijd vrolijk: in de tuin waar ze veel vlinders en hommels trekken of binnen op de vaas. Er bestaan wel 600 soorten asters met grote onderlinge verschillen. Er is een grote diversiteit aan kleuren, hoewel geel zeldzaam voorkomt. De groeihoogte varieert van vijfentwintig centimeter tot wel twee meter en de bloeitijden lopen van mei tot oktober. Er is een onderverdeling die gebaseerd is op de bloeitijd. We kennen daarmee voorjaars-, zomer- en herfstasters.

Waar kan ik Aster ‘Apollo’ planten?

Het overgrote deel van de soorten groeit uitstekend in normale tuingrond. Een zonnige standplaats heeft de voorkeur maar iets schaduw wordt getolereerd. Ze verdragen ook wel enige droogte. Hoge asters kun je het beste wat steun geven omdat ze anders omvallen bij harde wind of regen. Als de bloemen wegblijven, dan kunt u de wortels delen en de houtachtig geworden delen verplanten. Meer informatie over het verplanten van planten is te vinden in het artikel verplanten.

Lees verder onder de advertentie

Waarom moet is asters delen?

De kussenaster heeft soms last van meeldauw. Een zonnige plaats met bij voorkeur wat wind maakt de kans hierop kleiner. De planten verouderen snel en moeten daarom regelmatig worden gedeeld om ze in goede conditie te houden. Neem om de 3 à 4 jaar de planten op, scheur ze en plant ze opnieuw uit. Doe dit in het voorjaar. Knip de planten af in het voorjaar.

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Aster 'Apollo'

Cult

'Apollo'

Familie

herfstaster

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Om de 3-4 jaar delen

Snoeien

Afsnijden in voorjaar

Bemesting

Geen mest

Winterhard

goed

Bodem

normale tuingrond

Vochtigheid

normaal

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Minimaal

30

Maximaal

30

Beschrijving

30 centimeter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Bloeitijd

Begin

Augustus

Eind

Oktober