Dahlia’s planten: ontdek de tips en tricks

beeld vtwonen Beeld

De dahlia is een zeer geliefde bloem. Geen wonder: het zijn kleine kleurexplosies. Welke soorten dahlia’s zijn er en hoe kun je een dahlia planten en zelf een prachtige bloemenzee creëren?

Lees verder onder de advertentie

Wanneer bloeit de dahlia?

De dahlia is een bloem die groeit vanuit knollen. De bloeiperiode van de dahlia is in de zomer tot in de herfst, ongeveer van juli tot in oktober, afhankelijk van wanneer de knol precies is geplant en hoe de plant onderhouden wordt. De bloei kan gestimuleerd worden en het is een ideale bloem om te plukken voor in een vaas.

Wanneer kun je het best dahlia’s planten?

De dahlia is een knolgewas, de knol kan na de winter in mei in de grond als de kans op nachtvorst weg is. Dahliaknollen zitten vol vocht, daarom bevriezen ze snel. Geef de knol van de dahlia een plek in de ochtendzon voedzame grond. Meng wat organische mest en potgrond door het plantgat. Een dahlia planten in pot, in plaats van de volle grond kan ook. Lees ook de tips bij bloembollen planten.

Niet vergeten: bescherm de dahlia’s

De dahlia plant is vanaf de eerste groene sprieten boven de grond altijd erg geliefd bij slakken, zorg dus voor extra bescherming. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van koperringen. Lees nog meer tips in het artikel slakken bestrijden. Een dahlia binnen voortrekken kan helpen om de plant steviger en sterker te maken tegen de slakken. Haal in elk geval elke slak die je ziet snel weg.

Lees verder onder de advertentie

Verzorgen? Bloemen afknippen en in een boeket steken

De dahlia plant vraagt wel wat verzorging als je veel bloemen wilt. Als de dahlia planten ongeveer 20 centimeter hoog zijn, knijp of knip je de topjes uit de knoppen. Hierdoor vertakken de planten goed en geven ze later meer bloemen. Geef ze regelmatig water in droge periodes, bijvoorbeeld met deze leuke gieter van Ferm Living. Tijdens de bloei helpt het enorm om uitgebloeide bloemen weg te knippen, dit stimuleert de aanmaak van nieuwe bloemen. Zo blijft de plant bloemen geven gedurende de hele bloeiperiode. Ondersteun de grootbloemige soorten met een plantensteun, door het gewicht van de bloemen worden ze topzwaar.

beeld vtwonen Beeld

Dahlia in pot voortrekken

Omdat de bloemen van de dahlia laat op gang komen, kun je ze ook heel goed voortrekken in bloempotten. Pot in februari of maart de knollen op, zet ze in een tuinkas en zorg dat ze voldoende licht krijgen zodra ze boven de grond komen. Vanaf mei kunnen de planten naar buiten. Zet ze met pot en al op kale plekken in de border of gewoon op het terras, of plant de dahlia uit in de border. In de zomer zijn bepaalde soorten ook in pot gekweekt te koop, deze kunnen ook uitgeplant in de border. Je kunt een dahlia ook stekken.

Lees verder onder de advertentie

LaBella Dahlia

Een soort die je in bloei koopt en die het mooi doet in een pot of bak is Dahlia LaBella Piccolo. Deze kleine Dahlia geeft heel veel bloemen en wordt 15-20 cm hoog. Een hogere variant is Dahlia LaBella Grande. Deze Dahlia kun je prima als snijbloem gebruiken. Hoe meer je knipt, hoe meer hij bloeit. En knip uitgebloeide bloemen weg. Zo heb je tot aan de herfst lol van je Dahlia. Plant ze op een plekje met ochtendzon en doe wat organische mest in de grond. Of zet ze in potten en fleur je terras er mee op. Bekijk de video voor meer informatie over de verzorging van dahlia LaBella Piccolo en LaBella Grande.

Verschillende dahlia-soorten

Er zijn ontzettend veel soorten dahlia’s met veel verschil in de bloem. Maar ook de keuze in bladkleur is enorm. Dahliaplanten worden ingedeeld in verschillende soorten:

Lees verder onder de advertentie
  • Enkelbloemig
  • Anemoonbloemig
  • Halskraagdahlia
  • Waterlelie
  • Decoratief
  • Bladdahlia
  • Pompondahlia
  • Cactusdahlia
  • Semi-cactus en ‘overige’: in deze groep zitten de nieuwste soorten.

Zo gebruik je dahlia als snijbloem

De dahlia is heel geschikt als snijbloem. Dahlia’s werden vroeger ook vooral gekweekt als snijbloem, kwekers letten toen vooral op de grootte van de bloem en niet op de plant. Bij de nieuwere soorten dahlia planten is ook het blad en de stevigheid van de plant belangrijker. Dat maakt de dahlia ook geschikter voor in de tuin. Hoe meer bloemen je knipt, hoe langer de plant zal bloeien. Knip dus veel en vaak voor boeketten of gewoon een bloem enkel in een vaasje.

Dahlia overwinteren

De dahlia is een vaste plant, ze moeten alleen wel uit de grond om te overwinteren en opnieuw uitgeplant worden. Tot ver in oktober blijven dahlia’s bloeien, ze kunnen wel een of twee koude nachten hebben, daarna moet je de dahlia oprooien en vorstvrij laten overwinteren. Dan kun je volgend jaar weer opnieuw van dezelfde soorten dahlia’s genieten.

Lees verder onder de advertentie

Zo kun je dahlia’s bewaren

Schep de knollen voorzichtig uit, knip de stengels af, maar laat ongeveer 15 centimeter aan stengel aan de knol zitten. Rol de knollen in oude kranten en bewaar ze op een donkere plek. Verpak ze niet in plastic, daar gaan ze van schimmelen. Opkuilen in een kist met droge turfmolm is ook een manier om ze te laten overwinteren. De knollen hoeven in de winter geen water, ze zullen wat indrogen. Zodra de temperatuur weer gaat stijgen en de knollen weer de grond in gaan, nemen ze weer water op en zullen ze weer opnieuw gaan groeien. De plek van de dahlia’s kun je in de winter en lente gebruiken voor andere planten, bijvoorbeeld bloembollen die je in mei weer kunt oprooien.

Dahlia’s combineren met andere planten

Dahliaplanten kunnen perfect in een moestuin, dan neem je naast je verse oogst ook een boeket mee naar huis. In de border vragen ze wel ruimte, combineer ze met de ijle bloemen van Verbena bonariensis, bronskleurige venkel, Persicaria of siergrassen.

Bloemen bestellen

Wil jij dahlia’s in jouw tuin? Bestel een borderpakket met dahlia’s in de hoofdrol of plant losse zaadjes of knollen.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld via Unsplash