Het gasfornuis snel en streeploos schoonmaken doe je zo

null Beeld vtwonen 07-2017 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 07-2017 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans

Na het koken is het fornuis vaak een ravage: groenten, sauzen en druppels olijfolie die per ongeluk naast de pan terecht zijn gekomen, sieren de kookplaat. Net als je denkt dat al het vuil wel is weggeveegd met een natte doek, duiken er ineens strepen op die maar niet weg willen gaan. Pas voortaan deze trucs toe voor een streeploos gasfornuis.

Lees verder onder de advertentie

Geen vaatdoek gebruiken

Het is verleidelijk om je gewone vaatdoek voor alles in de keuken te gebruiken, omdat deze er nu eenmaal ligt. Niet doen! Dit schoonmaakdoekje zorgt namelijk voor strepen op een RVS-fornuis. Als je gasfornuis niet zo vies is ben je snel klaar:

  1. Gebruik een schone microvezeldoek
  2. Maak de doek een beetje nat met lauw water
  3. Wring goed uit voordat je begint
  4. Neem het hele fornuis af

Wil je toch de boel schoonmaken met een sopje, veeg het fornuis dan nog even droog met een theedoek en ga er daarna alsnog overheen met een droge microvezeldoek.

Lees verder onder de advertentie

Kort maar krachtig

Er zijn verschillende manier om een gasfornuis grondig schoon te maken. De meeste kosten alleen wat meer tijd dan je er waarschijnlijk aan wilt besteden. Sommige huis-, tuin- en keukenmiddelen werken snel. Is het gasfornuis heel vies en/of zijn er etensresten aangekoekt? Meng dan een beetje water met (schoonmaak)azijn of afwasmiddel en druppel dit op het gasfornuis door de spons erboven uit te knijpen. Laat even inwerken, veeg weg met een droge, schone doek et voilà, het gasfornuis is streeploos schoon.

Niet helemaal tevreden? Herhaal de stappen, maar boen met de spons de etensresten weg voordat je het met een schone doek wegveegt.

Gaspitten schoonmaken

Voor gaspitten geldt eigenlijk hetzelfde, maar je zult toch echt een half uur geduld moeten hebben om ze goed schoon te krijgen. Tip: als je hiermee begint kun je in de tussentijd de rest van het fornuis schoonmaken. Dit stappenplan helpt je een handje:

Lees verder onder de advertentie
  1. Doe wat schoonmaakazijn of afwasmiddel in een bak heet water
  2. Leg de gaspitten erin en laat een half uurtje weken
  3. Haal ze uit de bak en maak ze schoon met een schuurspons, het liefst een die krasvrij is
  4. Spoel de gaspitten af en droog ze met een oude doek af

Let op: doe gaspitten niet in de vaatwasser, daar kunnen ze dof en roestig van worden.

Gasfornuis schoonmaken met olie

De aanslag op het fornuis of de afzuigkap is meestal vet en door vet gebonden vuil. Het klinkt misschien gek, maar vet lost het best op door vet. Giet wat slaolie op keukenpapier en wrijf hiermee het RVS schoon. Door het lichte vetlaagje dat achterblijft, krijgt nieuw vuil ook minder vat op het materiaal.

Lees verder onder de advertentie

Alles voor je keuken…