WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vloerkleed schoonmaken: zo ga je te werk

Een vloerkleed blijft natuurlijk niet zo smetteloos als wanneer je ‘m net hebt aangeschaft. Door stofdeeltjes, haren, etensresten en andere viezigheid, kan een vloerkleed vies worden. Hoe ga je eigenlijk het best te werk, als je een vloerkleed wilt schoonmaken?

Waarom moet je een vloerkleed schoonmaken?

Ook al lijkt een vloerkleed brandschoon, ongemerkt hoopt de viezigheid zich toch op. Regelmatig schoonmaken is dus belangrijk, van welk materiaal het vloerkleed ook gemaakt is. Regelmatig stofzuigen zorgt ervoor dat het meeste vuil uit het kleed verdwijnt. Voor het beste resultaat zou je twee keer per week met de stofzuiger aan de slag moeten. Vuil trekt vuil aan, dus als je minder stofzuigt, zal stof zich makkelijker opstapelen. Over het kleed lopen zorgt er ook nog eens voor dat je dit in de vezels van het kleed trapt, waardoor je kleed sneller minder mooie plekken zal krijgen.

Stofzuigen

Even snel over je vloerkleed heen stofzuigen lijkt effectief, maar je kunt dit beter langzaam en grondig doen. Schuif alle meubels die normaal op het kleed staan opzij, zodat je makkelijk bij het hele oppervlak van het vloerkleed kunt komen. Soms kan het helpen om de slang uit de telescoopbuis te halen om vervolgens op je knieën de delen waarop je veel loopt te zuigen.

Als je mét telescoopbuis stofzuigt, zet dan de borstels onder de zuigmond uit. Zorg dat je de stofzuigerzak regelmatig leegt, zodat de zuigkracht van de stofzuiger optimaal blijft. Op deze manier weet je zeker dat er het meeste vuil uit je vloerkleed wordt opgezogen.

LEES OOK
Goed gevloerd: zo creëer je samenhang in huis met vloerkleden

Vloerkleed schoonmaken: je eigen tapijtreiniger maken

Zit er een vlek op het vloerkleed of wil je ‘m gewoon even een goede opfrisbeurt geven, dan is tapijtreiniger de uitkomst. Je kunt natuurlijk naar de winkel gaan en een kant-en-klare reiniger kopen, maar zelf maken is net zo makkelijk én een stuk voordeliger ook. Dat gaat zo:

  • Meng 1 deel azijn met 10 delen heet water. Of meng 125 ml ammonia met 500 ml water.
  • Breng dit vervolgens met een borstel aan op het vloerkleed en schrob het grondig.
  • Veeg na het schrobben met een vochtige doek over het tapijt en klaar is Kees.

Stoomreinigen

Om het vloerkleed echt mooi en schoon te houden, raden we aan om ‘m minimaal twee keer per jaar onder handen te nemen met een stoomreiniger. De hete stoom doodt de meeste micro-organismen tot diep in de vezels, waardoor geurtjes en vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wil je geen stoomreiniger aanschaffen? Bij de meeste bouwmarkten huur je eenvoudig een stoomreiniger of een professionele tapijtreiniger.

Vloerkleed schoonmaken: vlekken verwijderen

Wil je niet het hele vloerkleed schoonmaken maar alleen een vlek verwijderen? Giet dan een beetje azijn op de vlek en bestrooi het stuk vloerkleed met een flinke hoeveelheid bakpoeder. Giet er lauwwarm water overheen. Let op, soms gaat het mengsel een beetje bruisen. Dat is normaal, dus schrik niet als dit gebeurt. Verwijder na een uurtje het geheel met een stofzuiger en kijk of je deze stappen nogmaals moet herhalen.

Voor een frisse ruimte…

nog meer: schoonmaken