Een goed begin is het halve werk
Voordat je de barbecue weer gaat gebruiken, is het wel zo fris om 'm goed schoon te maken. Met name het rooster verdient wat aandacht. Gelukkig zijn er een paar makkelijke trucs om hem spic en span te krijgen. Zo kun je het rooster een nacht in een vuilniszak laten weken met azijn, biotex of soda. De volgende ochtend maak je het rooster gemakkelijk schoon met een spons. Appeltje-eitje!
LEES OOK
Kleurrijke oase: shop het leukste servies voor de gezelligste tuinfeesten en BBQ's
Goede nazorg
Het barbecuerooster wordt het makkelijkst schoon als deze nog een beetje warm is. Gebruik een staalborstel om vet- en etensresten weg te schrobben. Een handige tool, omdat je er door de steel makkelijk mee kunt boenen, zeker als je regelmatig barbecuet. Heb je deze soort borstel niet in huis? Trek dan de keukenla open. Je hebt er vast een rol aluminiumfolie in liggen. Maak er een prop van en schrob er de viezigheid mee weg. In combinatie met een halve citroen is het rooster in no time weer schoon.
De barbecue schoonmaken
Ook de kuip van de barbecue mag niet overgeslagen worden. Het is verstandig om deze in ieder geval twee keer per jaar schoon te maken en vrij te maken van vet- en etensresten. Zo voorkom je rookontwikkeling en nare geurtjes. Maak de kuip leeg als de barbecue volledig is afgekoeld. Gebruik voor het schoonmaken van de barbecue een mengsel van water en afwasmiddel. Schrob met een spons en de klus is zo geklaard. Eventuele aangekoekte resten kun je met een staalborstel of prop aluminiumfolie verwijderen.
LEES OOK
Dit kun je allemaal schoonmaken met citroen
De barbecue onderhouden voor regelmatig gebruik:
-
Smeer het rooster altijd in met een olie of met bijvoorbeeld het sap van een halve citroen (met de citroen kan ook tussen het barbecueën door). Zo voorkom je dat vlees of groente aankoekt, wat je achteraf een hoop schoonmaakwerk scheelt.
-
Hoe vervelend het ook is: maak na gebruik meteen de barbecue schoon. Dan zit alles nog niet zo hardnekkig vastgekoekt en hoef je een stuk minder hard te boenen.
-
Vergeet tijdens het schoonmaken de barbecue zelf niet. Vetspetters schieten vaak alle kanten op. En het is wel zo fijn als de barbecue er volgend jaar ook nog als nieuw uitziet. Gebruik hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddelen en een zachte doek.
-
Als je een houtskoolbarbecue hebt, vergeet dan niet na elke sessie de kolenbak te controleren en waar nodig te legen. As- en etensresten kun je beter zoveel mogelijk verwijderen om rookontwikkeling tegen te gaan.
Barbecue checken: werkt alles nog?
Ook niet onbelangrijk: als de barbecue al even ongebruikt in de schuur staat, controleer dan of alles nog werkt. Zeker in het geval van een gas- of elektrische barbecue. Erachter komen dat hij niet werkt terwijl je met een schort om en een grilltang in de hand achter de barbecue staat, is vervelend.
Benodigdheden voor de barbecue
Heb je een gezellige barbecue gepland? Vergeet dan niet van tevoren te controleren of je alles in huis hebt voor de houtskoolbarbecue of gasbarbecue. Denk aan briketten en barbecuegereedschap.