Erfafscheiding plaatsen? Check eerst deze tips

beeld vtwonen Beeld vtwonen tuin special 2020 01
Beeld vtwonen tuin special 2020 01

Jouw postzegeltuintje optisch groter maken, het terras inzetten als verlengstuk van het huis of de grote tuin intiemer maken? Met de juiste erfafscheiding bereik je het gewenste effect. Doe je voordeel met deze tips & tricks.

Lees verder onder de advertentie

Optisch bedrog

Heb je een ondiepe tuin? Ga voor een schutting met horizontale planken. Zo lijkt je tuin langer.

Gedeeld groen

Hebben de buren (ook) een mooie tuin? Met een lage, natuurlijke erfafscheiding of een half transparante schutting – bijvoorbeeld van houten planken met schuine doorkijk (lamelleneffect) – geniet je ervan mee. Als je langs de planken de tuin in kijkt, kun je ertussendoor kijken.

Kleurtruc

Wil je de schutting verven? Bedenk dan: lichte kleuren komen op je af, donkere kleuren wijken.

Lees verder onder de advertentie

Postzegeltuintje?

Ga voor een schutting waar je verticaal aan kunt tuinieren, met bakken, kweekzakken en klimplanten.

Grond winnen

Een haag snoept veel ruimte van je tuin af, in een kleine tuin houd je met bijvoorbeeld bamboe of een dunne houten schutting meer grond over.

Openheid

Een schutting van gevlochten takken is stevig en hoog, maar geeft een minder opgesloten gevoel in de tuin dan een gesloten model. De natuurlijke vorm is ook fijn in een nieuwbouwwijk, om het strakke (en soms wat eentonige) tegen te gaan.

Lees verder onder de advertentie

Woonstijl

Maak van de tuin een verlengstuk van je huis door je woonstijl ook daarin door te voeren. Denk daarbij aan kleurgebruik, stijl en materialen van binnen voor van je erfafscheiding.

Spelen met hoogte

Met hoge afscheidingen aan alle kanten van de tuin, lijkt een grote tuin intiemer. Een lager model geeft in een kleinere tuin meer lucht.

Multifunctioneel

Als je dan toch voor een nieuwe erfafscheiding gaat in de vorm van een schutting of muur, denk dan ook meteen aan opties als het integreren van bijvoorbeeld een plantenbak of tuinbank (bijvoorbeeld een klepbank, zodat je ook je tuinkussens kwijt kunt) of een overkapping.

Lees verder onder de advertentie

Verlichting

Een beetje knappe erfafscheiding mag best uitgelicht worden. Denk van tevoren na over aansluitpunten voor elektriciteit voor (snoer)lampen en mogelijkheden om minder welkome snoeren weg te werken.

Droomkleur

Ook buitenverf, -lak en –beits is naar smaak in verschillende kleuren te mengen

Ton-sur-ton

Eén accentkleur gebruiken geeft het meest rust in de tuin, maar dat kan natuurlijk ook in tonen die op elkaar aansluiten. De schutting aan de zijkanten grijs, die achterin de tuin antraciet en de schuur in een tint daartussen – om maar wat te noemen. Dat maakt het net wat speelser. Ook mooi: een opvallende kleur uit de tuintegels, terug laten komen op de schutting of tuinmuur.

Lees verder onder de advertentie

Ook handig…

Bron: beeld: vtwonen tuin special 2020-01

Lees verder onder de advertentie