WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Met deze tips krijg je wit beddengoed weer écht wit

Wit beddengoed is lekker fris en past bij elke interieurstijl. Maar na verloop van tijd worden ook de nadelen duidelijk. Vlekken krijg je er in dat hagelwitte beddengoed soms moeilijk uit. Nog erger: stof die verkleurt naar een gele of grauwe tint. Hoe krijg je zulk bezoedeld beddengoed weer stralend wit?

wit beddengoed bed

Waardoor verkleurt wit beddengoed?

Verkleuren komt meestal simpelweg door intensief gebruik, het nachtelijke zweten dat we allemaal doen en het contact met verzorgingsproducten zoals nachtcrème of bodylotion die in het beddengoed achterblijven. Met een simpele wasbeurt krijg je het beddengoed wel schoon, maar niet meer echt wit. Je kunt het beddengoed dan natuurlijk vervangen, maar je kunt ook een van de volgende trucjes gebruiken. 

Wondermiddel baking soda

Baking soda, ook bekend als zuiveringszout, is een goedje dat je beslist in huis wilt hebben. Je kunt er ontelbaar veel mee schoonmaken en dus ook beddengoed weer wit maken. Het dringt diep door in de stof en zegt ook gedag tegen nare geuren. Doe een half kopje baking soda in het bakje voor de waspoeder, naast het wasmiddel dat normaliter wordt gebruikt. Zorg dat er alleen witte was in de wasmachine meedraait. Heb je last van hardnekkige vlekken in wit beddengoed? Maak dan een papje van de baking soda met een beetje water en smeer dit mengsel op de vlek. Even laten intrekken en vervolgens wassen. 

LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met baking soda

Natuurlijk mineraal

Ook borax, een natuurlijk mineraal, is een fijn middel om beddengoed weer wit mee te krijgen. Je kunt een half kopje toevoegen aan een wasbeurt. Een andere optie is het beddengoed een nacht te laten weken in een mengsel van borax en water. Dan is de kans nog groter dat de verkleuringen uit het witte beddengoed verdwijnen. 

Zuur uit de natuur

Nog een natuurlijk middel om beddengoed weer wit te krijgen is citroensap. Het zuur van het citroensap reinigt de stof en maakt het weer wit. Maak een mengsel van één deel citroen en één deel water. Drenk hier het beddengoed in en laat intrekken. Dit werkt het best in een badkuip. Zo kun je direct het gehele beddengoed laten weken. Was het beddengoed vervolgens en het zal weer stralen! 

LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met citroen

Uithangen in de zon

Ook de zon heeft blekende krachten. Hang een wit beddengoed dus buiten te drogen op een zonnige dag. Zeker in combinatie met een van de trucs om beddengoed weer wit te krijgen. De combinatie zal het beddengoed sowieso weer doen stralen. Bovendien voelt aan de buitenlucht gedroogde was extra fijn aan. Win-win dus. 

Andere bestemming

Denk je toch dat er een hardnekkiger middel nodig is? Probeer het eens met een vaatwastablet. Gooi er een bij het wasgoed in de wastrommel en je beddengoed zal er weer hagelwit uitkomen. Vaatwastabletten hebben meestal een krachtigere reinigende werking dan wasmiddel. Ook ontvetten ze vaak beter. Dit trucje werkt het best bij beddengoed dat niet al geruime tijd verkleurd is.

LEES OOK
In de plooi: beddengoed wassen zonder kreukels

Zwaarder geschut

Als alles niet lijkt te werken, kun je kiezen voor het zware geschut: bleekmiddel. Ook hier zal het beddengoed even in moeten weken, dus zorg voor een grote teil of badkuip. Handschoenen zijn ook wenselijk. Maak een mengsel van één deel bleek en één deel water. Kijk voor het gebruik op de fles voor de juiste verhoudingen. Te veel bleekmiddel kan namelijk juist vlekken veroorzaken in plaats van ze doen verdwijnen. 

Nieuw beddengoed scoren…

nog meer: schoonmaken