Bloesem zorgt voor het ultieme lentegevoel: dit wil je erover weten
Elke ochtend een kop koffie drinken in de lentezon, heerlijk. De kers op de taart van dat gevoel? De zoete geur van bloesem in de lucht. In april en mei worden we door het hele land verwend met bloeiende fruitbomen. Wil je zelf zo'n boom in de tuin? Lees hier alles over bloesem.
Wat is bloesem?
Bloesem ontstaat bij verschillende fruitbomen, zoals de appelboom, perenboom, sierkersenboom en pruimenboom. In de basis is bloesem een bloem waar vanuit een vrucht groeit. Die bloem komt voordat het fruit komt, omdat er bestuiving plaatst moet vinden. Zonder bestuiving kunnen de vruchten niet groeien.
Bij rustig lenteweer staat een fruitboom gemiddeld twee weken in bloei. Maar er zijn soorten met vroege en late bloeiperiodes, dus als je meerdere fruitbomen hebt, kun je langere tijd van bloesem genieten. Bomen gaan pas goed bloeien als het zonnig is. De meeste bloeiperiodes zijn in april en mei. Wil je bloeiende bomen spotten? Dan heb je in april de meeste kans van slagen.
Welke bloesem hoort bij welk fruit?
Er zijn veel soorten fruitbomen, hoe herken je welke bloesem bij welke fruitboom past?
- De pruimenbloesem heeft fijne, kleine witte bloemen.
- De kersenbloesem is wit of lichtroze en de bloemen groeien aan lange steeltjes. Ze hangen wat meer en de bloemen zijn wat groter dan die van de pruimenbloesem.
- De perenbloesem is wit en heeft stevigere, dikkere blaadjes dan die van pruimenbloesem. De groene balderen van een perenboom zijn puntig, stug en vrij glad.
- De appelboom is iets makkelijker te onderscheiden door de kleur. Deze fruitboom heeft namelijk roze bloemen en de bloemknoppen die nog dicht zitten zijn zelf donkerroze. De groene bladeren van een appelboom zijn dunner en ronder dan een perenblad.
Tips voor de verzorging van bloesem
- Fruitbomen houden van zon met af en toe wat schaduw, let hierop als je de plek voor de boom kiest.
- Zorg ervoor dat de boom diep en stevig staat.
- Geef de fruitboom twee keer per week water.
- Appel- en perzikbomen snoei je in maart, vóór de bloei, direct na de winter. Een pruimenboom snoei je na de oogst in de nazomer.
- Handig om rekening mee te houden: de kersenbloesem en de pruimenbloesem zijn de eerste soorten die zich ontpoppen. Daarna volgen de perenbloesem en als laatste de appelbloesem.
- De Japanse sierkers staat mooi in de tuin en kun je gemakkelijk zelf planten.
- Mocht er nog nachtvorst voorkomen, dan kun je bloesem beschermen door er water op te sproeien. Dan zal je bloesem niet bevriezen, omdat er een beschermend ijslaagje omheen ontstaat.
Plekken waar je bloesem kunt bewonderen
Heb je geen fruitbomen in je tuin of er geen ruimte voor? Er zijn genoeg plekken in Nederland waar je bloesem kunt bewonderen. Hieronder staan een aantal opvallende plekken, dus vergeet je camera niet.
- Het bekendste gebied in Nederland waar je mooie bloesem kunt spotten is de Betuwe.
- Als je de Japanse kersenbloesem wilt zien, dan is het Amsterdamse Bos de plek voor jou! Hier waan je je even in het mooie Japan.
- In Zuid-Limburg kun je genieten van de fruitbomen in de Limburgse heuvels. De hoogteverschillen zorgen voor een bijzonder gezicht.