WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Regenpijp verstopt? Zo los je het op

Een grote plas water op het dak kan zorgen voor schade of lekkages. Een regenpijp zorgt ervoor dat water wordt afgevoerd. Regent het pijpenstelen, maar doet de regenpijp z’n werk niet meer? Bij een verstopte regenpijp is het belangrijk dat je snel in actie komt. Hoe ga je te werk en wanneer is het beter om een professional in te huren om deze klus te klaren? Dit is wat je kunt doen als de regenpijp verstopt is.

tuinbank vlonder

Oorzaak van een verstopte regenpijp

Meestal maakt een regenpijp deel uit van een hemelwaterafvoer. Dit is een afvoer waarbij de dakgoten zijn verbonden aan de regenpijp, zodat water wordt afgevoerd naar de grond. Door weer en wind valt er niet alleen regen in de regenpijp, maar ook mos, bladeren, steentjes of vogelpoep. In veel gevallen regelt een goede regenbui dat de pijp schoongespoeld wordt en vastzittend vuil naar buiten kan, maar helaas lukt dit niet altijd. Merk je dat het water langs de regenpijp stroomt of door kieren loopt? Dan is de kans groot dat de regenpijp verstopt is. Het is belangrijk om de regenpijp snel te ontstoppen. Zo ga je lekkages binnenshuis tegen en voorkom je dat de regenpijp breekt door de hoge druk.

Regenpijp ontstoppen: zelf doen of laten doen?

De locatie van de verstopping bepaalt deels of je de regenpijp zelf kunt ontstoppen of dat je hiervoor beter een professional inhuurt. Ben je handig en heb je verstand van de regenpijp en hemelwaterafvoer? Ontstoppen kun je dan misschien zelf. Zit de verstopping aan de bovenkant van de regenpijp, dan is de kans groot dat je er zelf niet goed bij kunt. Ga je het dak op, dan is er gevaar voor uitglijden en vallen. Om jezelf te beschermen kan het daarom verstandig zijn om een professioneel bedrijf in te huren.

Het is ook mogelijk dat de regenpijp verstopt is onder de grond, omdat de pijp daar een hoek maakt waar vuil sneller vast blijft zitten. Om te achterhalen waar de verstopping zich precies bevindt, prik je met een lange stok in de regenpijp. Wanneer je de stok niet verder kunt duwen, weet je dat je de verstopping hebt gevonden. Wanneer je het niet goed ziet kun je de regenpijp doorzagen om de precieze locatie te bepalen. Maar een ontstoppingsbedrijf brengt vaak sneller in kaart waar de verstopping zich precies bevindt en wat de ernst is. Zo’n bedrijf heeft daarnaast het juiste gereedschap om de verstopping te verhelpen.

Kosten regenpijp laten ontstoppen door een professional

Een ontstoppingsbedrijf hanteert vaak een vast starttarief tussen de € 65 en € 90 exclusief btw voor het eerste half uur. Als er meer tijd nodig is komt er per kwartier tussen de € 20 en € 35 euro bij. Ook hangt de prijs af van de mate waarin de regenpijp verstopt is. Kosten lopen op als de verstopping ernstig is of als de regenpijp een beschadiging heeft of kapot is, aangezien de regenpijp dan ook gerepareerd moet worden.

Zelf de regenpijp ontstoppen

Heb je besloten om zelf de mouwen op te stropen? Volg dan dit stappenplan:

1. Verwijder bladeren en oppervlakkig vuil

In veel gevallen raakt de regenwaterafvoer verstopt door bladeren op het dak. Verwijder daarom eerst al het vuil dat zich heeft verzameld in de hemelwaterafvoer en het gat naar de regenpijp. Zijn alle bladeren weg? Dan ga je door naar de volgende stap.

2. Maak vastzittend vuil in de regenpijp los

Vastzittend vuil in het midden van de regenpijp kan ervoor zorgen dat de regenpijp verstopt. Neem een trekveer, lange stok of kunststofbuis en prik hiermee voorzichtig van boven naar beneden in de regenpijp om het vuil los en naar beneden te prikken. Deze stap is alleen mogelijk als de regenpijp geen bocht maakt. Doe dit zeker niet te hardhandig, want door het prikken kan de regenpijp beschadigen. Merk je dat de regenpijp loszit of een beschadiging heeft opgelopen? Ga dan niet verder met stap drie, maar schakel een professional in.

3. Spoel de binnenkant schoon met een hogedrukspuit

Reinig de binnenkant van de regenpijp met een hogedrukspuit. Deze reiniging kan zowel vanaf boven als onder. Als het vuil niet direct naar buiten komt helpt het mogelijk om beide kanten te proberen. Kun je er niet goed bij, zaag dan een recht stuk van de regenpijp af in de buurt van de verstopping en spoel vanaf daar nog eens met de hogedrukspuit. De regenpijp repareer je daarna vrij eenvoudig met een reparatiemof. Dit is een tussenstuk dat je kant-en-klaar bij de bouwmarkt koopt in het juiste formaat. Aan de ene kant gaat de buis in de reparatiemof, terwijl de buis er aan de andere kant overheen valt.

Voorkom dat de regenpijp opnieuw verstopt raakt

Om te voorkomen dat je in no-time opnieuw te maken hebt met een verstopte regenpijp, kun je een aantal dingen doen. Sowieso is het slim om de regenpijp regelmatig schoon te maken en bladeren en vuil te verwijderen uit de hemelwaterafvoer. Met een bolraadrooster voorkom je dat bladeren en ander vuil in de regenpijp terechtkomen. De filter in dit rooster zorgt ervoor dat er alleen water door de regenpijp stroomt. Een andere optie is een bladafscheider. Via een rooster in de bladafscheider wordt het vuil naar buiten afgevoerd en loopt het hemelwater door de regenpijp naar de afvoerbuis.

Regenwater opvangen

Zit de regenpijp verstopt, dan weet je nu als geen ander hoe je dit probleem oplost en hoe je een verstopping in de toekomst voorkomt. Wist je dat het opvangen van regenwater allerlei voordelen heeft voor het milieu én de portemonnee?

nog meer: Tuin