WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een smart home voor dummies

Op afstand je wasmachine bedienen en een seintje ontvangen als er iemand in je huis is als je op vakantie bent. Er worden steeds slimmere technologieën ontwikkeld om jouw leven makkelijker te maken en je huis comfortabeler. Klinken termen als ‘domotica’ en ’the internet of things’ voor jou als abacadabra? Dan is dit artikel voor jou! Wij zetten de handigste weetjes voor jou op een rij. (promotie)Smart home voor dummies

1. Smart living

Kort gezegd betekent smart living dat je je huis bestuurt via je telefoon of je tablet. Je maakt je woning intelligenter, waardoor je op afstand bijvoorbeeld huishoudelijke apparatuur en verlichting kunt aan- of uitschakelen of de verwarming hoger kunt zetten, zodat het al comfortabel warm is als je thuiskomt. We gebruiken ook de termen smart home (een slim huis) of domotica als we het hebben over deze slimme toepassingen.

2. The internet of things

In het Nederlands het ‘internet der dingen’. Deze term gebruiken we om te beschrijven dat er steeds meer slimme apparaten zullen zijn die zelf communiceren via het internet, zonder tussenkomst van de mens. Deze apparaten nemen op basis van data ook zelf beslissingen. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de verwarming hoger gaat of dat het huis gestofzuigd wordt.

3. Voorbeelden van slimme producten

Een bekend voorbeeld van een slim product is een smart tv: een tv die je kunt verbinden met het internet en die je hierdoor toegang geeft tot interactie met de tv en online content. Maar wist je dat er bijvoorbeeld ook al smart koelkasten zijn? Samsung heeft een slimme koelkast die is uitgerust met een cameraatje, waardoor je op afstand kunt zien of je nog boodschappen nodig hebt voor het eten van die avond. Handig! En ken je de robotstofzuiger al die je op afstand kunt inschakelen? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van apparatuur die jouw leven een stuk comfortabeler maken. Er komen steeds meer innovatieve producten op de markt zoals een kast die je kleding automatisch strijkt, een pan die recepten kent en een tandenborstel die automatisch een suggestie doet voor een tandartsafspraak wanneer hij gaatjes opmerkt.

4. Binnenshuis én buitenshuis?

Je kunt veel slimme producten zowel binnenshuis als buitenshuis gebruiken. Je bedient deze producten namelijk met je smartphone of tablet. Overal waar je internetverbinding hebt, kun je dus verbinding maken met jouw product. Zo kun je vanuit de trein alvast de smart oven voorverwarmen, of in de supermarkt kijken of er nog melk in de koelkast staat. Fijn!

5. Een slim huis voor iedereen!

Wees niet bang: je hoeft geen supermodern nieuwbouwhuis te hebben om van jouw huis een smart home te maken. Het enige wat je nodig hebt is een slim product, een smartphone of tablet en internetverbinding. Makkelijker kan het bijna niet.

6. De toekomst

In de toekomst zullen slimme producten nóg meer deel uit gaan maken van ons leven. Er komen steeds meer producten op de markt die ervoor zorgen dat we meer vrije tijd hebben. Vervelende klusjes in huis worden voor je gedaan. Wellicht kan in de toekomst een huis elk familielid herkennen doordat iedereen (bijvoorbeeld) een smart watch draagt. Zo worden de functies in elke ruimte aangepast, afhankelijk van wie er op dat moment is. De volgende stap in smart living is dan ook personalisatie.

Masterclasses

Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je nóg meer weten over een smart home? Volg dan de masterclasses, gegeven door online expert Kirsten Jassies, en leer alles over een smart home, smart entertainment & audio, smart kitchen en smart home & huishouden.

Bron: in samenwerking met Samsung

nog meer: Smart Home