Alles over rozen snoeien

beeld vtwonen Beeld

Rozen zijn zeer geliefde bloemen en ideaal planten voor in de tuin. Als je rozen in de tuin hebt, dan is het belangrijk om deze goed te snoeien. Door rozen te snoeien groeien ze goed, geven ze veel bloemen en blijven ze jong en gezond. Rozen snoeien doe je het beste in de maand maart, maar hoe de rozen gesnoeid moeten worden verschilt per soort. Lees in ons artikel hoe je dat doet.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer rozen snoeien?

Een rozenstruik snoeien kun je het best in de maand maart doen. Later rozen snoeien kan ook, maar dan bloeien ze later in het seizoen. Vroeger snoeien is niet verstandig, omdat ze dan gevoeliger worden voor ziektes zoals sterroetdauw en meeldauw. Ook kunnen de jonge scheuten, uitlopers, kapot vriezen bij nachtvorst. Je kunt rozen alleen snoeien als het overdag niet meer vriest.

Verschillende soorten rozen

Er bestaan veel soorten rozen, die ook op verschillende manieren gesnoeid moeten worden. In de tuin vind je meestal struikrozen, maar er zijn ook andere bekende rozensoorten. Denk aan stamrozen, ramblerrozen, treurrozen, bodembedekkers, wilde rozen en klimrozen. De verschillende soorten moeten op verschillende manieren gesnoeid worden. Wij leggen het snoeien per soort uit.

Tip: Het snoeigereedschap dat je hiervoor kunt gebruiken, vind je in onze shop.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld


Hoe werkt het rozen snoeien?

Zorg voor goede kleding bij het rozen snoeien. Gladde kleding zorgt ervoor dat de doorns van de rozen minder snel blijven haken aan kleding. Daarnaast zijn goede handschoenen erg belangrijk bij het snoeien van rozen. Snoei een roos altijd met een scherpe snoeischaar. Daardoor worden de snijwonden van de roos mooi glad en kunnen ziektes moeilijker binnendringen.

Struikrozen snoeien

Grootbloemige rozen, lage heesterrozen, trosrozen en miniatuurrozen mogen veel korter gesnoeid worden dan vaak gedacht wordt. Snoei de takken terug tot een lengte van vijf tot tien centimeter. Knip takken die naar het centrum toe groeien terug tot een lengte van één centimeter, zodat het hart open blijft. De andere hoge heesterrozen snoei je op ongeveer kniehoogte, dus tot vijftig centimeter boven de grond. Lees meer bij struikrozen snoeien.

Lees verder onder de advertentie

Stamroos snoeien

Snoei de takken van een stamroos terug tot een hoogte van ongeveer tien centimeter boven de stam. Knip één centimeter boven een ‘buitenoog’. Dat is een nog niet uitgelopen bladknop (niet meer dan een streepje) die naar buiten wijst. De tak gaat dan mooi naar buiten groeien. Het centrum van een stamroos moet open blijven, zodat er lucht en licht bij kan. Alle takken die in het hart zitten en te veel naar binnen groeien, knip je weg. Als de laatste tak is gesnoeid, houd je een stam met een compact ‘bolletje’ van ongeveer even lange takjes over. Meng na het snoeien door de grond wat compost en mest.

Klimroos snoeien

Snoei van een klimroos de zijtakjes op de dikke takken (gestel- of hoofdtakken) jaarlijks op een lengte van één tot twee centimeter. Laat de hoofdtakken zitten. Als een zijtak verouderd is en dus een grijze kleur heeft, is het goed om de hoofdtak met een takkenschaar helemaal onderin af te knippen. Een nieuw geplante klimroos hoef je de eerste twee à drie jaar nog niet te snoeien. De dikke hoofdtakken groeien pas aan een klimroos als deze twee tot drie jaar de kans heeft gekregen een goed wortelgestel te vormen. Lees meer bij klimrozen snoeien.

Ramblerrozen snoeien

Ramblerrozen zijn krachtig groeiende rozen. Het snoeien van deze ramblers is niet per se nodig, deze kun je gewoon laten groeien. Als de plant volwassen is, kun je af en toe de bruine en uitgebloeide takken wegknippen, maar het is vaak niet nodig.

Lees verder onder de advertentie

Treurrozen snoeien

De treurroos is een roos die op een stam geënt is. Ook een treurroos hoef je nauwelijks te snoeien. Je hoeft bij deze rozen alleen de oude grijze takken af te knippen.

Bodembedekkers snoeien

Snoei bodembedekkende rozen door de lange takken te sparen en de korte af te knippen. Naast snoeien is het verstandig om je rozen te bemesten. Staat je roos in een pot kijk dan ook eens bij rozen in pot.

Rozen snoeien in het najaar en de winter

Na de bloei van de rozen kun je alle uitgebloeide bloemen verwijderen en de plant eventueel wat korter snoeien als de plant bijvoorbeeld te groot wordt. Doe dit bij voorkeur voor de winter, nooit snoeien als het vriest.

Lees verder onder de advertentie

Handig snoeigereedschap...

Bron: Beeld: Unsplash