Optimaal opbergen met een hoekkast in de keuken

Keuken uit de vtwonen collectie (2016) bij Mandemakers keukens.  Beeld JA | vtwonen 09-2016 | styling Moniek Visser | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 09-2016 | styling Moniek Visser | fotografie Sjoerd Eickmans

Te veel opbergruimte in de keuken bestaat niet, toch? Servies, pannen en potten verstop je graag in de keukenkasten, zodat het aanrechtblad rustig en opgeruimd blijft. Als er een hoek in het aanrecht zit, is een hoekkast in de keuken een slimme oplossing. Een hoekkast biedt een stuk meer opbergruimte dan een rechte keukenkast. Voor de diepe hoekkast zijn er handige systemen zodat je moeiteloos bij al het keukengerei kunt. Ga je voor een lage of hoge hoekkast in de keuken, een draaiplateau of een ander slim systeem?

Lees verder onder de advertentie

Meten is weten bij een hoekkast in de keuken

Iedere keuken heeft andere afmetingen. Of je nu een nieuwe keuken laat plaatsen of alleen de keukenkasten wilt vervangen, het is belangrijk om eerst de vorm van de keuken goed te bekijken. Heeft de keuken een L-, U- of G-vorm? Dan zijn hoekkasten ideaal, want keukens in deze vormen bevatten vrijwel altijd een hoek. Let bij het kiezen van een hoekkast in de keuken goed op de afmetingen. Keukenkasten hebben een aantal standaardmaten, maar wijken hier ook weleens van af. Is de keukenhoek precies 90 graden, dan is de kans groot dat een universele hoekkast past. Check wel even of de rest van de keuken ook standaardafmetingen heeft. Deze standaardmaten komen vaak voor:

  • Breedte: 30, 40, 45, 50, 60, 80, 90, 100 en 120 cm
  • Hoogte: 45, 75 en 90 cm
  • Diepte: 60, 65 en 70 cm

Houd er rekening mee dat een nieuwe kast net anders kan uitvallen naast andere type kasten met dezelfde maten. De ene kastdeur is bijvoorbeeld net wat dikker of kleiner. Laat de ruimte opmeten door een professional om zeker te weten dat de hoekkast goed past. Dit is ook verstandig als je te maken hebt met een aparte hoek in de keuken die afwijkt van 90 graden. Of schakel hulp in van een keukenexpert voor advies over een optimale indeling. Ga je een hele nieuwe keuken plaatsen? Dan moet je eerst de oude keuken demonteren of slopen.

Lees verder onder de advertentie

Hoge hoekkast in de keuken

Nu je weet hoe groot de kast mag zijn is het tijd om de geschikte hoekkast te vinden. Boven het aanrecht is vaak loze ruimte. Met een hoge hoekkast in de keuken benut je de ruimte boven het werkblad optimaal en heb je al het keukengerei vliegensvlug bij de hand. Het fijne aan een hoekkast is dat hij diep is, waardoor je er veel in kunt opbergen. Er bestaan prachtige hoekkasten met zowel dubbele als enkele deuren. Of kies voor een open hoekkast in de keuken met afgeronde plankjes. Zo creëer je een gezellige hoek waar je voorraad- of kruidenpotten kunt neerzetten. Heb je een hoog plafond en veel ruimte boven de keuken? Een extra hoge hoekkast of een versie met lange planken is dan een uitkomst. De bovenste planken bereik je minder makkelijk. Berg daar bijvoorbeeld keukengerei op dat je nauwelijks gebruikt. Zo zijn de spullen mooi opgeborgen, maar heb je ze in no-time bij de hand als je ze nodig hebt.

Hoekonderkast met planken

Een hoge hoekkast is praktisch, maar een lage hoekkast in de keuken is ideaal voor zwaardere objecten of wanneer je niet veel ruimte hebt. Zo hoef je zware spullen niet telkens omhoog te tillen. Houd je van kokkerellen en heb je daarom veel potten en pannen? Ga dan voor een hoekkast met meerdere planken. Zo heb je nog meer plek voor al het keukengerei. Een hoekkast met planken is een voordelige optie in vergelijking tot speciale opbergsystemen voor hoekkasten, zoals lades, een carrousel of een Le Mans-systeem. Het nadeel van een hoekkast met planken is dat je moeilijk achter in de kast komt. Maak het jezelf dus makkelijk met een handige indeling waarbij je spullen die je minder vaak gebruikt achterin plaatst. Spullen die je vaak gebruikt zet je voor in de kast, zodat je daar altijd makkelijk bij kunt. Wil je de keukenkasten van binnen verlichten zodat de inhoud optimaal zichtbaar is? Ontdek de beste tips voor keukenkastverlichting.

  • Praktische hoekkast met lades
Lees verder onder de advertentie

Heb je wat meer budget? Ga dan voor een hoekkast-systeem in de keuken. Een slimme hoekkast in de keuken is een variant met lades. Een Space Corner is een goed voorbeeld van zo’n hoekkast, waarbij de lades precies dezelfde hoek hebben als de keuken. Dit geeft een speels en stijlvol effect, want de voorkant van de lades houden precies de hoek van de keuken aan. Hoeklades trek je meestal ver uit de kast, waardoor je altijd makkelijk bij het keukengerei komt. Geen gegraaf meer om de achterste spullen te pakken! Gebruik je de lades om pannen in op te bergen? Ga dan voor één of twee grote lades die hoog genoeg zijn zodat je de pannen kunt stapelen. Of kies meerdere smalle lades voor het opbergen van bestek en servies.

  • Hoekcarrousel: een draaimolen voor pannen

Een ander opbergsysteem voor een hoekkast in de keuken is een carrousel. Een hoekcarrousel is een draaischijf die meestal uit twee etages bestaat. Omdat het carrousel draait, kun je overal makkelijk bij. In sommige gevallen zit het draaiplateau vast aan de deur. Hierdoor komt het carrousel naar buiten als je de kast opent. Dit is ideaal, want zo hoef je niet in de kast te graven om bij de juiste spullen te komen. Er zijn ook systemen waarbij de deuren meedraaien met het carrousel. De deuren draaien dan naar binnen zodra je de kast opent. In sommige gevallen zit het draaiplateau niet vast aan de deur, maar is het carrousel in de kast gebouwd. De deuren van de hoekkast open je dan gewoon zoals een normale keukenkast of bevatten scharnieren in het hoekdeel. Een nadeel van een carrousel is dat het systeem kan blokkeren wanneer er iets klemt. Ook kan keukengerei achter het draaiplateau in de hoekkast van de keuken vallen. Het is een aardige klus om een gevallen pan achter in de kast terug te krijgen.

Lees verder onder de advertentie
  • Le Mans-hoekkast in de keuken

Een Le Mans-systeem bestaat uit één of twee plateaus die je bij het openen van de kast mee naar buiten trekt. Dit hoekkast-systeem in de keuken is de meest prijzige variant, maar wel erg handig in gebruik. Met dit systeem wordt de gehele kastruimte optimaal benut en tover je alle keukenspullen in een handomdraai tevoorschijn. Het is wel belangrijk dat de kastdeur ver genoeg open kan, zodat de plateaus genoeg ruimte hebben om naar buiten te schuiven. Je zit goed als de kastdeur minimaal 90 graden opent. Een groot voordeel is dat de plateaus helemaal uit de kast schuiven, waardoor je niet hoeft te bukken en alle spullen perfect zichtbaar zijn. Ook is een Le Mans-systeem makkelijk schoon te maken. Wel zo hygiënisch in de keuken.

Handige organisers voor in de keuken…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 09-2016 | styling Moniek Visser | fotografie Sjoerd Eickmans