Giftige tuinplanten voor honden en katten en de bijbehorende symptomen

beeld vtwonen Beeld

Met een huisdier in de tuin moet je goed opletten, want sommige tuinplanten zijn giftig voor honden en katten. Bekijk de lijst welke tuinplanten giftig zijn en wat de bijwerkingen zijn bij jouw huisdier, zodat je een veilige tuin kunt maken voor huisdieren zonder giftige planten. 

Lees verder onder de advertentie


Katten en honden die per ongeluk giftige tuinplanten eten

Huisdieren in de tuin kunnen nieuwsgierig tuinplanten gaan bekijken, snuffelen of zelfs opeten. Het kan ook gebeuren dat er een stuk van een giftige tuinplant aan de vacht blijft zitten en zij dit later per ongeluk binnen krijgen. Gelukkig komt het weinig voor dat honden en katten planten als echte snoepjes zien en met de meeste planten is dat gelukkig geen probleem. Maar er zijn helaas giftige tuinplanten die soms verschrikkelijke gevolgen kunnen hebben voor het huisdier.

Heeft de hond of kat een giftige plant gegeten?

Heb je het vermoeden dat de hond of kat van een giftige tuinplant heeft gegeten en heeft deze last van onderstaande symptomen? Bel dan zo snel mogelijk de dierenarts en maak eventueel een foto van de tuinplant waar het huisdier mogelijk aan heeft gezeten. Probeer het dier niet zomaar te helpen, maar altijd in overleg met een dierenarts of specialist.

Lees verder onder de advertentie

Dit zijn giftige tuinplanten voor honden en katten

Het plantenlijstje hieronder is een selectie van giftige tuinplanten met de bijbehorende bijwerkingen die het huisdier kan vertonen. Mocht de hond of kat een van de symptomen van de giftige planten hebben, bel dan zo snel mogelijk de dierenarts.

 1. Blauweregen (Wisteria): de peulen en erwtjes zijn giftig. Symptomen: langdurig braken en buikpijn.
 2. Goudenregen (Laburnum wateri): de hele plant is giftig. Symptomen: overvloedig braken, buikpijn, versnelling van hartslag.
 3. Venijnboom (Taxus baccata): de naalden zijn giftig, net als de zaden in de bessen. Symptomen: een vrij snelle hartstilstand.
 4. Doornappel (Datura): zeer giftige plant. Symptomen: heftige hallucinaties met mogelijk dood als gevolg.
 5. Laurier (Laurus nobilis): de vruchten zijn giftig. Symptomen: tranende ogen, braken, krampen, verlamming met de dood als gevolg
 6. Oleander (Nerium oleander): de hele plant is giftig. Symptomen: misselijkheid, braken, kolieken, verstoring van het hartritme
 7. Herfststijlloos (Colchium autumnale): de bladeren en bloemen zijn giftig. Symptomen: verlammend effect met mogelijk dood als gevolg.
 8. Petunia: de hele plant is giftig. Symptomen: maag- en darmontsteking, coma
 9. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea): gehele plant is giftig. Symptomen: huidirritatie, maag-darmstoornissen, stuipen tot mogelijk een hartstilstand.
 10. Narcis (Narcissus): de bol en het blad zijn giftig. Symptomen: misselijkheid, braken, diarree, sufheid en verlammingsverschijnselen
 11. Rododendron (Rhododendron): gehele plant is giftig. Symptomen: braken, verstoring van het hartritme, krampen
 12. Monnikskap (Aconitum): gehele plant is giftig. Symptomen: ontsteking in de mond, ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen.
 13. Buxus (Buxus Sempervirens): de hele plant is giftig. Symptomen: hevig braken, diarree, dood als gevolg
 14. Ridderspoor (Delphinium): alle delen van de plant, maar vooral de zaden en vruchten. Symptomen: diarree, trillen, coördinatiestoornissen
 15. Rotsheide (Pieris): giftige zaden. Symptomen: vertraging hartritme, duizelig, spierzwakte.
 16. Witte kerstroos (Helleborus niger): met name de wortels zijn giftig voor huisdieren. Symptomen: braken, buikpijn, hartverzwakking.
 17. Peperboompje (Daphne mezereum): de hele plant is giftig, maar met name de bessen. Symptomen: irritatie en zwelling bij ademen, bloederige diarree.

Mogelijk nog meer giftige tuinplanten voor huisdieren

De lijst met giftige tuinplanten is helaas niet compleet, want soms is het nog niet eerder voorgekomen dat een huisdier ziek werd van een plant. Merk jij een van bovengenoemde bijwerkingen en is het huisdier in de tuin geweest, maar niet bij een van de genoemde giftige planten? Neem dan alsnog zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. Het kan altijd dat er een plant in jouw tuin per ongeluk toch giftig blijkt.

Lees verder onder de advertentie

Twijfel over of een plant giftig is voor huisdieren?

Over het algemeen zijn de meeste tuinplanten die giftig zijn voor mensen, vaak ook giftig voor huisdieren. Gelukkig zijn van de meeste tuinplanten inmiddels wel bekend of ze giftig zijn voor mensen, huisdieren of allebei. Bij twijfel kun je altijd zoeken via Google.

Bron: beeld: Canva