De tuin van een huurwoning: dit zijn de regels
Over het algemeen geldt voor iedere huurwoning dat je verplicht bent de eigen tuin te onderhouden, zodat het er verzorgd uitziet. Daarover valt te twisten, want waar verwilderd groen voor de één onverzorgd kan zijn, valt het voor de ander onder natuurlijk tuinieren. Zorg in ieder geval dat je snoeit en bijhoudt waar nodig, zodat hier geen discussie over ontstaat. Wanneer je de eerste bewoner bent, ben je zelf verantwoordelijk voor de aanleg van de tuin. Dit brengt een extra uitdaging met zich mee, maar zorgt er wel voor dat je de sfeer zelf in de hand hebt. Goed om te weten: de oprit en/of toegangspaden moeten door de verhuurder worden geregeld. Verder:
Je bent zelf verantwoordelijk om erfafscheiding als een schutting, muur of heg te onderhouden en schoon te houden. Staat de afscheiding op de erfgrens? Dan deel je deze verantwoordelijkheid met de buren.
Wil je bomen hoger dan de erfafscheiding planten? Houd er dan rekening mee dat ze minimaal 2 meter van de erfafscheiding moeten staan. Snoei de boel regelmatig, zodat buren er geen last van hebben.
Buitenschilderwerk is voor rekening van de verhuurder. Let er wel op dat dit niet om esthetisch schilderwerk gaat. Ziet de muur er keurig uit, maar wil je hem een trendkleur geven? Dan zijn de kosten voor het verven van de gevel of buitenmuren voor jezelf. Overleg dit altijd met de verhuurder.
In originele staat
In de basis geldt bij een huurwoning en dus ook bij een tuin: kun je bij een verhuizing alles tegen relatief lage kosten terugbrengen in de oorspronkelijke staat? Hier kun je natuurlijk creatief mee omgaan. Denk maar aan het verschil tussen een schaduwdoek of een vaste overkapping.
LEES OOK
Terras on the move: de nieuwe collectie tuinmeubels van vtwonen
Tuintips voor een huurwoning
Wil je de tuin van een (tijdelijke) huurwoning toch aanpakken? Houd er dan rekening mee dat de wijzigingen niet permanent zijn én dat het niet te veel kosten met zich meebrengt. Dat laatste is aan jezelf, maar dan doet het in ieder geval minder pijn als je het op een later moment toch weer moet verwijderen.
Houd tweedehands platformen in de gaten. Regelmatig bieden mensen tuintegels of planten aan tegen een lage prijs of zelfs helemaal gratis.
Een groene tuin zonder daar veel geld aan uit te geven? Door vaste planten te stekken, vul je de tuin vol groene favorieten. Let er wel op dat het onderhoud je eigen verantwoordelijkheid is.
De juiste tuinmeubels en tuindecoratie kunnen qua sfeer een wereld van verschil maken. Zo maak je een wat saaie tuin heel sfeervol of creëer je in een weelderige tuin juist rustige hoeken.
Twijfel je over wat wel of niet mag, waar je zelf verantwoordelijk voor bent en hoe je de tuin van de huurwoning netjes volgens de regels aanpakt? Overleg dan altijd met de verhuurder, zodat je geen tijd, geld en moeite verspilt én elkaar te vriend houdt.
LEES OOK
Zo geef je de tuin een make-over met een budget van € 500