Aan de slag! Zo kweek en verzorg je tomaten

beeld vtwonen Beeld Vivian en Mark | college droomtuin
Beeld Vivian en Mark | college droomtuin

Tomaten zijn fijne, gezonde ingrediënten in de keuken. En nog leuker: je kunt ze zelf kweken! Dat kan in de volle grond, maar tomaten groeien ook goed in pot. Lees alles over de tomatenplant: van zaaien, kweken tot verzorgen.

Lees verder onder de advertentie

Verschillende soorten tomaten

Tomaten heb je in vele kleuren en soorten. De meeste tomatenplanten klimmen omhoog, maar er zijn ook struiktomaten die – zoals de naam al zegt – meer als een struik groeien. Wat alle soorten tomaten wel gemeen hebben is dat ze geschikt zijn om zelf te kweken.

Wanneer tomaten zaaien en kweken?

Tomaten zaaien kan vanaf het voorjaar, in de maanden maart en april tot uiterlijk half mei. Later zaaien kan wel, maar dan zal de oogst veel kleiner zijn. Dit omdat de vruchten krijgen minder tijd om te rijpen. Over het algemeen kun je onderstaand schema aanhouden voor tomaten kweken:

 • Zaaien: van eind maart/begin april tot half mei
 • Naar buiten: vanaf half mei/begin juni
 • Oogsten: augustus/september
Lees verder onder de advertentie

Struiktomaten planten

Zet struiktomaten in de volle grond langs een eenvoudig hekwerk. Help ze hier en daar een beetje door ze aan het hek vast te binden. Plant kleine struiktomaten zo’n 25 centimeter van elkaar vandaan. Voor grotere tomatensoorten geldt een afstand van vijftig centimeter.

Tomaten zaaien en kweken

 1. Strooi het zaad dun in gewone potgrond (bijvoorbeeld in een kweekbakje) en dek het af met een laag potgrond van één centimeter. Maak de grond vochtig, dek het bakje af met doorzichtig plastic en zet het op een warme plaats. De planten kiemen het snelst bij een temperatuur van zo’n 20 °C.
 2. Zet het kweekbakje in het licht zodra de zaailingen de kop opsteken. Als ze de eerste blaadjes hebben gekregen, zijn ze groot genoeg om te worden verspeend.
 3. Zet de sterkste zaailingen elk in een pot met een doorsnee van zeven tot negen centimeter. Microtomaten kunnen in een pot met deze maat blijven staan, grotere tomaten moet je later overplanten. Zet ze in een bak, een kas of een tunnelkas.
 4. Zet de tomaten in de volle zon en bemest ze regelmatig met organische meststof voor tomaten.
 5. Houd tomaten weg uit de regen. Zet of hang ze op een beschutte plek of zet er een paraplu boven. Hoe beter tomaten tegen regen worden beschermd, des te beter zijn ze bestand tegen tomatenziektes.
 6. Als het tijd is om de tomaten te oogsten, draai je ze stuk voor stuk voorzichtig van hun steel.

Tomaten kweken met tomatenplanten

Je kunt het tomaten zaaien ook overslaan en direct tomatenplanten kopen. Bemesten is dan belangrijk. In organische meststof voor tomaten zit kalium – daar worden de tomaten stevig en sappig van – waardoor je uiteindelijk kunt genieten van de tomatenplant.

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Tomaten kweken in pot of bak

Struiktomaten doen het perfect in een pot. Zet grote soorten in een pot van vijftig centimeter hoog en vijftig centimeter in doorsnee. Kleine soorten passen in potten van 25 bij 25 centimeter. De kleine microtomaten kunnen in een pot van zeven tot negen centimeter in doorsnee. Op de soorten na die te groot zijn, passen struiktomaten ook goed in een hangende bak. In een bak kun je verschillende tomatensoorten combineren, let daarbij vooral op de bladvormen. In een pot of bak kweek je prima de volgende soorten tomaten:

 • Varenbladtomaat: één van de productiefste struiktomaten met opvallend diep ingesneden blad dat aan een varen doet denken.
 • Fuzzybabytomaat: een compacte grijsbladige tomaat, schattig klein en donzig.
 • Tigerette tomaat: compacte struik met geel/groen blad.
 • Gewone tomaat.
Lees verder onder de advertentie

De groei van tomatenplanten

Struiktomaten groeien over het algemeen minder hard dan andere tomaten en stoppen al vrij snel met groeien in de lengte. De grootste rassen worden ongeveer vijftig centimeter hoog en één meter in doorsnee. De meeste rassen worden echter vijftig centimeter hoog en vijftig centimeter in doorsnee, dit zijn de rassen die vroeg gezaaid en geoogst kunnen worden. De microtomaten worden maar zo’n twaalf centimeter hoog en twintig centimeter in doorsnee. Dit terwijl ze toch nog zo’n dertig kleine tomaten leveren. Gemiddeld krijgt elke struiktomaat vijf trossen met vijf tot zes tomaten.

LEES OOK
Alles over verschillende soorten sla zaaien, kweken en oogsten

Tomaten kweken in een tomatengroeizak

Op een zonnige plek op terras of balkon is een tomatengroeizak de ideale minimoestuin (o.a. verkrijgbaar bij tuincentra) voor tomaten kweken. In de zak zit een mix van tuinturf, turfstrooisel en startvoeding, genoeg voor drie tomatenplanten. Snijd de zak open, zet de planten er rechtstreeks in en geef ze royaal water. Geef ze na zes tot acht weken regelmatig vloeibare plantenvoeding of langwerkende mestkorrels, zodat ze de lekkerste tomaten blijven produceren. Ook speciale tomatenvoeding laat de tomaten goed groeien.

Lees verder onder de advertentie

Tomatenplant verzorgen

Als je een goede oogst wilt met rijke sappige tomaten, dan moet je de tomatenplant goed verzorgen. Klimtomaten moet je goed opbinden en je moet ze dieven, het verwijderen van kleine okselknoppen van stengels en blaadjes. Daarnaast moet je alle soorten tomaten voldoende water geven. Lees meer bij tomatenplant verzorgen.

Alles kopen voor tomaten kweken

Wil jij aan de slag met tomaten kweken? Bekijk onderstaande producten. Check ook eens onze shop voor allerlei handige kweekbenodigheden.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld 1: Vivian en Mark | college droomtuin | beeld 2: Unsplash