Heg snoeien? Dit zijn de snoeiregels voor hagen

beeld vtwonen Beeld

Snoeien doet groeien! En dat geldt zeker voor de heg. Een haag in de tuin is prachtig, vooral als hij netjes geknipt is. Is de haag aan een snoeibeurt toe en ben je benieuwd hoe je dit het best aanpakt? Afhankelijk van de soort geldt er voor een heg snoeien een aantal regels.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer moet je een heg snoeien?

Een heg snoeien doe je idealiter in het groeiseizoen, tussen half maart en half oktober. De meeste heggen komen in het voorjaar tot leven. Ze krijgen dan hun eerste groeispurt door de zonuren en de warmere temperatuur. Een snelle groeier, zoals de conifeer en de meidoorn, snoei je het liefst twee tot vier keer per jaar. In mei of juni als de eerste groeispurt achter de rug is, en nog een keer eind augustus of begin september. Zo gaat de heg gelikt de winter in.

Een langzaam groeiende haag, zoals de taxus, snoei je maar één keer per jaar. Plan deze knipbeurt rond de start van de zomer, omdat het dan steeds warmer wordt. Heeft het voorjaar al een aantal mooie dagen, dan groeit de heg ook eerder in het jaar. In dat geval is een snoeibeurt in het voorjaar een goede keus.

Snoei de heg regelmatig

Wist je dat een haag mooier en dichter wordt naarmate je ‘m vaker snoeit? Hagen die sneller groeien mogen dus best ieder seizoen worden gesnoeid. Een heg snoeien in het najaar kan ook, maar niet elke haagplant vindt dit fijn. Sommige heggen, zoals de laurierkers, verliezen hierdoor kracht en gaan minder hard groeien. De meeste haagplanten groeien in de lente en zomer, het is dus beter om ze in het najaar met rust te laten. Sterke haagplanten, zoals de beukenhaag, kun je in de herfst nog prima een snoeibeurt geven. Vriest het of zijn er temperaturen onder nul voorspeld? Laat de heggenschaar dan in de schuur staan. Vorst kan namelijk de snoeiwonden aantasten, waardoor er schimmels kunnen ontstaan waarvan takken doodgaan.

Lees verder onder de advertentie

De heg snoeien

Focus bij het snoeien altijd eerst op de bovenkant van een haag. Knip deze smaller dan de onderkant, zodat de hele haag genoeg zonlicht krijgt en er geen gaten in komen. Knip de takken aan de bovenkant weg om de hoogte te bepalen. Snoei een coniferenhaag niet te diep terug, maar laat wat groene takken zitten. De bruine takken binnen in de haag komen anders in het zicht en dat ziet er minder mooi uit. Hoe je de heg precies moet snoeien hangt af van de haagsoort. Dit is hoe je het snoeien per haagsoort aanpakt.

Een jonge haag snoeien

Is de heg pas geplant, dan kun je ‘m in principe meteen snoeien. Dit is zelfs goed voor een jonge haagplant. Het stimuleert de vertakking waardoor de heg sneller en mooier dichtgroeit. Let wel op dat je de bovenkant het eerste jaar met rust laat. Zo geef je de haag voldoende ruimte om in hoogte te groeien. Ook wordt de plant steviger naarmate de basistak in hoogte groeit. Knip je de basistak van een jonge haag te vroeg af, dan groeien er kleine vertakkingen terug en wordt de bovenkant minder stevig. Ook gaat de haag meer groeien in de breedte dan in hoogte. Snoei de heg pas aan de bovenkant als hij een mooie hoogte heeft bereikt om bijvoorbeeld het erf af te scheiden. Een heg mag in de regel niet hoger dan twee meter zijn. Idealiter zaag je de basistak 20 centimeter onder de gewenste hoogte af, zodat de bovenkant mooi dichtgroeit met groen.

Lees verder onder de advertentie

Heg snoeien met kettingzaag of heggenschaar

Snoei een heg met een heggenschaar. Met een elektrische of motorheggenschaar wordt de haag het meest egaal. In onderstaande video wordt een heggenschaar gebruikt die uit een basisstuk met diverse hulpstukken bestaat. Zo maak je aan het basisstuk een verlengstuk vast voor moeilijker bereikbare plekken. Met diverse hulpstukken kun je ook het gras trimmen of van het basisstuk zelfs een kettingzaag maken. Deze heggenschaar heeft zelfslijpende messen en verstel je eenvoudig in allerlei hoeken. Als de haag sterk genoeg is, snoei je de heg ook met een kettingzaag. Een buxus of taxus zijn hiervoor geschikt, maar een laurierhaag bijvoorbeeld niet. De randen van de bladeren worden namelijk bruin als ze beschadigd raken. Zo’n heg kun je beter knippen met een heggenschaar.

Om een heg recht te snoeien maak je gebruik van een touw dat je langs de heg spant. Je kunt de haag snoeien langs het touw, zodat je een mooie strakke lijn krijgt. Heb je meer ervaring? Dan kan het ook uit de losse pols. Een elektrische heggenschaar met een lang messenblad zorgt altijd voor meer egale snoei, dit maakt het snoeien alleen wel een zware klus. Je moet namelijk veel bukken of in de hoogte werken en zo’n heggenschaar weegt behoorlijk veel.

Lees verder onder de advertentie

Snoeiafval opruimen

Als je klaar bent met snoeien moet het snoeiafval natuurlijk nog ergens heen. In de groene container passen al die bladeren en takken niet, dus breng het afval naar een containerpark. In Nederland heeft iedere gemeente een containerpark. Het verschilt per regio wat de kosten zijn om groenafval weg te brengen. Je kunt ook een composthoop maken van de bladeren en takken. Doe de takken van coniferen hier trouwens niet bij. Deze verteren erg langzaam en vertragen het compostproces. Aangetaste bladeren door ziekte houd je liever ook apart. Dit zorgt er namelijk voor dat de schimmels in de tuin blijven. Zieke bladeren herken je bijvoorbeeld aan bruine randen, donkere stipjes of witte aanslag. Deze bladeren gooi je apart in de GFT-bak.

Tuingereedschap shoppen…

Bron: Beeld: unsplash

Lees verder onder de advertentie