Iets te enthousiast geblazen? Kaarsvet verwijderen is met deze tips geen probleem

Sloophouten eettafel, 300x90x78 cm (lxbxh), bladdikte 9 cm € 5646,- (pietheineek.nl). Zwarte stoelen Panton Chair voor Vitra van Loods 5 Design per stuk € 265,- (loods5.nl). Draadstoelen per stuk € 169,- (hkliving.nl). Theepot € 54,50, beker € 9,50, natuurstenen schaal € 49,-, marmeren kandelaar € 6,95, groene kaars € 3,95, kegels op marmeren schouw per stuk € 4,95, hoge vaas € 29,95, kleine vaas € 20,90 (loods5.nl). Tafellamp € 159,- (vtwonen.nl). Lijst Hovsta € 6,99 (ikea.nl). Beeld vtwonen 13-2019 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge
Beeld vtwonen 13-2019 | styling Fietje Bruijn | fotografie Alexander van Berge

Kaarsen zijn dé sfeermakers in huis, of het nu een donkere namiddag in de winter is of een zwoele zomeravond. Maar wat als er door de wind, een schuine kandelaar of een iets te enthousiaste uitblazer per ongeluk wat kaarsvet op de tafel, muur of vloer terechtkomt? Dankzij deze tips is er geen reden tot paniek.

Lees verder onder de advertentie

Kaarsvet niet meteen weghalen

Kaarsvet laat zich niet op alle oppervlakken makkelijk verwijderen en laat vaak ook een vettige vlek achter. Gaat het om kaarsvet op stof, zoals een vloerkleed, gordijn of bank? Dan is het verstandig om meteen het vet te verwijderen voordat het is gestold. Anders trekt het in de stof en is de achtergebleven vlek nog maar lastig te weg te krijgen. In alle andere gevallen: wacht tot het kaarsvet hard is geworden en ga dan pas over tot actie.

Bekijk hier tips voor het verwijderen van kaarsvet van een bank

Kaarsvet van hout verwijderen

Heb je een houten tafel of vloer en is daar per ongeluk kaarsvet op terechtgekomen, dan is het belangrijk dat je eerst probeert om het gestolde gedeelte te verwijderen met een stomp voorwerp: een bankpasje, visitekaartje of plastic krabber werkt meestal goed en laat geen strepen achter. Krijg je niet alles meteen weg? Pak er dan een föhn bij, zodat het kaarsvet wat zachter wordt en wél loskomt. Verwijder de overgebleven stukjes vervolgens met wat keukenpapier.

Lees verder onder de advertentie

Wat ook goed werkt: leg een keukenpapiertje op het kaarsvet en ga hier met een strijkijzer op lage temperatuur overheen. Blijf wel bewegen en laat de strijkbout niet te lang op een plek staan. Het vet trekt door de warmte in het papier en verwijder je daarna eenvoudig. Let op: zet het strijkijzer niet op de stoomstand, want dan kan het vocht juist voor vlekken in het hout zorgen. Krijg je het niet allemaal weg? Dan kun je als laatste redmiddel proberen om het kaarsvet met schuurpapier te verwijderen, je moet hierna het hout wel opnieuw lakken of oliën.

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Kaarsvet van glas verwijderen

Zit er kaarsvet op de glazen tafel of kandelaar of vind je resten terug op de spiegel? Dan is er weinig reden tot paniek. Laat het kaarsvet stollen en schraap het voorzichtig met een pasje of spatel weg. Ook met een doekje of spons met wat warm water is het kaarsvet zo weg. Blijft er nog wat vet achter na het schrapen? Dan kun je met een microvezeldoek met wat ontvetter die vlekken weghalen. Spray de ontvetter altijd op het doekje en niet rechtstreeks op de vlek. Deze truc werkt trouwens ook bij plastic, roestvrijstaal en andere metalen.

Lees verder onder de advertentie

Vloerkleed of tapijt met kaarsvet

Van gladde oppervlakken is kaarsvet redelijk makkelijk te verwijderen, maar komt het terecht op een vloerkleed of tapijt dan wordt het al gauw een kliederboel. Zoals we hierboven al vertelden: bij kaarsvet op stof is het zaak om zo snel mogelijk aan de slag te gaan, zodat het niet gaat klonteren.

Volg daarna dit stappenplan:

  1. Neem een theedoek of papieren tas en leg deze op het kaarsvet.
  2. Zet een strijkijzer aan op een warme stand en ga er vrijwel meteen mee aan de slag, zodat de bout nog niet al te heet is. Strijk over de doek of het papier en het kaarsvet zal al snel aan het materiaal vast blijven kleven. Doe dit niet te lang op een plek.
  3. Blijft er nog een vetvlek achter? Pak dan een nieuwe doek en maak deze wat vochtig met warm water en een scheutje azijn of zachte shampoo. Dep (en dus niet wrijven) hiermee op de vlek totdat deze weg is.
  4. Is het kleed of het tapijt wel heel nat geworden? Dep het dan met een droge theedoek en laat de stof verder aan de lucht drogen.
Lees verder onder de advertentie

Je las een artikel van Libelle, aangevuld door vtwonen. Libelle.nl is dé website voor alles wat vrouwen willen weten van persoonlijke verhalen tot handige lifehacks. Van entertainment tot koninklijk nieuws.

Lees hier meer over de artikelen van andere titels op vtwonen.nl.

Sfeermakers shoppen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Libelle