Zo haal je alles in huis voor een vrolijk Pasen

Parket visgraat eiken wit geolied van vtwonen (karwei.nl). Ronde eikenhouten eettafel, roze eetkamerstoel (coosdewitwonen.nl). Geel linnen tafelkleed (letoile.store). Roze etagère (loods5.nl/design). Schaaltjes XS in blauw en roze, S in blauw, M in geel, roze en rood (studioharmenelke.nl). Ornament gezicht, rond bord met opstaande rand, rond terra dienblad (hkliving.nl). Zwarte houten etagère (paviljoennoord.com). Roze placemat (klevering.nl). Niet perfect rond bord met spikkeltjes, vergrijsd blauw bord (loods5.nl). Lichtblauw bord van keramiek met bloemprint (letoile.store). Rechthoekige schaaltjes in verschillende tinten roze, geel glas (hm.com). Houten lepel (restored.nl). Roze fluwelen poef (covanderhorst.nl). Beeld vtwonen 06-2019 | Styling Danielle Verheul | Fotograaf Petra Steenkamer
Beeld vtwonen 06-2019 | Styling Danielle Verheul | Fotograaf Petra Steenkamer

De paasdagen zijn dichterbij dan je denkt. Ook zo’n fan van deze gezellige feestdagen? Een heerlijk paasontbijt, paasdecoratie en paastakken zijn een must deze dagen. Geef jij je interieur ook een paasboost? Dan kun je vast wat inspiratie gebruiken voor de paasversiering en tafelstyling. Met deze tips wordt Pasen vrolijker dan ooit!

Lees verder onder de advertentie

Wanneer is het Pasen?

De paaseieren liggen steeds vroeger in de schappen en dat maakt dat we ons al ver voor Pasen afvragen wanneer het zover is. En dat de paasdagen elk jaar weer anders vallen, maakt het er natuurlijk ook niet makkelijker op. Hoe dit precies zit? De datum waarop Pasen valt, wordt berekend aan de hand van de christelijke kalender. Eerste en tweede paasdag vallen op een zondag en maandag en tussen 22 maart en 25 april. De eerste volle maan na 21 maart wordt aangehouden als eerste paasdag. En dat betekent dat Pasen in 2023 valt op 9 en 10 april.

Wat vieren we met Pasen?

Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag, maar het hoe en wat is bij vele niet bekend. Het zijn vooral dagen geworden waarop we samen aan tafel gaan, niet van de chocolade-eieren af kunnen blijven en het huis versieren met paastakken en andere paasdecoratie. De een wat uitbundiger dan de ander.

Kort uitgelegd: de vrijdag voor Pasen is het Goede Vrijdag, de dag van de kruisiging en het overlijden van Jezus Christus. Twee dagen later, op zondag, is de wederopstanding van Jezus en dat is voor christenen natuurlijk reden voor een groot feest. Omdat zondag een rustdag is, werd tweede paasdag erachteraan geplakt. Zo kan er op deze dag ook buitenshuis Pasen worden gevierd.

Niet te vergeten: het paasontbijt

Het paasontbijt is iets wat naarmate de jaren echt bij Pasen is gaan horen. Vroeger werd er in de maand voorafgaand aan Pasen gevast en het paasontbijt was traditioneel dus de eerste maaltijd na deze vastenperiode. Dit betekende tijd voor een gezellig samenzijn en lekkere gerechten! Het vasten ligt, voor de meeste mensen, achter ons, maar het paasontbijt of paaslunch wordt in veel huishoudens nog steeds georganiseerd.

beeld vtwonen Beeld vtwonen 04-2016 | Fotografie: Dennis Brandsma | Styling: Fietje Bruijn | Productie: Inge Steketee, Tanja Saarberg
Beeld vtwonen 04-2016 | Fotografie: Dennis Brandsma | Styling: Fietje Bruijn | Productie: Inge Steketee, Tanja Saarberg

Tips voor een mooi gedekte tafel

Een paasontbijt met familie of vrienden vraagt natuurlijk om een mooie tafelstyling. Bij Kerstmis gaan we vaak all out met glitters en glans maar bij Pasen kiezen we liever iets rustigs. Denk aan pasteltinten en lentekleuren. Een tafelkleed is de basis voor de tafelstyling. Kies gerust voor een wat groter exemplaar, het mag een beetje op de grond hangen, dat staat extra feestelijk. Kleed daarna de tafel aan met mooie kandelaars, servetten, stijlvolle borden, bestek en wijnglazen. En natuurlijk niet te vergeten: de eierdopjes. Want naast al die heerlijke eieren van chocolade hoort er ook een normaal ei op tafel tijdens Pasen.

Ben je fan van mixen en matchen? Breng dan ruim voor Pasen een bezoek aan de kringloop, hier vind je de mooiste parels als je een beetje op tijd bent. Ook voor andere paasdecoratie ben je hier aan het goede adres. Lees ook deze stylingtips voor een prachtige paastafel.

AFKIJKEN VAN DE PRO’S
Zo dekken de vtwonen-stylisten in 30 minuten de paastafel

Servies in paasthema

Wil jij het paasthema doorvoeren tot het servies? Ga dan aan de slag met porseleinverf en basic servies. Van paashaas tot bloemen, in zachtroze of eigeel: laat je feestelijke creativiteit erop los. Zo gaat het beschilderen van servies in zijn werk.

beeld vtwonen Beeld vtwonen | Fotografie Jeroen van der Spek, styling Cleo Scheulderman
Beeld vtwonen | Fotografie Jeroen van der Spek, styling Cleo Scheulderman

Deze versiering is onmisbaar: de paastak

Wat de kerstboom voor Kerstmis is, is de paastak voor Pasen. Hij hoort erbij, maar is bij iedereen weer anders. Van uitbundig en kleurrijk tot minimalistisch en zo min mogelijk tierlantijnen. Ontbreken mag hij in ieder geval niet in een voorjaarshuis voor paasdecoratie. De weelderige paastak komt meestal van de wilg (Salix), maar een tak van de Forsythia is ook geschikt. Je koopt ze bij de bloemist, sprokkelt ze zelf uit de tuin of kijkt een wilgenbezitter lief aan. Zet ze in een mooie glazen vaas en versier de takken met beschilderde of glazen eieren, strikken of andere mooie paasdecoratie. Met een pastelkleurige vaas scoor je dubbele punten. Inspiratie nodig? Bekijk hier ideeën voor het versieren van een paastak.

beeld vtwonen Beeld

Mix en match: pasteltinten

Met accessoires in lichte pastelkleuren geef je je huis op een subtiele manier kleur. Mix en match tinten als zachtroze, groen en ijsblauw en combineer het palet met natuurlijke materialen zoals rotan en hout. Ben je bang dat een kleurpalet van pasteltinten te zoet of romantisch wordt? Combineer de zachte tinten dan met strakke lijnen, felle kleuren en een frisse basis. Zo geef je de zoete paasdecoratie toch nog een funky twist.

Het is weer tijd om de tuin in te gaan

De paasdagen zijn ook de perfecte aftrap van het tuinseizoen. Met een beetje geluk en lekker weer kun je de paasbrunch zelfs verplaatsen naar de tuin. Maar voordat je de hele tafelstyling mee naar buiten neemt is het eerst tijd om eens op inspectie te gaan: heeft jouw tuin de winter goed doorstaan? Soms zit er niets anders op dan te starten met opruimen, bladeren wegvegen, buitentegels schoonboenen en tuinmeubilair weer op zijn plek te zetten. Voorjaarsbollen kunnen de grond in en misschien heb je wel grootste plannen voor de tuin.

Versiering voor de paastafel…

Bron: Beeld 1: vtwonen 06-2019 | Styling Danielle Verheul | Fotograaf Petra Steenkamer | Beeld 2: vtwonen 04-2016 | Fotografie: Dennis Brandsma | Styling: Fietje Bruijn | Productie: Inge Steketee, Tanja Saarberg | Beeld 3: vtwonen | Fotografie Jeroen van der Spek, styling Cleo Scheulderman

Lees verder onder de advertentie