WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit zijn dé tuintrends van 2021

De tuintrends van 2021 laten zich heel makkelijk in een woord samenvatten: kleur! Van warm terra tot knalgroen en van donkergrijs tot natureltinten. Een goede basiskleur en een flinke color boost voor potten, meubels en accessoires geven jouw tuin of terras hét startsein voor een lange, zwoele zomer.

Toefje terra

Een veranda, serre of een beschut plekje plus een flinke toef terra geven je het gevoel permanent in een Mediterraan oord te zijn beland. Die warme terrakleur zorgt direct voor een vakantie vibe aan huis. En zet een regenbui een flinke streep door de rekening? Dan verhuis je die fijne stoel gewoon naar binnen om vervolgens onder een luchtig kleed de rest van je boek uit te lezen. Zo houd je dat Côte d’Azur-gevoel lekker lang vast.

Grijstinten

Staat strak en stoer hoog op de wish list? Dan is donkergrijs jouw kleur voor 2021. Bang dat het te donker wordt in de tuin hoef je niet zijn: het groen van de planten en bomen zorgt voor voldoende tegenwicht en komt juist nog mooier uit tegen die donkere achtergrond.

Voor een stijlvolle en tijdloze buitenplek is lichtgrijs hét antwoord. De rustige basis is het startpunt voor elke voorzichtige kleurrijke toevoeging. De bakstenen muur en het bladerdak geven je dat zomerse dolce vita gevoel.

Ook zo’n haag van bamboe of twijfel je over een andere erfafscheiding? Lees dan aan welke regels je je moet houden als je directe buren hebt.

LEES OOK:
Zo kies je de juiste erfafscheiding voor de tuin

Groen doen

Van diepdonker tot frisgroen: meubels en accessoires in groentinten worden één met de natuur eromheen. Perfect als te veel kleur voor een onrustig gevoel zorgt of de tuin aan de kleine kant is. Dat maakt hem een van de vriendelijkste onder de tuintrends van 2021. Benieuwd hoe een tuinontwerper aan de slag gaat met een kleine tuin? Kijk dan naar dit ontwerp voor een tuin van 50 m².

Naturel met zwart

Natureltinten zijn allemansvrienden die met elke stijl en kleur samengaan. Gecombineerd met lichte naturellen wordt de tuin een rustige oase, maar geef je de muur een lik zwarte verf dan is juist het contrast de blikvanger.

Wil je niet alleen zwarte accenten in de vorm van potten, een vloerkleed of tuinbank, maar het liefst ook donkere planten? In dit tuinblog lees je over bloemen en planten die zo donkerrood en -paars zijn dat het net zwarte planten lijken. Prachtig!

Bamboe blijft ook in 2021 de ideale manier om natureltinten in de tuin terug te laten komen. Het materiaal geeft niet alleen dat fijne vakantiegevoel, het is ook duurzaam en een lichtgewicht. Een bamboe lantaarn of bijzetter pak je dan ook zo op om er de rest van het jaar binnen van te genieten.

Verduurzamen

Kriebelen jouw groene vingers altijd en lukt het daarom maar zelden om stil te zitten in de tuin? Dan zullen die kleurige tuintrends voor 2021 jouw hart misschien niet sneller doen kloppen. Maar de duurzame tuintrend vast wel. Want meer dan ooit zijn we bezig met het vergroenen van onze tuinen. We zijn kritischer geworden over wat we in de grond stoppen en kiezen er steeds meer voor om de natuur de vrije loop te laten.

Hoe je dit in de praktijk doet? Door de tuin een beetje te laten ‘verrommelen’ om zo de natuurlijke cyclus zijn werk te laten doen. Maar ook door biologische en lokale planten en materialen te kiezen. Een simpele aanvulling voor zo’n duurzame tuin is bijvoorbeeld een regenton, compostbak of wormenhotel.

TIP:
In vtwonen TUIN 03 staat een dossier in het teken van duurzaam tuinieren.

nog meer: Tuin