Wees slim en update je smart home-apparaten voordat je op vakantie gaat

 
Wees slim en update je smart home-apparaten voordat je op vakantie gaat Unsplash
Unsplash
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Geniet je binnenkort van een welverdiende vakantie? Dan bereid je waarschijnlijk je huis voor op je afwezigheid - zoals de stekkers lostrekken, ramen dichtdoen en de buren inlichten. Uit onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat veel mensen een belangrijke stap vergeten, namelijk het updaten van hun slimme apparaten. Hierdoor laten ze de digitale voordeur wijd openstaan voor internetcriminelen.

Lees verder onder de advertentie

Onderzoek Rijksoverheid

Van slimme deurbellen tot verlichting en thermostaten: er zijn steeds meer smart home-producten verkrijgbaar die een huis kunnen automatiseren. Ook wanneer je op vakantie bent, bieden ze een stukje extra gemak en veiligheid. Denk aan lampen die je bedient vanaf je luie stoel aan het zwembad. Of slimme camera's die een melding geven als er beweging wordt waargenomen rondom het huis. Wat blijkt? Smart home-apparaten worden niet altijd veilig achtergelaten tijdens vakantie, omdat veel mensen ze niet updaten. Zo laat onderzoek onder 1925 Nederlanders zien, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Vals alarm en hackers

Het niet updaten van smart-home apparaten kan leiden tot allerlei problemen, zoals storingen en een groter risico op cybercriminaliteit. Masi Mohammadi, Smart Living Wetenschapper aan de Technische Universiteit Eindhoven legt uit: 'Denk aan een slimme deurbel die valse alarmen geeft, een beveiligingscamera die niet goed functioneert of slimme verlichting die niet aangaat. Dat geeft nogal een onrustig gevoel op je strandbedje. De kans dat hackers tijdens je afwezigheid ongestoord toegang krijgen tot je wifi-netwerk en daarmee tot gevoelige gegevens.'

LEES OOK:
Van privacyzorgen tot een slechte verbinding: 8 nadelen van een smart home

Lees verder onder de advertentie

Geen automatische updates

Dat software soms moet worden geüpdatet, klinkt logisch. Dat doe je ook bij een telefoon, app of laptop. En toch worden de updates van smart home-apparaten in de praktijk nauwelijks uitgevoerd, blijkt uit het onderzoek. Bovendien weten veel mensen niet dat een nieuw slim apparaat meteen na aankoop een update nodig heeft; één op de drie Nederlanders heeft hier geen idee van. En vier op de tien denkt vaak ten onrechte dat slimme apparaten zichzelf automatisch updaten.

Checklist voor op vakantie

Je bent zelf verantwoordelijk dat je je apparaten veilig achterlaat wanneer je op reis gaat. Niet alleen voordat je op vakantie gaat trouwens - het is hoe dan ook slim om te blijven updaten. De Rijksoverheid raadt aan om iedere drie maanden te checken op updates. Dus, nog even op een rijtje:

  • Controleer updates voor alle smart apparaten in de week voor vertrek.

  • Stel automatische updates in wanneer mogelijk of noteer in je agenda om over drie maanden, of voor je volgende reis, opnieuw op updates te controleren.

  • Heb je onlangs een nieuw slim apparaat aangeschaft? Voer meteen een update uit als deze beschikbaar is en stel 'automatisch updaten' in als dat mogelijk is.

Lees verder onder de advertentie

Een nóg veiliger huis

Naast het updaten van apparaten kun je nog allerlei andere dingen doen om zorgeloos op vakantie te gaan. Vakantietijd is hét hoogseizoen voor inbrekers, dus leg het er niet te dik bovenop dat het huis onbewoond is. Schreeuw niet van de daken op social media dat je op vakantie bent en vraag de buren om regelmatig te kijken of er iets is veranderd rondom het huis. Meer tips om je huis veilig achter te laten voor vakantie lees je hier.

Voor een slim huis