Alle voor- en nadelen van grind in de tuin op een rij

Grote bloempot op grond Ajonu XL, 45×57 cm (Øxh), links op bovenste plank bloempot Isa, 15×16 cm (Øxh), zwarte hangpot Torcello (nordal.eu). Glazen karaf Ripple van Ferm Living, geruit badlaken van Kyoto, kleine bloempot op grond Costa van Serax, glazen Table Nomade van Serax, gieter Orb van Ferm Living (vtwonen.nl). Stoel Luxembourg van Fermob (extravert.nl). Servies Antique Black Dunes (iblaursen.nl). Overige planten en potten (greenlifestylestore.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen 05-2021 | styling kim van rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 05-2021 | styling kim van rossenberg | uitvoering Richard van Meerveld | fotografie Sjoerd Eickmans

Aan het twijfelen over siergrind of split in de tuin? Het kan veel doen voor de uitstraling – van modern tot zelfs Mediterraans – van de tuin, maar het materiaal heeft ook enkele nadelen. Om je een handje te helpen zetten we alle voordelen en nadelen van grind in de tuin nog eens op een rij. 

Lees verder onder de advertentie

Verschil tussen grind of split in de tuin?

Grind en split worden vaak gezien als hetzelfde siermateriaal voor in de tuin, maar er is wel degelijk verschil. Grind is de naam voor kleine stenen uit meren en rivieren. Door de stroming in het water hebben ze die ronde vorm gekregen. De textuur is een stuk gladder dan split. Fijner dus voor blote voeten. Split – ook bekend als breuksteen – zijn gespleten stenen met een hoekige, puntige vorm die worden gewonnen uit steengroeven. Hierdoor beweegt het minder en vormt het een stabielere laag dan grind. Split wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor de oprit.

LEES OOK
De mooiste buitentegels voor een zomers paradijs in de tuin

Voordelen van grind in de tuin

Een terras of pad in de tuin aanleggen, maar wil je eens wat anders dan tegels? Dan is grind een goede optie. De ronde stenen geven niet alleen direct veel sfeer, maar voelen ook aangenaam aan de voeten. En grind kent nog meer voordelen:

Lees verder onder de advertentie
  • Het is goedkoop en makkelijk om aan te leggen.
  • De opties in kleur zijn eindeloos.
  • Grind is makkelijk in onderhoud.
  • Het laat water door, fijn voor ’t groen in de tuin.
  • Grind kan overal, ook op plekken waar tegels moeilijk te leggen zijn.

Nadelen van grind in de tuin

Hoewel grind een echte sfeermaker is, is het slim om niet meteen de hele tuin vol te storten. Er zijn namelijk ook enkele nadelen:

  • Veel grind zorgt voor een vlakke uitstraling.
  • Het is onkruidgevoelig.
  • Bladeren tussen het grind krijg je moeilijk weg.
Lees verder onder de advertentie

Tips voor grind in de tuin

Gelukkig is er voor elk nadeel ook een oplossing. Kies de plekken waar je het grind wilt leggen zorgvuldig uit, zo voorkom je een vlakke uitstraling van de tuin. Onkruid is makkelijk te ondervangen door voor het aanleggen van grind eerst een worteldoek te plaatsen en daarna de steentjes te storten. Zo krijgen die groene pieken geen kans om tussen de stenen door te glippen. Investeer daarnaast in een bladhark, zodat de bladeren makkelijk tussen het grind weg te halen zijn.

Nog niet overtuigd?
Ontdek de vtwonen collectie buitentegels 2021

Bestel grind voor in de tuin

Lees verder onder de advertentie

Lees meer

beeld vtwonen Beeld

DIY DIY: tuindivider

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

moestuin Maak de moestuin compleet met deze fruitsoorten

beeld vtwonen Beeld

Samenwerking Hallo buitenparadijs! Zo kies je de ideale tuinmeubels

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

tuin en terras La dolce vita: zo creëer je een weelderige mediterrane tuin