Buxus snoeien in een zachte vorm of als strakke haag

null Beeld

De buxus is een van de weinige planten die het hele jaar groen blijft en daardoor heel geschikt als haag in de tuin. Wil je dat de buxus strak en lekker vol wordt of zijn mooie vorm behoudt? Dan zit er maar een ding op: regelmatig snoeien. Bekijk de video en lees hieronder wanneer en hoe je het snoeien van de buxus aanpakt.

Lees verder onder de advertentie

Goede snoeischaar

Met een buxus is heel veel mogelijk wat betreft snoeien. De meest gebruikte vorm van de buxus is de haag, maar de ronde buxus vind je ook in veel tuinen terug. Je kunt de buxus ook in de vorm van een buxus wolk laten groeien en snoeien. Uiteraard begint je klus bij het uitzoeken van het juiste tuingereedschap, want het is belangrijk om te buxus te snoeien met een scherpe snoeischaar.

Tip: zet tijdens het snoeien een emmer water naast je neer. De sappen van de buxus blijven namelijk aan de schaar plakken en als je hem af en toe schoonmaakt blijft hij goed scherp. Je gereedschap onderhouden is immers net zo belangrijk.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer buxus snoeien?

Een buxus moet je minimaal twee keer per jaar snoeien, maar voor het mooiste resultaat kun je dat zelfs vier keer per jaar doen. Hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller hij namelijk wordt. De eerste snoei mag je eind mei doen, de tweede keer snoei je hem begin september. Daartussen kun je hem nog een aantal keer snoeien. Lees meer over wanneer goede snoeimomenten zijn en kijk in de snoeikalender om te zien welke planten je nog meer kunt snoeien.

Snoei de buxus altijd op een bewolkte dag, want door de zon kunnen de blaadjes verbranden. Wil je toch in de zon snoeien, besproei hem dan eerst met water en leg er als je klaar bent ter bescherming vliesdoek overheen.

Strakke buxushaag

Als je een buxushaag hebt, dan is het fijn als hij mooi vol is. Daar kun je zelf voor zorgen door hem flink te snoeien. Begin met de zijkanten van de haag en doe daarna pas de bovenkant. Voor een mooi recht resultaat houd je de snoeischaar telkens op dezelfde hoogte. Je kunt eventueel een touwtje spannen om de haag recht te blijven snoeien. En hoe vaker je het doet, hoe beter je het in de vingers krijgt. Lees meer over het snoeien van de haag.

Lees verder onder de advertentie

Buxus in vorm snoeien

Bollen en kegels kun je voor een strakke vorm het best in mei, juli en september snoeien. Een buxusbol snoei je zo:

  1. Bij het snoeien van een buxusbol begin je aan de bovenkant.
  2. Daarna ga je boven de bol staan en houd je de schaar op zijn kop, want dan kun je mooie rondingen knippen.
  3. Loop tijdens het knippen mee, zodat je goed de vorm in de gaten kunt houden.
  4. Kijk tijdens het modelsnoeien ook af en toe vanaf een afstand naar je buxus, dan kun je goed zien of de verhoudingen nog kloppen.

Naast een bol kun je ook allerlei andere vormen knippen. Om dit mooi te kunnen is een kwestie van oefenen. Als je de buxus voor het eerst in een vorm knipt, ga dan rigoureus te werk. Dat scheelt later veel onderhoud.

Lees verder onder de advertentie

De buxus bemesten

Strooi na het snoeien met wat buxusvoeding, zodat de buxus weer mooi gaat groeien en vergeet de buxus niet te bemesten twee keer per jaar. De eerste keer doe je dit eind februari, begin maart en de tweede ronde vindt plaats in juni. Eventueel mag je in augustus nog een kleine toegift geven, maar niet meer dan dat. Door de mest krijgt de buxus extra voedingsstoffen en zal daardoor beter groeien en mooi groen blijven. Zie je dat de blaadjes geel worden? Dan is dit vaak een teken dat je te weinig bemest hebt.

Lees meer over buxus ziektes en schimmel op de buxus of lees over de buxusmot en buxusrups.

Handig snoeigereedschap...

Lees verder onder de advertentie