Gewone beuk Purpurea Latifolia

beeld vtwonen Beeld

Hoe groot wordt de Fagus sylvatica?

De Fagus sylvatica ‘Purpurea Latifolia’ is met met zijn 20 meter een grote beuk en hij heeft een brede kroon. De bladeren van de Fagus sylvatica ‘Purpurea Latifolia’ zijn ook groot en diep puperzwart van kleur. Beuken zijn inheemse bomen in grote delen van Europa. Een vrijstaande beuk kan wel 30 meter hoog worden. De kroon is dan breed en zeer dicht. Het groene blad verschijnt in de tweede helft van april. Dat is later dan bij veel andere bomen. De beuk begint ook later aan de herfst en het verdorde blad blijft de gehele winter aan de boom zitten. De beuk is hooguit twee weken kaal tijdens het verschijnen van het nieuwe blad. Er dringt dus normaliter weinig zonlicht door, waardoor de schors opvallend dun is gebleven. Daarom groeit in een beukenbos niet veel op de bosbodem. De bijna continue ondoorzichtigheid maakt de beuk ook geschikt voor hagen en bij vogels populair om in te nestelen.

Lees verder onder de advertentie

Welke soorten Beuken zijn er?

De soort Fagus sylvatica is de algemeen bekende beuk en wordt ook wel gewone beuk genoemd. Deze soort wordt ook veel gebruikt als haag. De mooie bladeren van de zomer verkleuren in de herfst prachtig geel of oranje en dan blijven ze dus de hele winter lekker aan de takken. Zeker als de beuk in een haag geknipt is, blijft de beslotenheid van de tuin in stand.

Met welke schimmels krijgt een Beuk te maken?

Beuken leven in symbiose met bepaalde bodemschimmels. Zij wortelen daarom oppervlakkig en hebben snel last van droogte. Ook plotseling intensieve betreding van de wortelzone wordt slecht verdragen. In het najaar worden de eetbare vruchten, de welbekende beukennootjes, gevormd. Deze zijn een belangrijke voedselbron voor vogels en knaagdieren.

Op welke grond groeit de Beuk het beste?

Beuken houden van kalk in de grond. Zorg dat die grond nooit helemaal uitdroogt. De standplaats is bij voorkeur zonnig maar zonder directe bestraling van de bast. Wanneer er plotseling iets verandert door forse snoei of verandering in omgeving, kun je de stam inpakken met jute of rieten matten.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer kan ik Fagus sylvatica ‘Purpurea Latifolia’ snoeien?

Het snoeien van de beuk dien je aan te passen aan de toepassing in je tuin. Een haag wordt minimaal een maal per jaar geknipt in juni (rond de langste dag op 21 juni) en eventueel nog een keer aan het einde van de zomer. Een forse snoeibeurt wanneer de haag te hoog is geworden, kan in maart plaatsvinden en dit geldt tevens voor beuken die als struik zijn toegepast. Bomen kunnen gecorrigeerd worden in de winter. Zorg elk voorjaar voor bemesting onder de haag zodat de oppervlakkige wortels goed voedsel tot zich kunnen nemen. Bescherm de grond tegen uitdrogen en intensieve betreding.

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

verdord blad blijft aan in winte

Latijnse naam

Fagus 'Purpurea Latifolia'

Cult

'Purpurea Latifolia'

Familie

gewone beuk

Latijnse familie

sylvatica

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Laat de stam uit de zon.

Snoeien

Als haag in juni. Als struik in maart. Als boom in winter.

Bemesting

Ieder voorjaar bemesten.

Winterhard

goed

Bodem

voorkeur voor kalkhoudende grond

Vochtigheid

matig vochtig

Licht

Type

Zon, Halfschaduw, Schaduw

Beschrijving

geen voorkeur, zolang de stam niet teveel direct zonlicht krijgt

Hoogte

Minimaal

2000

Maximaal

2000

Beschrijving

20 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Geel

Kleurbeschrijving

gelig

Bloeitijd

Begin

Mei

Eind

Mei