Maak kunststof kozijnen compleet met bijpassende raamdecoratie

Flexa Creations muurverf op muren en het plafond Green Tea, Flexa Mengverf muurverf op de overige muren Midden Natuursteen (flexa.nl). Behang op schouw Natural wallcoverings 322631, prijs op aanvraag (eijffinger.nl). Gordijnen 221050 van Holland Haag, prijs op aanvraag (woninginrichting-aanhuis). Tafel van Dyyk € 1599,-, stoelen van Bodilson, per stuk vanaf € 279,-, lamp van Market Set € 332,- (eijerkamp.nl). Voorraadpot van Nordal € 24,95, taarthouder van Gusta € 23,99, theepot van Bloomingville € 37,95, borden van Gusta € 9,40, snijplank € 23,50, onderzetters, set van 4 € 24,95 (pand-40.nl). Vaas van Vase The World € 57,99 (vtwonen.nl). Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 15, aflevering 8 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 15, aflevering 8 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra

In steeds meer huizen zie je kunststof kozijnen. En dat is niet zonder reden. Kunststof kozijnen zijn duurzaam, makkelijk in onderhoud en isoleren goed. Alleen wat hang je voor de ramen? Maak het plaatje compleet met prachtige raamdecoratie voor kunststof kozijnen.

Lees verder onder de advertentie

Waarom moet je speciale raamdecoratie voor kunststof kozijnen kiezen?

Bij het uitzoeken van nieuwe kozijnen moet je op een aantal dingen letten. Zoals het design, het isolatievermogen en de levensduur. Kunststof kozijnen voldoen aan deze eisen. Ze worden gemaakt van PVC (polyvinylchloride) en hebben veel voordelen ten opzichte van houten of aluminium kozijnen. Zo hebben ze een langere levensduur en zijn ze geluiddempend, onderhoudsvrij en vochtwerend. Zijn er ook nadelen? Amper. Het enige wat wordt afgeraden is om erin te boren, aangezien dit een kunststof kozijn permanent kan beschadigen. Bij het uitzoeken van raamdecoratie voor kunststof kozijnen is het belangrijk om hier rekening mee te houden.

Deze raamdecoratie is perfect voor kunststof kozijnen

Dankzij het veelzijdige karakter passen kunststof kozijnen bij elk type huis. Gelukkig kun je – wat betreft raambekleding voor deze kozijnen – alle kanten op. Dit zijn de meest geschikte types raamdecoratie voor kunststof kozijnen waarbij je niet in het kozijn hoeft te boren:

  • Gordijnen: overgordijnen, inbetweens en vitrages
Lees verder onder de advertentie

Gordijnen zijn stroken stof die vanaf het plafond tot aan de grond lopen. Ze worden onderverdeeld in overgordijnen, inbetweens en vitrages.

  • Een overgordijn zorgt voor sfeer in een ruimte en heeft een verduisterende en isolerende functie.
  • Inbetweens zitten qua transparantie – je raadt het al – tussen overgordijnen en vitrages in. Ze zorgen voor privacy, maar laten ook licht door.
  • Vitrages worden gemaakt van transparante stof. Deze gordijnen dienen voornamelijk als decoratie en zorgen voor een beetje privacy. Vaak wordt een vitrage met een overgordijn gecombineerd.

Gordijnen hang je op met een gordijnroede. Kies hierbij een geschikte gordijnroede voor kunststof kozijnen, dus eentje die je aan de muur of het plafond bevestigt. Het handige van gordijnen is dat je ze bij een verhuizing makkelijk in het nieuwe huis hergebruikt. Bovendien kan een gordijn eenvoudig op maat gemaakt worden. Het maakt dus niet uit wat voor raam je hebt, er zijn altijd geschikte gordijnen voor de kunststof kozijnen te vinden. Weet je niet voor welke soort je moet gaan? Met deze tips voor het kiezen van de juiste gordijnen ben je er zo uit.

Lees verder onder de advertentie
  • Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn stoffen gordijnen die je met behulp van een koord horizontaal op- en uitvouwt. De stoffen waarin vouwgordijnen bestaan zijn oneindig, net als de kleuren of motieven. Omdat je altijd een stuk van de stof blijft zien geef je het interieur met deze gordijnen een warme, huiselijke uitstraling. Combineer het vouwgordijn voor een kunststof kozijn met een overgordijn voor nog meer gezelligheid in huis en om de boel te kunnen verduisteren. Dit type raamdecoratie monteer je zonder in het kunststof kozijn te boren. Bevestig het systeem voor het vouwgordijn aan de wand of het plafond.

  • Rolgordijnen
Lees verder onder de advertentie

Rolgordijnen zijn ook een goede keuze als je op zoek bent naar raamdecoratie voor kunststof kozijnen. Net als bij vouwgordijnen doe je deze gordijnen van boven naar beneden dicht. Het verschil is dat dit gordijn niet opvouwt, maar oprolt. Daarnaast worden rolgordijnen vaak van polyester gemaakt. Je hebt twee verschillende soorten rolgordijnen: met en zonder frame. Beide types zijn gemakkelijk te monteren. Bij het rolgordijn met frame klik je het frame eenvoudig op het kozijn. Bij de variant zonder frame bevestig je twee steunen aan de muur aan beide zijden van het kozijn. Vervolgens klik je hier het rolgordijn in. Fluitje van een cent, toch? De mogelijkheden voor rolgordijnen op kunststof kozijnen zijn eindeloos. Met dit stappenplan ontdek je hoe je een rolgordijn kiest dat bij jouw woonstijl past.

  • Shutters: sfeervolle blikvangers

Wil je liever geen stoffen raambekleding voor de kunststof kozijnen hangen? Dan zijn shutters een perfecte optie. Shutters zijn luiken met horizontale lamellen. Hiermee bepaal je in een handomdraai de hoeveelheid licht in een ruimte, zonder dat dit ten koste gaat van de privacy. Daarnaast hebben shutters ook een isolerende functie. Ze houden het huis koel in de zomer en houden in de winter juist de warmte binnen. Deze vorm van raamdecoratie is erg geschikt voor kunststof kozijnen, omdat boren bij shutters niet nodig is. Shutters hangen in een speciaal frame dat je door middel van dubbelzijdig magneet- en staalband op de kunststof kozijnen bevestigt. Hierdoor zijn de shutters makkelijk te verwijderen en schoon te maken. Ook plaats je ze op vrijwel alle soorten ramen. Ronde ramen, dakramen, draaikiepramen, hoge ramen, brede ramen en speciale raamvormen. Het kan allemaal! Zie hier hoe Fietje shutters bij een make-over van ‘Weer verliefd op je huis’ op een bijzondere manier toepast.

Lees verder onder de advertentie

Kortom, met raamdecoratie voor kunststof kozijnen kun je letterlijk alle kanten op. Wil je graag meer inspiratie? Bekijk alle tips voor raamdecoratie.

Raamdecoratie shoppen…

Bron: beeld: vtwonen weer verliefd op je huis, seizoen 15 aflevering 8 | styling Eva van de Ven | fotografie Margriet Hoekstra

Lees verder onder de advertentie