Gazononderhoud voorjaar: wat moet je doen voor een mooi gazon in het voorjaar

beeld vtwonen Beeld

Wanneer de zon wat vaker begint te schijnen, is het tijd om het gazon van wat extra aandacht te voorzien. Nu goed gazon onderhouden betekent vaak een hele zomer lang genieten van een mooi, strak gazon. Bekijk alle tips voor gazononderhoud in het voorjaar.

Lees verder onder de advertentie

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Wanneer start gazononderhoud in het voorjaar

De verzorging van een gazon begint in maart. In februari is het gras vaak nog veel nat of zelfs bevroren en dan kun je er beter niet op lopen. Als in maart het voorjaar echt begint, is het vaak beter weer en kan het gras vaak beter tegen bijvoorbeeld maaien.

Eerst gazon verticuteren na de winter

De eerste klus van gazon onderhouden is het gras verticuteren. In de winter krijgt het gras vaak minder aandacht. Start daarom direct na de winter met verticuteren. Met een verticuteermachine haal je door middel van de ingebouwde pennen het mos, oude gras en onkruid eruit. Het resultaat is een behoorlijk, opengewerkt gazon.

Lees verder onder de advertentie

Bijzaaien van het gazon

Na het verticuteren kunnen er kale plekken in het gazon ontstaan, omdat er nu mos en onkruid uit is gehaald. Deze plekken kun je bijzaaien.

Start met gras maaien in het voorjaar

Na het verticuteren kun je de grasmaaier uit de schuur halen, want het is de maand waarin gestart kan worden met gras maaien. De grote stukken gras gaan gemakkelijk met een grasmaaier, voor de kanten is het handig om een grastrimmer te gebruiken. Met dit handige apparaat maai je zelfs de kleinste hoekjes, waardoor jouw gazon er na het maaien helemaal perfect uit zal zien.

Lees verder onder de advertentie

Kale plekken in het gazon herstellen

Als in het voorjaar het tuinseizoen weer begint, vallen soms kale plekken in het gazon op en dat ziet er niet mooi uit. Gelukkig kun je het gazon er weer mooi uit laten zien. Dit kun je doen door voedingsstoffen en nieuw graszaad over de kale plekken te strooien. Je zult zien dat het helpt, want binnen vier à vijf weken heb je een prachtig, groen gazon waar je optimaal van kunt genieten. Lees meer bij kale plekken herstellen in het gazon.

Gazon beluchten in het voorjaar

Vanaf het voorjaar kun je ook het gazon beluchten om zo weer lucht in het gazon te krijgen, daarmee loopt vaak ook het water beter weg en krijgt het gras sowieso ook genoeg water om te kunnen groeien, in plaats van dat water gaat verdampen.

Gras bemesten in het voorjaar

Het gazon extra goed verzorgen? Dan kun je ook gaan starten met het gras bemesten. Daarmee krijgt het gras extra voedingsstoffen om een perfect gazon te worden.

Lees verder onder de advertentie

Meer over gazon onderhouden

Wat je precies in welke maand doet, vind je bij gazon onderhoudskalender.

Bron: Beeld: Canva