Schadevrij: bescherm de tuin tegen harde wind of storm

beeld vtwonen Beeld vtwonen 04-2019 | styling Marlies Does | fotografie Louis Lemaire
Beeld vtwonen 04-2019 | styling Marlies Does | fotografie Louis Lemaire

Harde wind kan een spoor van verwoesting achterlaten in de tuin. En als die er net mooi bijligt, kan daar flink van gebaald worden. Wordt er storm voorspeld? Beperk de schade zoveel mogelijk met onze tips om de tuin tegen storm te beschermen.

Lees verder onder de advertentie

Steuntje in de rug

Een tuin beschermen tegen harde wind of storm begint bij het beschermen van mooie bloeiers en jonge bomen. Deze kunnen namelijk zomaar knakken. Bindt de planten op of geef ze een plantensteun. Want planten die eenmaal omliggen, krijg je met geen mogelijkheid meer overeind.

Windbreker plaatsen

Een haag of schutting zorgt niet alleen voor extra privacy in de tuin, ze kunnen ook dienen als windbreker tijdens een storm. Mits ze stevig zijn natuurlijk. Over een haag hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken, maar een schutting kan zo omgaan. Check dus voor de storm of deze stevig staat. Of laat ‘m begroeien met bijvoorbeeld met Hedera voor extra stevigheid.

LEES OOK
Weg met die kale schutting of muur!

Lees verder onder de advertentie

Watermanagement

Niet alleen harde wind kan een tuin verwoesten. Een grote hoeveelheid water kan dat ook. En laat een storm in Nederland nou vaak gepaard gaan met grote hoeveelheden regen. Een tuin met goede afwatering is dus een must om te voorkomen dat hij blank komt te staan. Regenwater moet weg kunnen lopen, dus zorg ervoor dat de tuin niet compleet betegeld is. Veel beplanting werkt ook tegen afwatering. Een regenton is ook een optie.

LEES OOK
Welkom leven: zo zorg je voor meer biodiversiteit in de tuin

Bloempotten

Planten en bloemen in bloempotten zijn vaak vatbaarder voor de wind. Zet ze op een beschutte plek, bijvoorbeeld geclusterd tegen de muur. Zo voorkom je dat de potten door de tuin vliegen bij harde wind of storm. Hooggroeiers in bloempotten kunnen ook neergelegd worden. Leg er dan wel iets tegenaan om te voorkomen dat de pot het op een rollen zet.

Lees verder onder de advertentie

Tuinmeubels

Hetzelfde geldt voor tuinmeubels en tuindecoratie. Haal zoveel mogelijk windvangers en breekbare spullen weg of plaats deze tegen een muur. Denk aan tuinstoelen, vuilnisbakken en trampolines, maar ook aan lampjes, windlichten en tuingereedschap. Zo maak je de kans dat dingen beschadigen of voor gevaarlijke situaties zorgen een stuk kleiner.

LEES OOK
In deze opbergers blijven de tuinkussens altijd droog

Snoeien

Het is niet alleen goed voor de gezondheid van planten, snoeien maakt ze ook beter bestand tegen wind en storm. Dit komt doordat planten er sterker en compacter van worden. Bijna alle planten, bomen en struiken kunnen gesnoeid worden. Zorg er alleen altijd voor dat dit in het juiste seizoen gebeurt. Ga dus niet voor elke storm aan de gang met de snoeischaar.

Lees verder onder de advertentie

Tuin beschermen tegen storm…

Bron: vtwonen 04-2019 | styling Marlies Does | fotografie Louis Lemaire