Gazon aanleggen: wanneer en hoe kun je het beste gras zaaien

beeld vtwonen Beeld WVOJH vtwonen 2018-07 | Fotografie Barbara Kieboom
Beeld WVOJH vtwonen 2018-07 | Fotografie Barbara Kieboom

Een snelle manier om een tuin te vergroenen is door tegels te vervangen door gras. Dat oogt al snel een stuk minder hard en kil. Een gazon zélf zaaien is niet moeilijk, maar hoe krijg en houd je nou mooi groen gras? En wanneer moet je graszaad zaaien? We leggen het uit.

Lees verder onder de advertentie

De start van een gazon in de tuin

Wil je graag een gazon in de tuin hebben? Dan kun je dit op allerlei verschillende manieren doen. De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk simpelweg gras zaaien. Je kunt ook graszoden (laten) leggen. Dit zijn opgerolde stukken gras waarmee je razendsnel een gazon kunt aanleggen. Ze worden ook wel grasmatten genoemd en zijn gewoon te koop bij tuincentra.

Wanneer kun je gras zaaien?

Er zijn twee periodes in het jaar waarop je het best het gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Zorg dat je een gazon gaat zaaien op een dag met weinig wind. Zo belandt er zo min mogelijk graszaad in de border. Daarnaast is het ideaal als het na het zaaien gaat regenen. Houd het weerbericht dus in de gaten voor je begint. Als er weinig regen wordt voorspeld en je toch wilt gaan zaaien, is het van groot belang om het ingezaaide gras goed nat houden. Dit kan bijvoorbeeld met een tuinslang of sproeier.

LEES OOK
Voor elk type gazon is er een andere grassoort

Lees verder onder de advertentie

In het voorjaar zaaien

Je kunt gras van half april tot eind mei zaaien. Het is dan wel van belang dat de temperatuur boven de vijftien graden is. Het voordeel van deze periode is dat je voor de zomer aanbreekt al een mooi gazon hebt liggen. Er bestaat echter een kans dat het graszaad niet goed kiemt door de soms nog verrassend koude nachten. Omdat in deze periode ook onkruid kiemt, kan het gebeuren dat de jonge grassprieten verstikken.

Gras zaaien in de nazomer

Van half augustus tot eind oktober is de ideale tijd om een nieuw gazon te zaaien. De nachten zijn langer, vochtiger en warmer waardoor het graszaad snel en gelijkmatig kan kiemen. Het nadeel van deze periode is dat je pas het jaar erop van een groen gazon kunt genieten.

Ombouw zwembad DIY-project, geschilderd met Traditional Paint in kleur Dry Terra, per liter € 59,40 (pure-original.nl). Gepoedercoat aluminium fauteuil van Kettal € 3307,-, bijzettafel van B&b Italia, steen en staal, 44,5×40 cm (hxØ) € 1019,-, zachtroze rond buitenkussen vanaf € 410,- terra rechthoekig buitenkussen € 151,- (dacks.nl). Katoenen handdoek met gele print € 29,99, hoed € 22,99, bruine katoenen badhanddoek € 22,99 (zarahome.com). Microcementen kruk vanaf € 449,- (lanena-home.com). Waterglas € 5,99, karaf € 21,99 (sissy-boy.com). Parasol en parasolvoet, hout, staal en polyester, 260×300 cm (hxØ) € 219,- (lanterfant.eu). Ligbed van Kave Home, houten frame met polyester zitting, 91x84x169 cm (hxbxl) € 667,- (vtwonen.nl). Buitenkussen Padua van Designers Guild € 80,- (wva.nl). Beeld vtwonen 08-2022 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | assistentie Sanne Ketelaar, Niels Kist
Beeld vtwonen 08-2022 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | assistentie Sanne Ketelaar, Niels Kist
Lees verder onder de advertentie

Van half augustus tot eind oktober is de ideale tijd om een nieuw gazon te zaaien.

Gazon zaaien

Een gazon zaaien is niet moeilijk. Maar het is wel belangrijk dat je deze stappen netjes doorloopt, om zo een mooi groen gazon te krijgen:

  1. Met een juiste zuurgraad worden voedingselementen uit de bodem goed opgenomen. Test daarom eerst de zuurgraad. Dit doe je makkelijk met een zuurgraadmeter. De optimale pH-waarde van de bodem om een gazon te laten groeien ligt tussen de 6.0-7.0.
  2. Spit de grond om en verwijder stenen, wortels, onkruid en plantenresten. Je kunt eventueel een bodemverbeteraar gebruiken voor een goede verhouding tussen lucht en vocht in de bodem. Zo kunnen de wortels zich op een gezonde manier ontwikkelen.
  3. Hark de bovenste laag een beetje los zodat je een vlakke grasmat krijgt.
  4. Verdeel het graszaad in twee gelijke hoeveelheden en zaai één deel in de lengte en het andere deel in de breedte van het in te zaaien oppervlakte. Zaai de randen iets meer in voor de stevigheid.
  5. Na het inzaaien kun je het graszaad in de grond harken. Doe dit niet te diep en druk daarna het graszaad licht aan. Dit bevordert het ontkiemen van het graszaad.
  6. Afhankelijk van de weersomstandigheden moet je het gazon dagelijks licht besproeien tot het gras opkomt.
Lees verder onder de advertentie

Het kan een paar weken duren voordat de eerste duidelijke grassprietjes zichtbaar zijn en enkele maanden voordat het een echt gazon wordt. Wacht in ieder geval met de eerste maaibeurt tot de grassprieten 8 tot 10 cm hoog zijn. Maai niet korter dan 5 cm.

LEES OOK
Opfrisplan voor een strakker-dan-strak gazon

Soorten graszaad

Als je een gazon gaat zaaien, moet je zorgen voor het juiste mengsel graszaden. Kies het mengsel dat bij jouw soort gazon past. Zo bestaat het mengsel voor een siergazon uit een mix van fijnbladige grassen. Een speelgazon daarentegen heeft een mengsel van grassen die goed bestand zijn tegen veel gebruik. Bij een tuincentra kun je deze mengsels gemakkelijk kopen en meer informatie krijgen.

Lees verder onder de advertentie

Graszaad kopen

Bepaal altijd van tevoren het oppervlakte van het gazon en reken uit hoeveel zaad je nodig hebt. Zo voorkom je dat je te veel of juist te weinig aanschaft. Handig om te weten: een kilo graszaad is meestal genoeg voor veertig tot vijftig vierkante meter.

Het gazon onderhouden

Na het zaaien van het gazon en het aanleggen ervan, start het onderhouden van het gras. Natuurlijk heb je daar in ieder geval een goede grasmaaier voor nodig. Lees hier meer over het onderhouden van het gazon.

Dit handige tuingereedschap raden we aan

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld vtwonen 2018-07 Weer verliefd op je huis | Fotografie Barbara Kieboom, vtwonen 08-2022 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans | assistentie Sanne Ketelaar, Niels Kist,