WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dweil jij ook altijd met warm water? Dit is waarom je dat beter niet kunt doen

Er wordt vaak gezegd dat je het beste kunt schoonmaken met warm of zelfs heet water. Dat is ook zeker niet gelogen, want aangekoekte resten en ander vuil verwijder je sneller met warm dan met koud water. Toch zijn er ook situaties waarbij je beter voor koud water kunt gaan. Bij het dweilen van de vloer bijvoorbeeld. Lees hier waarom.

chic keuken
Kruk kringloop € 7,50 (kringloopwinkelleiderdorp.nl) bekleed met stof per meter € 39,95 (stof.nl). Dweil € 59,99, bezem € 22,99, zwarte pot € 17,99 en zwarte lepel € 12,99 (zarahome.com). Ronde houten snijplank € 29,99, zak popcornmaïs € 5,99, bruine vaas € 39,99, zwarte kruk € 59,99 (hm.com). Droogbloemen (waterdrinker.nl). Stenen prijzen op aanvraag, ronde serveerschaal € 480,- (homestede.nl). Wandrek Reizo € 132,- (sukha.nl). Fles olijfolie € 17,95 (nicolasvahe.com). Beige bord € 22,90, donkerbruin bord € 22,90, mokje € 9,90, theedoek € 27,90, mokken met oor per stuk € 17,-, wit dienblad op aanrecht prijs op aanvraag, schoteltje op trap per stuk € 7,90 (letoile.store). Zwarte mok op trap € 19,- (fermliving.com). Borden Pure Serax per stuk € 17,99 (vtwonen.nl).

Waarom zou je geen warm water gebruiken?

Misschien wel de meest gemaakte fout tijdens het dweilen: warm water gebruiken. Wist je dat je dit eigenlijk beter met koud water kunt doen? Warm water verdampt namelijk sneller dan koud water. Wanneer je water warm gebruikt om de vloer te dweilen, zal het water eenmaal op de vloer snel weer verdampen. Op deze manier blijven ook de zeepresten van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt achter. Dat wil je niet. Het zorgt ervoor dat de vloer sneller gaat plakken en dat er strepen achterblijven.

LEES OOK
Tips om jouw vloer spic en span te krijgen

Dweilen met koud water

Wat moet je dan wel doen? Ten eerste; dweilen met koud water waar je een schoonmaakmiddel aan toevoegt. Zo wordt de vloer schoon, ruikt ie weer fris én blijven er geen zeepresten achter. Vrezen voor strepen hoeft dan niet meer. Let wel op welk schoonmaakmiddel je gebruikt. Hier een lijst met welk schoonmaakmiddel geschikt is voor welke vloer:

  • Van allesreiniger wordt vaak gedacht dat dit voor alles geschikt is, maar dit is zeker niet voor elke vloer het geval. Voor keramische tegelvloeren, laminaatvloeren, pvc-vloeren en marmoleum kun je een beetje gebruiken, maar voor houten vloeren is het echt een no-go. Het kan hout beschadigen.
  • Schoonmaakazijn kan gebruikt worden op laminaat en pvc-vloeren, maar het is een bijtend middel. Dit houdt in dat het de vloer kan aantasten. Gebruik het dus niet voor andere vloeren dan de twee die genoemd zijn.
  • Voor een houten, marmeren of terracotta vloer is groene zeep een veilige optie. Deze vloeren kunnen namelijk niet goed tegen zure schoonmaakmiddelen. Groene zeep kan wel resten achterlaten, dus gebruik niet te veel.
  • Bij het dweilen kun je ook een paar druppels Dreft door het water roeren. Dit is geschikt voor laminaat, pvc, keramiek, vinyl, kurk en linoleum. Een schuitje Dreft reinigt deze vloeren goed en zal geen sporen achterlaten.

Als je een van deze middelen gebruikt, doe dit dan met mate en kijk goed naar welk middel het meest geschikt is voor het vloertype. Gebruik anders alleen water, dit maakt ook schoon!

LEES OOK
Zo vaak zou je eigenlijk moeten dweilen

Meer tips voor streeploos dweilen

Een andere handige en belangrijke tip voor een prachtig resultaat: vergeet niet om vooraf grondig te stofzuigen. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je stofwolken mee dweilt die ook weer voor strepen op de vloer kunnen zorgen. En vervang het sop regelmatig. Met oud en vies sop poetsen is als dweilen met de kraan open, je maakt de vloer er haast viezer mee dan ie was.

Snellere aanpak

Heb je een feestje gegeven en wil je graag wat sneller van het eerste vuil af? Combineer dan warm en koud. Doe eerst een ronde met warm water en dweil daarna nog een keer na met koud water. Op die manier blijven er geen zeepresten en strepen achter en ben je net wat sneller klaar.

Schoonmaakhulpjes om te dweilen…

nog meer: schoonmaken