Bewoners
Wie: Een gezin van vier
Wat: Halfvrijstaande woning uit 1908 met een stadstuin van 72 m2
Waar: Gent, sinds 2003, tuinrenovatie in 2019
Bijzonder: De doordachte plantkeuzes geven de tuin een georganiseerd wild karakter: het groen kan volop zijn gang gaan, maar oogt allesbehalve rommelig
Het pronkstuk van de Gentse stadstuin is zonder twijfel het verhoogde houten terras, bereikbaar via een trap. Wat ooit een loze, spits toelopende hoek boven een bergruimte was, is nu een functionele plek én lust voor het oog. Een element dat daaraan bijdraagt, is de houten balkenconstructie erboven. 'Mede door de druivenstruik die daaraan groeit, is het een sfeervolle cocon waar je je heerlijk kunt afzonderen. In de zomer schijnt de zon er mooi doorheen, maar ook vanaf beneden is het visueel aantrekkelijk', vertelt de bewoner. In de houten balken is led-verlichting verwerkt. 'Als die 's avonds aangaat, is het een magisch gezicht.' Dat stukje toverkunst is te danken aan de tuinarchitect. 'Zelf kenden we niet alle mogelijkheden, waardoor je kunt blijven hangen in één denkpatroon. Door een architect met creatieve oplossingen te laten komen, hebben we optimaal gebruikgemaakt van de oppervlakte.'
Zorgeloos groen
De architect slaagde erin een groene oase van licht en leven te creëren. Een match met de belangrijkste wensen van het gezin. 'Toen we hierheen verhuisden, waren de terrastegels vrij donker en kwamen de grasstroken niet goed tot leven. We hadden behoefte aan licht, planten die hun gang mogen gaan en meer ruimte om buiten te leven, zoals eten met familie of vrienden.' Voor dat laatste steekt het gezin met liefde de handen uit de mouwen. 'We zijn graag culinair bezig, dus vroegen we de architect ook fruitbomen en kruidenplanten mee te nemen in het ontwerp. Nu komen er onder andere druiven, appels, vijgen én het grootste deel van de kruiden die we gebruiken uit eigen tuin. De productie is niet gigantisch, maar het is wel erg leuk.' Naar de overige planten hebben de bewoners weinig omkijken. 'Zorg maar voor planten die ons niet te veel nodig hebben', klonk het verzoek aan de landschapsarchitect.
Lekker licht
In zowel tegels als tuinmeubels zagen de bewoners graag lichte tinten terug. Niet alleen omdat het voorheen donkere terras de hele tuin donkerder maakte, maar ook omdat een lichtbeige kleur beter aansluit op de rest van het huis en de natuurlijke materialen, zoals het hout. Nu matcht de tuin goed met de gevel en het buitenschilderwerk, wat huis en tuin één geheel maakt. Om de tuin van meer licht te voorzien, hield de architect rekening met de steeds veranderende lichtinval. Ook een lichtplan draagt daaraan bij. 'De lichtslinger, led-strips boven het terras en spots maken de tuin 's avonds extra gezellig en sfeervol.' Dat alles maakt het verschil tussen een stadstuin en stadsoase waar zowel rust en buitenleven als functionaliteit en karakter samenkomen.
“We wilden meer buiten leven, zoals eten met familie of vrienden”
Ups en downs
Hoogteverschillen maken de tuin speels en dynamisch en geven (de illusie van) extra ruimte, zoals het verhoogde terras dat nieuwe perspectieven biedt en loze hoeken optimaal benut. Kleine hoogteverschillen, zoals opstapjes in tegelwerk, zorgen voor gelaagdheid en subtiele afbakening van zones. Kies voor stevige materialen als hout en steen en zorg voor vloeiende overgangen, zodat de tuin natuurlijk en toegankelijk blijft.
Stylingtip
Maak van hoge muren een kracht door de hoogte juist te accentueren met een klimplant. De trap verbindt tuin en terras praktisch, de klimplant doet dat visueel.
Slim kleurgebruik
De bewoners kozen voor lichte tegels, wat zorgt voor een rustige en ruimtelijke sfeer. Ze reflecteren het zonlicht, wat de tuin helderder en optisch groter maakt. Bovendien versterken lichte kleuren de natuurlijke schoonheid van planten en bloemen, waardoor die extra opvallen. Het frisse, open gevoel wat zo ontstaat, is ideaal in een ommuurde stadstuin.
“De houten balken en druivenstruik maken van het terras een sfeervolle cocon waar je je kunt afzonderen”
Plantindex
KRUIDEN citroenmelisse, salie, pepermunt, marjolein, rozemarijn, bieslook, citroentijm, wilde tijm.
FRUIT appel James Grieve en Jonagold, aalbes (Ribes rubrum 'Rosetta'), rode zomerframboos (Rubus idaeus 'Tulameen'), kiwi (Actinidia deliciosa), vijg (Ficus carica), druif (Vitis vinifera).
VAST Acanthus mollis, daglelie, duizendknoop, brandkruid (Phlomis russeliana), kijkblad (Rodgerisa aesculifolia), vetkruid (Sedum 'Matrona'), leliegras (Liriope muscari 'Big Blue'), zilverkaars (Actaea simplex 'Chocoholic').
BEDEKKEND Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera sibirica), kruipend zenegroen (Ajuga reptans), schuimbloem (Tiarella cordifolia), mansoor (Asarum europaeum), kruiptijm (Thymus praecox 'Coccineus'), maagdenpalm (Vinca minor).
SIERGRASSEN ruwe smele (Deschampsia cespitosa), veldbies (Luzula nivea), struisriet (Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster').
VARENS bekervaren (Matteuccia struthiopteris), naaldvaren (Polystichum setiferum).
BOLGEWAS Tulipa turkestanica.
Stylingtip
In een neutrale, rustige tuin zorgen tegels in bijzondere vormen of motieven, zoals hexagontegels, mozaïek of grind, voor een speelse twist. Zo creëer je met minimaal kleurgebruik toch spanning en diepte.
Tuinlichtplan
Goede tuinverlichting maakt van je buitenplek een sfeervolle extra leefruimte. Begin met een schets en bepaal wat je wilt uitlichten. Houd rekening met het doel. Op welke plekken is de verlichting functioneel en waar is het een sfeerelement? Zo heeft de verlichting van een trap of terras een praktische functie, maar creëer je met tuinspots of een lichtslinger extra sfeer.
Stylingtip
Maak van hoge muren een kracht door de hoogte juist te accentueren met een klimplant. De trap verbindt tuin en terras praktisch, de klimplant doet dat visueel.