Azijn
Giet een laagje azijn in de aangebrande pan en doe hier wat koud water bij. Laat de pan een kwartiertje weken en je boent 'm eenvoudig weer schoon. Spoel de pan weer af met eventueel wat afwasmiddel om de azijnsmaak uit de pan te krijgen.
Baking soda
Voor welke schoonmaakklus is baking soda eigenlijk geen goed idee? Ook om een aangekoekte pan schoon te maken is dit middel perfect. Je kunt het op twee manieren gebruiken:
- 01.
Doe twee scheppen baking soda in de pan en voeg hier kokend water aan toe. Kook het mengsel nog een paar minuten door en boen de pan schoon.
- 02.
Meng een of twee eetlepels baking soda met een theelepel water. Dit papje kun je op de aangekoekte plekken smeren. Laat dit een uur staan en schrob de resten van de pan af.
Zout en citroen
Strooi wat zout over de aangebrande resten in de pan. Snijd een citroen door midden en schrob de pan schoon met de halve citroenen. Giet als laatst wat kokend water in de pan om de restjes los te weken en weg te spoelen. Zo gepiept! Let op: de pan wordt schoon door het zout dat over de pan schuurt. Gebruik deze methode dus niet bij een pan met anti-aanbaklaag.
Vaatwastablet
Vul de pan met warm water en doe hier een vaatwastablet in, zonder verpakking. Laat het een paar uur staan, zodat het blokje kan oplossen in het warme water. Schrob de pan schoon met een afwasborstel en je pan is weer als nieuw.
Cola
Ja, je leest het goed: cola kan helpen om aangebrande resten los te krijgen. Giet een laag cola in de aangekoekte pan en laat het een nacht staan. Zo komen niet alleen de aangekoekte resten los, maar ook eventuele roest verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Water
Valt de schade mee en heb je geen haast? Doe dan simpelweg een laag water in de pan en laat hem een nacht staan. Hierdoor weken de resten los en boen je de pan een dag later zo weer schoon.
Aangekoekte pan schoonmaken: de don'ts
- 01.
Gebruik voor het schrobben van de pan geen metalen kookgerei, staalwol of de schuurkant van een spons, want die kunnen de pan en anti-aanbaklaag beschadigen. Gebruik liever siliconen of houten keukengerei, een afwasborstel of een zachte spons.
- 02.
Een gietijzeren pan is gevoelig voor zure schoonmaakmiddelen. Je kunt zo'n pan het best schoonmaken door de aangekoekte plekken zacht (!) te schrobben met zout. Breng daarna een laagje water aan de kook en haal de resten weg met een houten of siliconen spatel. Laat de pan goed drogen.