Kindvriendelijke tuin: zo kunnen jij en je kids onbezorgd genieten

Buitentegels Solostone Uni Dark Travertine, 70x70x3,2 cm per m ². M.m.v. deens.nl (schommel en kussen van Madam Stoltz), vtwonen.nl (plaid van Van Dijck, bijzettafel van Serax, stoel van Hay, hoge betonlook pot), com-anders.nl (emmer). Beeld vtwonen 04-2022 | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 04-2022 | Productie Tanja Saarberg | Styling Marlies Does | Fotografie Sjoerd Eickmans

Een kindvriendelijke tuin? Yes, willen we. Zelf genieten? Willen we óók. Van schommels tot niet-giftige planten: met deze tips is het zowel voor jezelf als de kinderen genieten geblazen.

Lees verder onder de advertentie

Veiligheid

Het allerbelangrijkst is het uiteraard dat de tuin veilig is voor rondspelende kinderen. Hoe je hiervoor zorgt? Nou, zó:

Verwijder een eventuele vijver óf zet er een stevig hek omheen

Een vijver is leuk, maar hierdoor kun je je kroost geen seconde uit het oog verliezen. Dus mocht je er eentje hebben, dan kun je deze het best zo snel mogelijk dichtgooien. Dit is overigens - afhankelijk van de grootte - best een klus, want de vijver moet helemaal gevuld worden met aarde. Dus hier moeten wel even wat uren voor ingepland worden. De vijver toch liever behouden? Zet er dan een vijverhek omheen.

Zorg voor voldoende schaduwplekken

In de warmere seizoenen zijn schaduwplekken onmisbaar in een kindvriendelijke tuin. Dit kun je onder andere creëren met hoge bomen maar ook door een leuke parasol neer te zetten, of een schaduwdoek op te hangen.

Lees verder onder de advertentie
null Beeld vtwonen 03-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 03-2021 | productie Tanja Saarberg | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

LEES OOK
Meer schaduw in de tuin? Ontdek deze simpele tips

Beplanting

Gebruik in een kindertuin planten die niet giftig zijn. Kies bijvoorbeeld de sneeuwbal (Viburnum), kattenkruid (Nepeta) of de Geranium ‘Patricia’. En doet het ook altijd goed: een moestuin. Dit is de perfecte manier om kinderen te leren waar groente en fruit vandaan komt. Gebruik het liefst makkelijke en snelgroeiende groentes als tuinkers, tuinbonen, radijsjes of pompoenen. Want bij de meeste kinderen is de lol er snel vanaf als ze te lang moeten wachten op hun zelf verbouwde voedsel.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zaaikalender voor de moestuin: verbouw je eigen groente en kruiden

Bestrating

Voorkom verbrande voeten in de zomer door voor lichte tuintegels te gaan. Donkere tegels kunnen behoorlijk heet worden in de brandende zon. Ga daarnaast voor tegels met een glad oppervlak zodat kinderen onbezorgd met blote voeten kunnen rondrennen. Ook fijn: zachte, rubberen speeltegels. Deze maken een onverwachte valpartij meestal net iets minder pijnlijk.

Voorkom scherpe hoeken

Aangezien kinderen nogal eens vallen, is het fijn als er geen scherpe hoeken in de buurt zijn waaraan zij zich kunnen bezeren. Denk aan een muurtje of een tuintafel. Deze zou je kunnen afdekken met tafelhoekbeschermers.

Lees verder onder de advertentie

It's time to play

Voordat we met een fijn lijstje komen met speeltips, willen we deze vooral ook niet vergeten: maak ruimte voor een terras. Waar je een mooie tuinbank of - onze nieuwe favoriet - deze opblaasbare tuinfautauil kunt plaatsen, zodat er ook plek is om zelf te genieten. Het grootste gedeelte in de tuin houd je overigens wel het best vrij voor een (kunst)grasveld zodat er genoeg ruimte is om te kunnen rondrennen en ravotten.

En dan het één na belangrijkste onderdeel van project ‘kindvriendelijke tuin’: genoeg vermaak. Want niets fijner dan op je tuinbank te kunnen neerploffen met een kop koffie en een tijdschrift terwijl de kinderen zichzelf vermaken. Met onderstaande items is speelplezier gegarandeerd.

Lees verder onder de advertentie

Moois voor de kindvriendelijke tuin

LEES OOK
DIY: zandbak in bootvorm

Lees verder onder de advertentie
null Beeld vtwonen tuin special 08 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen tuin special 08 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans