WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bah.. zilvervisjes! Hoe kom je er vanaf?

Vaak zie je ze ineens wegschieten als je het licht aandoet: zilvervisjes. Veel mensen vinden de kleine, langwerpige insecten vies en zelfs een beetje eng, maar verder weten we er niet veel over. Zijn ze bijvoorbeeld schadelijk? En hoe krijg je die zilvergrijze beestjes je huis weer uit?

zilvervisjes bestrijden

Zo herken je een zilvervisje

Zilvervisjes hebben hun naam te danken aan hun zilvergrijze kleur, schubben en de visachtige manier van bewegen. Hun lichaam heeft de vorm van een wortel en ze hebben dunne sprieten die kleiner zijn dan hun lijf. De insecten zijn razendsnel en ze verstoppen zich graag tussen kieren.

Verstopplekken

Zilvervisjes zijn het meest actief als het warm is, de zomermaanden zijn dan ook overtuigend favoriet. Ze verstoppen zich vaak op donkere, vochtige plekken in huis en zitten het liefst in naden en kieren. Een oud huis of nieuwbouw, het maakt ze niets uit. Veel zilvervisjes in huis betekent ook niet dat er wat schort aan je hygiëne. Zilvervisjes vluchten snel als ze licht zien, maar vaak lukt dat niet als ze zich op een glad oppervlak bevinden. Áls je ze op heterdaad betrapt, dan is dat meestal in een wasbak, keukenla of schaal. 

Zijn zilvervisjes schadelijk?

Een zilvervisje op zich is niet schadelijk voor je gezondheid, ook hun uitwerpselen niet. Dit is bij huisstofmijt bijvoorbeeld wel het geval. Maar wanneer je veel zilvervisjes in huis hebt, dan is dat wel een signaal dat je iets aan de luchtvochtigheid moet doen. Te hoge luchtvochtigheid is namelijk wel schadelijk. Verder houden de beestjes van cellulose, dit is een stof die door planten wordt aangemaakt en voorkomt in hout en katoen, maar ook in verpakkingen van eten. En het idee dat de beestjes in de voorraadkast aan jouw verpakkingen knagen en misschien ook aan het eten zelf, nou ja, dat is best is vies idee. Omdat een zilvervisje gek is op katoen, is niet alleen je kledingkast een favoriete verstopplek, maar ook een stoffen bank of stoel. Wanneer je veel kleine gaatjes in de stof ziet, dan zou er weleens een hele plaag aan het werk kunnen zijn geweest. Tijd voor actie.

Zilvervisjes bestrijden

  • Een belangrijk wapen in de strijd tegen een zilvervis-invasie is de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid verlagen. De luchtvochtigheid in huis zal naar 50% of minder moeten gaan. Dit kun je bijvoorbeeld met een luchtontvochtiger doen. 
  • Zorg voor een goed geventileerd huis, dus gooi het raam open zodra het kan, vooral in de ruimtes waar je veel overlast hebt. 
  • Probeer stof en vuil tot een minimum te beperken, dus stofzuig regelmatig, ook op plekken waar je niet veel komt.
  • Berg zetmeelhoudend en koolhydraatrijk voedsel zoals brood, meel, pasta en aardappelen goed op in afsluitbare potten of bakken. 
  • Kit kieren en naden zo veel mogelijk dicht.

Je kunt bij de drogisterij allerlei middeltjes kopen om kleine aantallen zilvervisjes te bestrijden, maar wanneer je een serieuze plaag hebt, roep dan de hulp van ongediertebestrijding in. Deze pro’s hebben de juiste middelen om in korte tijd een einde te maken aan deze ongenode gasten. 

nog meer: schoonmaken