5 x dit kun je doen met oude kaarsen

beeld vtwonen Beeld

Ho, wacht! Gooi oude kaarsen of restjes kaarsvet niet direct in de prullenbak. Je kunt er meer mee dan je denkt. Zo steek je oude kaarsen in een nieuw jasje of gebruik je kaarsvet voor huishoudelijke klusjes. Vijf verrassende dingen die je kunt doen met oude kaarsen.

Lees verder onder de advertentie

Zo gepiept

Last van een piepende deur? Dan kan kaarsvet zomaar je redding zijn. Dit middel werkt soms beter dan bekende smeerolies. Haal de deur uit zijn scharnieren en smeer ze goed in met kaarsvet. Het vet vormt een laagje om de scharnieren, dit zorgt ervoor dat de deur niet meer zo kraakt. Ben je daar ook weer vanaf.

LEES OOK
Waarom je kaarsen in de vriezer moet bewaren

Blinkend schoon

Gebruik voor dit trucje alleen witte of kleurloze kaarsen. Als je net de voegen in de badkamer flink hebt staan schrobben, smeer ze – zodra ze blinkend schoon zijn – dan in met een witte kaars. Het kaarsvet zal een laagje over de voeg vormen en beschermend werken tegen vuil. Ideaal!

Lees verder onder de advertentie

Favoriete geur

Zit er nog een mini-restje in je favoriete geurkaars? Gooi ‘m dan niet weg. Je kunt nog iets langer genieten van die heerlijke geur. Steek een mes in het kaarsvet zodat het in kleine stukjes brokkelt. Doe de inhoud hiervan in een oude sok of organza-zakje en hang deze bijvoorbeeld in je kledingkast of auto. Ruikt goed, niet?

LEES OOK
Zijn kaarsen milieuvriendelijk?

In de mix

Oude kaarsen of restjes kaarsvet kun je makkelijk omsmelten, zo maak je er weer een nieuwe kaars van. Dit doe je door de kaarsen au bain-marie te smelten. Vul een pan met kokend water en plaats hierop een metalen bakje met kaarsresten. Door de warmte zal het kaarsvet vanzelf smelten. Roer af en toe door met een metalen lepel. Extra leuk: voeg een kleurtje toe, bijvoorbeeld met waskrijt.

Lees verder onder de advertentie

Kaarsvet gesmolten? Giet alles dan in een mal of bijvoorbeeld in een kopje van een oud servies, een mooie waxinelichthouder of oude vaas. Vergeet geen nieuwe lont toe te voegen en zorg dat deze in het midden blijft zitten op het moment dat het kaarsvet erin wordt gegoten. Dit kun je doen met behulp van bijvoorbeeld een ijsstokje.

Nieuw jasje

Heb je nog ongebruikte kaarsen over, maar vind je die niet zo mooi? Personaliseer ze door er bijvoorbeeld gedraaide dinerkaarsen van te maken of geef de kaarsen een ombre effect. Helemaal niet moeilijk en van het eindresultaat word je gegarandeerd blij.

Lichtje branden…

Lees verder onder de advertentie

Lees ook

beeld vtwonen Beeld

bloggers DIY: van oude tafelpoot naar kaarsenstandaard

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

schoonmaken Kaarsvet op de bank? Geen paniek: zo haal je kaarsvet uit stof

beeld vtwonen Beeld

styling Thuis uit eten: je huis extra gezellig maken doe je zo

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

DIY DIY: kandelaar van hout

Bron: Fotografie: Tanja van Hoogdalem

Lees verder onder de advertentie