Tips voor het kiezen van een fruitboom en planten

beeld vtwonen Beeld

Hoe fijn zou het zijn om fruit uit eigen tuin te kunnen plukken! Met een fruitboom of fruithaag in de tuin is er oogst uit eigen tuin om van te kunnen genieten. Maar waar moet je om denken bij het kiezen van een fruitboom voor in de tuin? Welke fruitbomen zijn geschikt voor een kleine tuin en kunnen bijvoorbeeld in pot? Lees alle tips voor een fruitboom planten in de tuin. 

Lees verder onder de advertentie

Genieten van een fruitboom

Een fruitboom is gedurende het jaar vier keer mooi: bloesem, blad, gekleurde vruchten en het wintersilhouet. Er zijn veel verschillende soorten fruitbomen, dus er past er altijd een bij jouw tuin. En zelfs in een kleine tuin of een tuin met veel bestrating, want sommige fruitbomen kunnen ook in pot.

Een fruitboom in een kleine tuin

Een hoogstamboom wordt inderdaad te groot voor een stadstuin, maar een leiboom past wel. Zelfs in de kleinste tuin is ruimte voor een leifruitboom. Deze fruitbomen staan op een lage stam, zodat het fruit op plukhoogte groeit. Zet je ze tegen een muur of schutting, dan profiteert de boom van de warmte die de muur uitstraalt, waardoor het fruit eerder rijp is.

Fruitbomen hebben veel zon nodig

Klopt, hoe meer zon, hoe beter het fruit kan rijpen. De zon maakt de vruchten zoet. Fruit dat veel zon krijgt smaakt beter. Op een warme, zonnige plek lukt het zelfs om abrikozen, amandel, perzik of nectarines te kweken. Geef ze hierbij rugdekking van een zuidmuur of schutting. Appels en peren rijpen wel met minder zon. Knip eventueel wat blad weg, zodat de vruchten zo veel mogelijk zonlicht krijgen.

Lees verder onder de advertentie

Ziektes en plagen bij fruitbomen

Niet alleen wij vinden fruit lekker, insecten zijn ook dol op het blad en het jonge fruit. Voorkomen is beter dan genezen. Kies voor ziekteresistente rassen van fruitbomen. Houd de grond bij de stam vrij. Insecten overwinteren in het gras aan de voet van de boom en kruipen in het voorjaar omhoog, op zoek naar sappig vers blad. Luizen en andere plaaginsecten hebben natuurlijke vijanden. Koester lieveheersbeestjes en oorwurmen, zij eten luizen en bladvlooien. Bemest de boom regelmatig, een gezonde boom is beter bestand tegen aantastingen.

Eén of twee fruitbomen in de tuin?

Kruisbestuiving levert bij veel rassen meer fruit op. Is er maar ruimte voor één fruitboom, kies dan voor een zelfbestuivend soort. Bijen bestuiven het fruit. Zij kunnen ver vliegen, zelfs een sierappel bij de buren of in de straat kan de bestuiver zijn.

Wanneer een fruitboom planten?

Wanneer moet je een fruitboom planten? Het planten van een fruitboom kan meestal het beste in de wintermaanden van november tot aan maart. De appelboom, perenboom, pruimenboom en kersenboom hebben er allemaal baat bij om in een koude periode in de tuin gezet te worden. De zomerse soorten zoals abrikozen en perziken hebben iets meer baat bij wat meer warmte en kunnen beter in maart of april in de tuin geplant worden.

Lees verder onder de advertentie

Fruitboom in pot?

Een fruitboom kan ook in pot groeien. Kies patiofruitbomen – met een lage stam – en zet deze in potten of bakken. Geef een fruitboom een ruime pot of bak. Hoe groter de bak, hoe groter de boom kan groeien. De hoeveelheid ruimte voor de wortels is ook bepalend voor de grootte van de boom. In de zomer hebben ze veel water nodig om het fruit sappig te maken. Als een boom even te weinig water krijgt, laat hij zijn vruchten vallen.

Kleine fruitsoorten

Leiboom met fruit

Een leiboom is een gewone boom die door snoeien in vorm wordt gehouden. Door op tijd te snoeien stimuleer je de aanmaak van het bloeihout. De boom stopt met zijn lengtegroei. In de nazomer word je beloond door een rijke dracht aan fruit. Als geregen kraaltjes hangen ze aan de boom.

Ballerinaboom met fruit

Denk aan een danseres op spitzen, ballerina’s zijn speciale appelbomen die verticaal groeien zonder zijtakken. Ze groeien uit tot zuilen waaraan rondom appels groeien. Ze vragen weinig ruimte (ongeveer 30×30 cm), maken veel en smakelijke appels en zijn vrijwel onderhoudsvrij. Kies voor de Sensation rassen, deze zijn ziekteresistent.

Lees verder onder de advertentie

Minitree met fruit

De minitree is een andere smal opgroeiende fruitboom. Er bestaat zelfs een roodbladige minitree appelboom (Redlane), van deze appels maak je roze appelmoes.

Patioboom met fruit

Een fruitboom die in een pot kan groeien wordt ook wel patioboom genoemd. Het zijn echte fruitbomen, die op een laag stammetje staan. Plant je ze in de grond dan groeien ze uit tot de gewone maat fruitboom.

Fruitboom oppotten

Hoe kun je precies een fruitboom planten in een pot? Met dit stappenplan heb je gegarandeerd succes!

Lees verder onder de advertentie
  1. Zorg voor gaten in de bodem van de bak.
  2. Leg eerst een laagje grind of hydrokorrels onderin de bak.
  3. Vul de bak met 2 delen potgrond en een 1 deel DCM vivimus voor heesters.
  4. Zet de boom in de bak, niet dieper dan hij eerst stond.
  5. Spreid de wortels uit over de bodem.
  6. Vul op met de gemengde grond.
  7. Schud de grond tussen de wortels.
  8. Druk de grond telkens aan en geef water.

Fruitboom hagen en onderhoud

Houd voor een fruithaag van minitree of ballerina-appels een plantafstand van 1 meter aan. Sla palen en span hier draden tussen, bind de bomen hieraan vast. Na een paar jaar kun je de palen weghalen, de bomen hebben de steun dan niet meer nodig.

Leifruithaag

Kies bomen met dezelfde stamhoogte, plant ze 2 meter uit elkaar. Bind de takken aan een frame, en snoei ze in een gelijke vorm. Kersen en pruimen groeien harder dan appels en perenbomen. Snoei ze vaker om ze in een gelijke vorm te krijgen.

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud van leifruit in de tuin

Leifruit snoei je in de winter, als de takken kaal zijn. Knip in januari/februari een derde van de lengte van de zij- en koptak af. Knip dood hout weg. In mei haal je na 6 tot 8 bladeren de top uit de nieuwe scheuten. Ook bij minitree- en ballerina-bomen knip je in de winter een derde deel van de zijscheuten terug. Verder onderhoud is er niet.

Tips voor een fruitboom planten

Hoe je precies een fruitboom planten moet lees je in het artikel appelboom planten.

Bron: Beeld: Canva

Lees verder onder de advertentie