Alles over de Dropplant

beeld vtwonen Beeld

De dropplant Agastache foeniculum komt uit Texas. Foeniculum is tevens de wetenschappelijke naam voor venkel en ook die heeft een anijsachtige geur. Het zijn vaste planten met lipbloemen die dicht opeen staan en zo een dikke kaars vormen. De stengels zijn vierkant en worden in de regel een ruime meter hoog. Pimpelmezen snoepen in de winter van de zaden.

Lees verder onder de advertentie

Waar komt de naam Agastache foeniculum vandaan?

De naam van het geslacht Agastache betekent ‘met veel stekels’. Dit slaat op het getande blad, waarvan de tanden overigens niet scherp zijn. De herkomst van de dropplant is heel divers, zowel Azië (China en Japan) en Noord-Amerika (Texas). In ons land is de dropplant vrij recent als borderplant populair geworden.

Kun je de dropplant eten?

De dropplant, of ook wel anijsnetel genoemd, geurt naar drop en smaakt naar anijs. Deze geur trekt ook veel vlinders en bijen. De Indianen maakten gebruik van de dropplant als medicijn. Dit kruid heeft een reinigend vermogen met name voor verstopte luchtwegen. Ook nu nog kan er prima thee van gezet worden. Die smaakt niet alleen lekker maar reinigt ook.

Waar kan ik de dropplant planten?

Een zonnige standplaats is noodzakelijk, evenals de grond die zowel in de zomer als zeker in de winter niet te nat mag zijn.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer bloeit een dropplant?

In de tuin is de Agastache foeniculum een mooie borderplant die zich echter flink kan uitzaaien. In het wild is dat ook belangrijk voor deze plant want dropplanten leven van nature niet lang. De slanke opgaande plant heeft vierkante stengels waaraan in de zomer (augustus-september) kleine paarsviolette lipbloemen in dikke aren bloeien. De schutblaadjes hebben dezelfde kleur en blijven lang aan, waardoor de plant tot in de winter aantrekkelijk blijft. De maximale hoogte is een ruime meter.

Is de dropplant winterhard?

De dropplant is redelijk winterhard, mits de grond een beetje droog blijft. Hoewel de bloemen in de winter er mooi uit zien, moet de plant wel beschermd worden als het meer dan 5 graden vriest.

Wanneer kan ik de dropplant snoeien?

Knip de planten niet af na de bloei, want ze houden nog lang hun decoratieve waarde. In het voorjaar kun je ze wel terugknippen tot 5 centimeter boven de grond.

Lees verder onder de advertentie

Moet je de dropplant bemesten?

Geef in het voorjaar een goede basisbemesting. Bij aanhoudende droogte gieten. De planten leven vrij kort en moeten regelmatig worden gedeeld of door stek worden vermeerderd. Neem stek in de late zomer. Overigens zaaien de planten zichzelf vaak sterk uit.

Dropplant kopen

Bestel de dropplant direct.

Lees verder onder de advertentie

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Agastache foeniculum

Familie

dropplant

Latijnse familie

foeniculum

Onderhoud

Verzorging

Om de paar jaar stekken in de zomer. Water geven bij langdurige droogte.

Snoeien

Afknippen in voorjaar.

Bemesting

Geef in het voorjaar een basisbemesting.

Winterhard

redelijk

Bodem

alle grondsoorten, mits zeer goe

Vochtigheid

gering, 's winters zo droog mogelijk

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Lees verder onder de advertentie

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

125

Beschrijving

100-125 centimeter

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Tweede kleur

Wit

Kleurbeschrijving

paarsviolet

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

Augustus

Lees verder onder de advertentie